imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Što trebate znati o AirPlayu 2?


Sada kada su se prvi znakovi AirPlaya 2 pojavili u beta verzijama iOS-a 11, možemo se malo detaljnije pozabaviti ovom novom značajkom predstavljenom na WWDC-u.

Što je AirPlay 2?

AirPlay je Appleova tehnologija za bežično streamanje, koja omogućuje korisnicima da pristupe medijskom sadržaju sa svojih uređaja na Apple TV-u i drugim podržanim dodacima. Primjerice, možete jednostavno i bežično slušati glazbu sa svog iPhonea preko zvučnika.

Najveća prednost AirPlaya jest to što funkcionira na WiFi osnovi, pa ima mnogo širi domet nego povezivanje Bluetoothom. Također, radi se o važnom dijelu Appleovog sustava, pa je proces uparivanja prilično bezbolan, a ujedno se radi o intuitivnom te duboko integriranom rješenju.

Što sve zna AirPlay 2?

AirPlay je dobio svoj sadašnji oblik 2010. godine. Od tada je prošlo sedam godina, a kao što ste vjerojatno pretpostavili, u međuvremenu nije bilo neke značajne nadogradnje. Međutim, ta je tehnologija sada dobila nekoliko važnih dodataka.

Glazba može svirati prilično dugo nakon što se maknete iz dometa WiFi-ja, i to zahvaljujući dužem međuspremniku. Ovime bi se općenito moglo smanjiti vrijeme čekanja tijekom playbacka, čime bi se znatno umanjile šanse da se jave nepravilnosti u prijenosu.

Ipak, najvažnija nadogradnja AirPlaya 2 nije to, nego podrška za višeprostorne sustave. Zahvaljujući tome, možete upravljati prijenosom ne nekoliko zvučnika. Ova je mogućnost već bila dostupna u slučaju korištenja Maca, ali ne i za iOS sustave. Ali od sada nadalje, sve što vam treba jest pristup Kontrolnom Centru.

Zvučnici s podrškom za AirPlay 2 od sada će biti prikazani u Appleovoj aplikaciji Home, uz ostale HomeKit dodatke. Još uvijek ne znamo čemu će sve ovo služiti, ali pretpostavljamo da će imati nekakvu ulogu u automatizaciji doma. Primjerice, ako u aplikaciji pokrenete naredbu „I am home“, neće se samo uključiti svjetla i ostali uređaji, nego će početi svirati i vaša omiljena glazba.

Ipak, znamo da aplikacija Home podržava naredbe za Siri. Drugim riječima, ako aplikaciji dodate AirPlay 2 dodatke, moći ćete istovremeno glasovno upravljati glazbom u kuhinji te u dnevnoj sobi.

Zvučnici

Premda AirPlay nije dodan mnogim proizvodima drugih tvrtki zbog svoje visoke cijene, nadamo se da će se situacija popraviti s AirPlayem 2. Apple je već imenovao nekoliko popularnih tvrtki čiji će zvučnici sigurno imati podršku za ovu tehnologiju.

U toj probranoj skupini našli su se Bang & Olufsen, Naim, Bose, Devialet, Dynaudio, Polk, Denon, McIntosh, Marantz, Bowers & Wilkins, Libratone, Definitive Technology i BlueSound. Jednako tako, zvučnici povezani s Apple TV-om imat će indirektnu podršku zahvaljujući samom proizvodu.

Naravno, ubrzo očekujemo i lansiranje HomePoda, koji će biti prvi Appleov uređaj izrađen baš za AirPlay 2, a i Beats slušalice povezane s Appleom imat će uređaje slične njemu.

Dostupnost

Premda je ova funkcija već predstavljena kao dio iOS-a 11 na WWDC-u u lipnju ove godine, ona nije bila dostupna korisnicima kada je sustav lansiran u rujnu. Međutim, prvi njezini znakovi pojavili su se u iOS 11.2 beta verziji, premda još trebamo čekati da postane potpuno funkcionalna. U svom punom izdanju vjerojatno će biti objavljena krajem godine.

Razvojni programeri već su dobili audio API za AirPlay 2, pa su mogli početi raditi na implementiranju te tehnologije. U pravu ste ako pretpostavljate da AirPlay 2 neće biti dostupan isključivo za Apple Music i druge službene Appleove aplikacije. Ipak, računajte da aplikacije poput Spotifyja i Tidala vjerojatno neće imati spremnu podršku za njega čim bude objavljen.

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!