imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Što znači univerzalni App Store?


Zašto je moguće ujedinjenje App Storea o kojem je Bloomberg nedavno pisao tako važno? Koji se sve potencijali kriju u tom spajanju? Hoće li do njega stvarno doći? Donosimo odgovore!

Uoči Božića pojavile su se prve glasine o tome da bi Apple na ovogodišnjem WWDC-u mogao predstaviti najveći hit iOS-a 12 – univerzalni App Store. Tu bombastičnu vijest objavio je Bloombergov novinar Mark Gurman, koji tvrdi da je informacije dobio od pouzdanog izvora unutar same tvrtke, pa mu slobodno možemo vjerovati na riječ.

„Razvojni programeri možda će već od sljedeće godine moći dizajnirati jednu aplikaciju koja funkcionira i na uređaju s dodirnim ekranom i na uređaju s mišem i trackpadom, odnosno i na operativnom sustavu iPhonea i iPada, ali i na Macovom hardveru“, tvrdi Gurman.

U redu, jasno mi je što to znači. Ali čemu silna strka? Pa, ako je Gurman u pravu, radi se o potpunoj promjeni Appleovog stava, jer je politika tvrtke oduvijek bila protivna spajanju njihovih platformi. Međutim, jedinstveni App Store mogao bi biti korak u tom smjeru, pa je zato ta vijest tako velika. Zapravo, njezine posljedice ne bismo toliko osjetili kratkoročno, koliko dugoročno.

Drugim riječima, univerzalni App Store danas mogao bi značiti iPad Pro s mišem i tipkovnicom sutra.

Kratkoročne promjene

Zaboravimo na trenutak buduće potencijale ove promjene – i kratkoročno gledano, korisnici bi odmah mogli uživati u nekim prednostima, a osobito korisnici Maca. Svima je jasno da je razvijanje mobilnog operativnog sustava, iOS-a, prioritet u Appleu. Međutim u pogledu poslovnih potreba, Macovi imaju više potencijala zbog svoje infrastrukture i resursa.

Upravo je zato sadašnja situacija u Macovom App Storeu zbilja otužna. Sama je platforma odlična i sigurno bi bilo potražnje koja bi rezultirala pristojnim prihodima, ali kada pritisnemo na svima nam dragu plavu ikonu, otvaramo vrata svijeta zaboravljenih i napuštenih aplikacija. Naravno da se sve važne aplikacije mogu naći drugdje na internetu, ali trebala bi postojati službena trgovina s pouzdanim izvorima, katalogom, preporukama, akcijama i slično.

Ako se iOS i Mac App Store stvarno ujedine, ova bi utopija bila puno bliže stvarnosti. Ne bi više nedostajalo Facebook i Gmail aplikacija, sve bi se iOS aplikacije mogle bez problema koristiti na Macu.

U cijeloj bi priči možda najbolje prošli razvojni programeri jer bi njihova tranzicija bila brza i bezbolna. A i pretpostavljam kako bi trebalo samo nekoliko dana da se uvedu potrebne promjene u Mac App Store.

Dugoročne promjene

Sada prelazimo na čiste spekulacije, ali promjene koje bi ovaj korak donio dovoljno su važne da im posvetimo malo vremena. Kao što sam već spomenuo, Apple je oduvijek povlačio jasnu granicu između svojih platformi. Međutim, u zadnje vrijeme sve više znakova upućuje na promjenu njihovog stava.

Tu je iPad Pro, koji je s iOS-om postao vrlo nalik Macu. Štoviše, i Apple ga je predstavio u tom svjetlu – na lansiranju su rekli kako ga nove funkcije čine jako sličnim laptopu. Istovremeno, nedavni modeli MacBooka dobili su Touch Bar. Njegova je korisnost upitna, ali nepobitna je činjenica da se radi o Appleovim laptopima kojima se može upravljati dodirom, makar u ograničenom obliku. Gurmanove vijesti dobivaju sasvim novu dimenziju kada sve ovo uzmemo u obzir.

Ako odemo još jedan korak dalje, stvari postaju zbilja zanimljive.

S jedne strane, ideja MacBooka s dodirnim ekranom postaje mnogo bliža stvarnosti, baš kao i iPadi kojima se upravlja mišem i tipkovnicom. Premda su šanse da se sve ovo obistini veoma male, moramo uzeti u obzir sve mogućnosti. Sjetite se samo koliko smo dugo vjerovali kako nema šanse da ikada dobijemo Apple Pencil. Uostalom, sve je više aplikacija koje jednako dobro funkcioniraju na dodirnom ekranu te u okružju s mišem i tipkovnicom. Sada više nije ni važno je li taj miš povezan s MacBookom ili iPadom.

S druge, pak, strane, imamo mnogo vjerojatniji scenarij: mogli bismo dobiti jedinstveno iskustvo kupovanja u App Storeu na svim platformama. Ne samo da danas imamo posebne aplikacije za macOS i iOS, nego i za tvOS. Sve one mogu se ujediniti, kao što su sjedinjene i aplikacije za iOS i watchOS. To bi uistinu bio raj za korisnike i razvojne programere, pogotovo ako sve naprave kako treba. A zašto i ne bi?

Sve u svemu, Gurman nije pretjerivao kada je rekao da bi se moglo raditi o najvećem hitu WWDC-a, jer bi univerzalni App Store otvorio brojne mogućnosti, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Jedino je pitanje hoće li taj tzv. projekt Marcipan zaživjeti. A u to ne možemo biti sigurni.

„Planovi su navodno još uvijek promjenjivi, pa može doći do promjena u implementaciji ili do otkazivanja čitavog projekta“, kazao je Gurman.

Nadamo se da se ova zadnja opcija neće ostvariti.

Izvor: iPadInsider

iPhone XS zimska promocija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!