imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Što trebate znati o AirPlayu 2?


Sada kada su se prvi znakovi AirPlaya 2 pojavili u beta verzijama iOS-a 11, možemo se malo detaljnije pozabaviti ovom novom značajkom predstavljenom na WWDC-u.

Što je AirPlay 2?

AirPlay je Appleova tehnologija za bežično streamanje, koja omogućuje korisnicima da pristupe medijskom sadržaju sa svojih uređaja na Apple TV-u i drugim podržanim dodacima. Primjerice, možete jednostavno i bežično slušati glazbu sa svog iPhonea preko zvučnika.

Najveća prednost AirPlaya jest to što funkcionira na WiFi osnovi, pa ima mnogo širi domet nego povezivanje Bluetoothom. Također, radi se o važnom dijelu Appleovog sustava, pa je proces uparivanja prilično bezbolan, a ujedno se radi o intuitivnom te duboko integriranom rješenju.

Što sve zna AirPlay 2?

AirPlay je dobio svoj sadašnji oblik 2010. godine. Od tada je prošlo sedam godina, a kao što ste vjerojatno pretpostavili, u međuvremenu nije bilo neke značajne nadogradnje. Međutim, ta je tehnologija sada dobila nekoliko važnih dodataka.

Glazba može svirati prilično dugo nakon što se maknete iz dometa WiFi-ja, i to zahvaljujući dužem međuspremniku. Ovime bi se općenito moglo smanjiti vrijeme čekanja tijekom playbacka, čime bi se znatno umanjile šanse da se jave nepravilnosti u prijenosu.

Ipak, najvažnija nadogradnja AirPlaya 2 nije to, nego podrška za višeprostorne sustave. Zahvaljujući tome, možete upravljati prijenosom ne nekoliko zvučnika. Ova je mogućnost već bila dostupna u slučaju korištenja Maca, ali ne i za iOS sustave. Ali od sada nadalje, sve što vam treba jest pristup Kontrolnom Centru.

Zvučnici s podrškom za AirPlay 2 od sada će biti prikazani u Appleovoj aplikaciji Home, uz ostale HomeKit dodatke. Još uvijek ne znamo čemu će sve ovo služiti, ali pretpostavljamo da će imati nekakvu ulogu u automatizaciji doma. Primjerice, ako u aplikaciji pokrenete naredbu „I am home“, neće se samo uključiti svjetla i ostali uređaji, nego će početi svirati i vaša omiljena glazba.

Ipak, znamo da aplikacija Home podržava naredbe za Siri. Drugim riječima, ako aplikaciji dodate AirPlay 2 dodatke, moći ćete istovremeno glasovno upravljati glazbom u kuhinji te u dnevnoj sobi.

Zvučnici

Premda AirPlay nije dodan mnogim proizvodima drugih tvrtki zbog svoje visoke cijene, nadamo se da će se situacija popraviti s AirPlayem 2. Apple je već imenovao nekoliko popularnih tvrtki čiji će zvučnici sigurno imati podršku za ovu tehnologiju.

U toj probranoj skupini našli su se Bang & Olufsen, Naim, Bose, Devialet, Dynaudio, Polk, Denon, McIntosh, Marantz, Bowers & Wilkins, Libratone, Definitive Technology i BlueSound. Jednako tako, zvučnici povezani s Apple TV-om imat će indirektnu podršku zahvaljujući samom proizvodu.

Naravno, ubrzo očekujemo i lansiranje HomePoda, koji će biti prvi Appleov uređaj izrađen baš za AirPlay 2, a i Beats slušalice povezane s Appleom imat će uređaje slične njemu.

Dostupnost

Premda je ova funkcija već predstavljena kao dio iOS-a 11 na WWDC-u u lipnju ove godine, ona nije bila dostupna korisnicima kada je sustav lansiran u rujnu. Međutim, prvi njezini znakovi pojavili su se u iOS 11.2 beta verziji, premda još trebamo čekati da postane potpuno funkcionalna. U svom punom izdanju vjerojatno će biti objavljena krajem godine.

Razvojni programeri već su dobili audio API za AirPlay 2, pa su mogli početi raditi na implementiranju te tehnologije. U pravu ste ako pretpostavljate da AirPlay 2 neće biti dostupan isključivo za Apple Music i druge službene Appleove aplikacije. Ipak, računajte da aplikacije poput Spotifyja i Tidala vjerojatno neće imati spremnu podršku za njega čim bude objavljen.

Izvor: 9to5mac

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!