imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Što je novo s Appleovim bežičnim punjenjem?


Uvijek, i ponavljam UVIJEK, se spominje – pogotovo danas – u razgovorima, na ulici, u autobusu, razgovarajući s nekim o tome kako je Appleova “nova značajka” već postojala prije nekoliko godina, i naravno, Nokia telefoni su mogli raditi isto to. U redu, u redu, ima nešto malo u istine u svakoj takvoj izjavi, ali situacija nije tako jednostavna. Razgovarajmo o bežičnom punjenju.

S jedne strane, Apple ima takav prestiž, kapacitet i korisničku bazu da ako predstave nešto novo, to znači posve drugačije stvari nego kada je to napravljeno od strane uglavnom bezimenog kineskog proizvođača. Možemo reći da ako Apple predstavlja nešto, da će to biti stvarno i potpuno predstavljeno svijetu te da će o tome biti cijelo poglavlje u povijesnim knjigama.

Dakle, možemo biti sigurni da ćemo osjetiti razliku na našoj koži sada kada je Apple predstavio bežično punjenje. Svaka tvrtka koja je prethodno koristila ovu značajku u svojim proizvodima, definitivno će razmišljati o mogućoj implementaciji Appleovog rješenja.

Kladio bih se da će uskoro biti posve normalno sjesti negdje kako biste popili kavu i usput napuniti telefon tako da ga stavite na stol, ili će doslovno svi IKEA-ini noćni stolići biti opremljeni QI punjačima. Može biti da Apple u osnovi nije otkrio ništa novo, ali će se pobrinuti da se to proširi diljem svijeta poput požara.

S druge strane, postoji nešto drugo što savršeno odgovara Appleu: ponovno razmišljanje o idejama. Je li bilo čitača otisaka prsta u drugim telefonima prije iPhonea 5s? Da. Kada su svi proizvođači počeli raditi isto? Odmah nakon što im je Apple pokazao kako to trebaju učiniti. Da li su postojali telefoni sa zaslonom osjetljivim na dodir prije prvog iPhonea? Da. Kada su proizvođači počeli predstavljati te telefone sa zaslonima osjetljivim na dodir? Nakon što je Apple odbacio tipkovnicu i predstavio kapacitivni zaslon i multi-touch geste.

Kako bi to interpretirali u bežičnom punjenju, to znači da je Apple predstavio prvi dock za punjenje koji ima mogućnost puniti nekoliko uređaja istovremeno, a ne samo jedan koji se nalazi na određenoj točci, već bilo gdje na površini punjača. I ne postoji drugi primjer poput ovoga. Postoje bežični punjači, ali nijedan od njih nije poput Appleovog AirPowera.

Appleova najveća moć nije izmisliti nešto iz ničega, već pretvoriti ružnu stvar u nešto što je jednostavno za koristiti, ili je lijep uređaj ili funkcija.

Morat ćemo malo pričekati do izlaska AirPowera, budući da je planirano da bude dostupan od 2018. godine. Do tada, poslužit će bilo koji punjač s QI tehnologijom. Ako tražite najbolje i najprikladnije za vaš iPhone, onda odaberite Morphieva ili Belkinova rješenja. Oni rade i idu punom brzinom naprijed kako bi bili spremni prije no što Apple lansira svoj uređaj.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!