imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Stručnjak FBI-ja tvrdi da je Apple zli genij


Zapravo, Stephen Flatley rekao je i gore stvari. A sve zato što su Appleov uređaji pretjerano zaštićeni i FBI se ne zna nositi s njima…

Ono što je prednost za korisnike, nedostatak je za sve službene organizacije. Te trebamo ni naglašavati da je FBI u ovoj drugoj skupini. Forenzički stručnjak FBI-ja, Stephen Flatley, okomio se na sve probleme ove vrste i to u neočekivanim okolnostima.

Naime, Flatley je ovoga tjedna održao govor na Međunarodnoj konferenciji o informacijskoj sigurnosti, u kojem je jasno dao do znanja da FBI ne voli Apple.

Čak je nazvao sve Appleove zaposlenike i čelnike idiotima jer su promijenili iteracije hasheva s 10.000 na 10.000.000, što znači da sada treba još više vremena da se nasilnim metodama pronađe točna lozinka (točnije, uređajima koji iskušavaju sve moguće kombinacije znakova dok ne pogode točnu).

Brzina pogađanja lozinke pala je s 45 lozinki u sekundi na samo jednu svakih 18 sekundi. Vrijeme razbijanja popelo se s dva dana na dva mjeseca.

Nije se zaustavio na tome:

U kojoj točki to prestaje biti napredovanje te postaje ometanje provedbe zakona? Appleu odlično pristaje uloga zlog genija.

Odnos Applea i FBI-ja, koji je oduvijek bio nategnut, osjetno se pogoršao kada je Cupertino odbio otvoriti iPhone 5c terorista iz San Bernardina. Situacija je brzo eskalirala te završila tužbom i upletanjem tadašnjeg predsjednika Baracka Obame. Javio se i Edward Snowden. Tim Cook je izjavio da bi tim činom pomaganja stvorili „softversku verziju raka“:

Nije da imamo informacije o tom mobitelu u nekoj od uredskih ladica. Nemamo nikakvih posebnih informacija o tom uređaju. Nikakvih. Jedini način da dođemo do dodatnih informacija jest stvaranjem programa koji bi bio softverska verzija raka. To je rizik s kojim smo suočeni.

Svi su raspravljali o tome koja je strana u pravu. Zapravo, obje strane imaju dobre argumente i zato nema učinkovitog rješenja. Ne bi bilo bajno da FBI i druge takve institucije mogu lako provaliti u naše uređaje. Međutim, svima nam je u interesu uloviti kriminalce. I što sada?

Izvor: Cult of Mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!