imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Što se dogodilo upravljačkom sustavu za medijski sadržaj?


Zapravo, glavno je pitanje kako učiniti da opet normalno funkcionira. To možete srediti vrlo brzo uz pomoć jednog zgodnog programa.

Jedna od najboljih stvari na tipkovnici MacBooka bio je gornji red funkcijskih tipki koji je zamijenjen donekle kontroverznim Touch Barom. Ipak, koncept je ostao jednak: to je i dalje red veoma korisnih tipki odlično promišljenog dizajna i rasporeda. To uključuje i tipke za upravljanje medijskim sadržajem, koje nam uvelike olakšavaju život: primjerice, možete zaustaviti playback samo jednom tipkom.

Problem je što je Apple u macOS-u High Sierra promijenio način korištenja tih svima dragih i veoma korisnih tipki. Do sada, sustav je lako mogao prepoznati glavni izvor zvuka (iTunes, Spotify ili VLC) i tipke su prvenstveno bile usmjerene na njega. Međutim, sada upravljaju zadnjim korištenim playerom, uključujući Safarijev HTML5 player, što znači i videa s Facebooka. Zamislite sljedeću situaciju:

Slušate glazbu na Spotifyju i pregledavate Facebook. Naiđete na jedan zanimljiv video, pa pritisnete play, ali smeta vam glazba koju slušate te je želite zaustaviti. Automatski pritisnete tipku za upravljanje medijskim sadržajem. Ali High Sierra zaustavi video koji ste upravo otvorili, a glazba sa Spotifyja još uvijek svira. Jedino što možete jest otvoriti Spotify, zastaviti glazbu, vratiti se na Facebook te ponovno pokrenuti video. Kada to odradite, vratite se na Spotify, pa onda opet na internet…

Premda se mnogima ovaj novi način rada vjerojatno sviđa, vama je možda naporan. U tom slučaju, imamo rješenje na kojem moramo zahvaliti jednom pametnom razvojnom programeru.

  • Preuzmite ovu aplikaciju.
  • Izdvojite datoteke te odvucite program u mapu Aplikacije.
  • Pritisnite desnom tipkom miša na program za instalaciju, potom Open, a onda opet Open.
  • Gotovo, svijet je opet bolje mjesto. Mala tipka Play na traci izbornika pokazuje da aplikacija radi.
  • Dodatan savjet: ako želite da se aplikacija pokrene svaki put kada ponovno pokrenete računalo, odite na Settings > User & Groups > Login Items, kliknite na znak plus (+) te dodajte ovu aplikaciju na popis.

Ako ne vjerujete ovom programeru, možete pogledati kod projekta na GitHubu.

Dodatak: na žalost, ovo rješenje funkcionira samo na računalima s fizičkim tipkama, ne i na MacBookovima s Touch Barom.

EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!