imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Stvari na iPhoneu X na koje se teško priviknuti


Nesumnjivo je da iPhone X zaslužuje titulu Appleovog top modela ove godine. Međutim, prelazak na njega možda neće biti tako bezbolan kao što očekujete kada se radi o kupnji novog vodećeg uređaja. Evo na što se morate mentalno pripremiti…

Veličina jest važna

Oni koji su već koristili Plus model možda će se lakše priviknuti na veličinu iPhonea X – premda ni njima neće biti lako. Iako sama veličina uređaja nije mnogo veća od 4,7-inčnih iPhonea, veličina ekrana značajno je porasla – na 5,8 inča – što ga čini najvećim ekranom iPhonea do sada. S obzirom na to da se interakcija sa sučeljem odvija dodirom, upravo je veličina ekrana ona koja je važna u cijeloj priči.

Reachability vam je možda zadnja nada; međutim, prije je za pristup bilo dovoljno dva puta pritisnuti tipku Home na modelima s Touch ID-om, dok na iPhoneu X treba naučiti prilično precizan pokret prema gore. Radi se o manje intuitivnom rješenju i sigurno će vam trebati vremena da se naviknete na njega.

A sada nešto novo!

Iako možda kombinacije tipki ne koristite svakodnevno, dobro je znati kako se točno snima screenshot. Ako već duže koristite iPhone, sigurno ste sve kombinacije naučili napamet. Screenshot? Istovremeno pritisnete tipku za paljenje i za pojačavanje zvuka. Recovery način rada? Povežete USB, tipka za pojačavanje glasnoće, pa tipka za smanjivanje glasnoće, a zatim duži pritisak na tipku za paljenje. Mogli bismo nastaviti, popis je poduži.

A onda imamo i nove funkcije rezervirane samo za iPhone X, poput brzog isključivanja Face ID-a pritiskom na tipku za glasnoću i tipku za paljenje u isto vrijeme. Ukratko: trebat će vam vremena.

Postotak baterije

iPhone X odličan je u pogledu trajanja baterije. Ipak, možda želite pratiti koliko vam je baterija točno puna. Do sada vas ništa nije sprječavalo u tome: bilo je dovoljno da omogućite jednu opciju u Postavkama pa ste mogli pratiti postotak na statusnoj traci.

Međutim, statusna traka na iPhoneu X podijeljena je na dva dijela zbog ureza, čime je smanjena njezina površina. Apple je dao sve od sebe da ikone ne budu previše nagurane jedna na drugu, ali to nije bilo dovoljno. Morali su odbaciti prikaz napunjenosti baterije, a sve što je ostalo jest jednostavna bijela ikona s približnim informacijama.

Situacija nije tako crna, i dalje možete vidjeti stanje baterije u Kontrolnom centru, samo što se prvo morate naučiti na tu novinu.

Face ID

Face ID vjerojatno je najbolja stvar koja se dogodila iPhoneu. U mnogim situacija u stvarnom životu mnogo je praktičniji i brži od Touch ID-a, a da ne spominjemo da je navodno i sigurniji. Međutim, postoje neke iznimke kada biste voljeli da postoji i opcija otključavanja otiskom prsta.

Primjerice, kada vam mobitel leži na stolu i ne da vam se uzimati ga ili se naginjati nad njega. Ili ako držite mobitel na stalku za navigaciju u autu u položenom načinu rada, ali uređaj vas samo prepoznaje u portretnom načinu rada. Ne radi se o svakodnevnim situacijama, ali trebat će vam vremena da se odviknete od automatskog stavljanja prsta na tipku Home (odnosno na mjesto na kojem je nekoć bila) svaki put kada uzmete mobitel u ruke.

Samo za one koji su prije koristili Plus model

Ovo ne utječe na sve, ali neki korisnici koji su ranije koristili Plus model požalili su se na ovo. Premda iPhone X ima ekran veličine 5,8 inča, i dalje će prikazivati sadržaj kao modeli s 4,7-inčnim zaslonom. Zašto je to tako? Jednostavno, Plus model širi je od X-a: sustav dijeli modele sa zaslonom od 5,5 inča u 414 točaka, a iPhone X u samo 375 točaka. Shodno tome, sadržaj prikazan na zaslonu iPhonea X izgledat će kao onaj na iPhoneu 8, samo na većoj površini.

Korisnici koji su prije imali 4,7-inčne modele vjerojatno neće osjetiti razliku, ali oni koji su imali Plus model vjerojatno će trebati vremena za prilagodbu.

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!