imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Što je s univerzalnim aplikacijama?


Premda Projekt Marcipan nije predstavljen na ovogodišnjem WWDC-u, Apple se osvrnuo na neke probleme vezane uz to. Biti ili ne biti? Kako stoje stvari? Samo poslušajte.

Povremeno se prošire vijesti o spajanju iOS-a i macOS-a, i to na razini Windowsa. A onda se ne dogodi ništa.

Međutim, krajem prošle godine, jedan od naših najpouzdanijih izvora, Mark Gurman, proširio je vijesti kako će najveća inovacija iOS-a 12 biti povezivanje iOS i macOS aplikacija. Navodno je to nazvano Projektom Marcipan i zbilja je zvučalo kao odlična ideja.

Mjesec dana prije WWDC-a, John Gruber rekao je kako ne bismo trebali očekivati realizaciju tog koncepta prije 2019. godine. Kao što smo i vidjeli, bio je u pravu. Bez obzira na to, Craig Federighi posvetio je malo vremena tom pitanju, što možete vidjeti u videu.

Važno je razlikovati pojmove spajanja iOS i macOS sustava te spajanja iOS i macOS aplikacija. Apple je negirao prvu stvar, ali druga (Projekt Marcipan) jest potvrđena i to sigurno za 2019. godinu. Ukratko, da odgovorimo na pitanje iz naslova:

Da, univerzalne aplikacije stižu iduće godine.

U tom kontekstu, univerzalno znači da će razvoj na obje platforme biti gotovo jednak, te će macOS i iOS aplikacije biti različite samo na površini. Čak i s manje uložene energije, mogu razviti jednu aplikaciju za obje platforme, i to bez potrebe za pisanjem cijelog koda ispočetka.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!