imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Što vaš telefon radi kada je Bluetooth uključen?


Osim što pruža široki spektar mogućnosti za korisnike, bežični prijenos podataka postaje sve brži i brži proces o kojem prosječni korisnik nikada ne bi ni razmišljao. Je li vaš Bluetooth bespotrebno uključen? Ovo su stvari koje biste trebali uzeti u obzir.

Prije 10 godina mislili smo da je Bluetooth tehnologija koja uglavnom služi za prijenos podataka između korisnika i korisnika. Međutim, naši telefoni mogu upotrijebiti Bluetooth antenu za mnoštvo drugih stvari, poput povezivanja s AirPodsima, Apple Pencilom, a ponekad i Apple Watch odabire tu metodu za povezivanje.

I to nije sve za Bluetooth. Vjerojatno ste čuli za vozače taksija koji vole dobiti vašu točnu lokaciju pomoću iPhonea i informacija o Wi-Fi mreži. Stoga, ako naručujete taksi putem bilo koje aplikacije, isplati se uključiti tu opciju.

Uz Wi-Fi, i Bluetooth zna nekoliko trikova. Gradovi su prepuni Wi-Fi i Bluetooth veza u potrazi za vašim telefonima. Da budemo iskreni, više ih zanima vaša lokacija nego stvarni uređaj. To pokreće Facebookovu Nerby Friends funkciju i svaku uslugu temeljenju na lokaciji.

Tako nastaju vaši ciljani oglasi. To omogućuje TripAdvisoru da vam pošalje obavijest kada stojite preko puta Starbucksa ili da na Googleu vidite oglase za različite trgovine pored kojih ste prošli u trgovačkom centru. Ako je Bluetooth na vašem telefonu omogućen, neprestano šalje podatke, a u najboljem slučaju šalje samo podatke o vašoj lokaciji. To je poput prijavljivanja na Facebooku. Ni ne znajući, ostavit ćete svoj trag na karti.

Isto vrijedi i za otvorene Wi-Fi mreže s kojima se puno opasnije povezivati. Naravno, reći ćete da nikada ne ostavljate Bluetooth uključenim jer on pojede cijelu bateriju. Situacija je sljedeća: u novijim uređajima Bluetooth čipovi zahtijevaju manje snage. Zato će se vaš Apple Watch povezati s vašim iPhoneom na ovaj način ako ima priliku za to.

U iOS-u 11 – i najnovijoj verziji Androida – priključci u Upravljačkom centru mogu prekinuti samo veze i neće deaktivirati antenu. To bi moglo biti prilično zbunjujuće budući da je iPhone radio drugačije u slučaju prethodnih uređaja. Kako bi to riješili, Appleovi inženjeri promijenili su boju gumba iz sive u bijelu kada je funkcija “isključena”.

Ali trebali biste vidjeti da se nešto drugo događa. Ako želite isključiti tu funkciju u potpunosti, trebali biste ući u Postavke. Vrijedi obratiti pažnju na ove detalje budući da rade isto kao i besplatne web usluge: trebate platiti vašim podatcima ili u najgorem slučaju kripto rudarstvom. Jedina razlika je u tome što vaš telefon može sadržavati puno više osobnih podataka od vašeg računala.

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!