imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Što su progresivne web aplikacije i kako ih koristiti?


Od iOS-a 11.3 imate priliku koristiti progresivne web aplikacije (PWA) koje ponekad mogu biti bolja rješenja od originalne verzije aplikacije koja se nalazi u App Storeu. Ali o čemu je zapravo riječ?

Zahvaljujući današnjim modernim web tehnologijama, korisnici imaju priliku pokretati web aplikacije čak i u pregledniku koji se nalazi na njihovim mobilnim uređajima. Njihova najveća prednost je ta što neće zauzeti prostora na vašem iPhoneu i rade otprilike isto kao i obične aplikacije. Jedina razlika je u tome da rade na webu i sadrže ‘light’ verziju web-stranice, tako da vam neće pojesti sve mobilne podatke.

Možete ih koristiti (samo) u Safariju otkako je Apple lansirao iOS 11.3 i macOS 11.13.4. Ali prije nego što ih isprobate, idite na Settings > Safari > Advanced menu u kojem imate ServiceWorkers opciju u Experimental Features, te provjerite je li ta opcija omogućena.

PWA ne morate držati samo u označenim stranicama u Safariju, već ih možete dodati i na početni zaslon, što čini njihovu upotrebu još jednostavnijom. Potrebno je učiniti samo nekoliko koraka:

  1. Otvorite web aplikaciju (npr. apps.twitter.com)
  2. Dodirnite Share
  3. U donjoj traci izbornika odaberite ‘Add to Home Screen’

To je sve, od sada vam neće trebati App Store verzija Twittera jer ćete do nje moći doći i u pregledniku.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!