imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Stigla ogromna nadogradnja za VLC


VLC je jedan od onih programa koji ne treba predstavljati nikome tko je ikada koristio računalo s bilo kojim operativnim sustavom. Ovoga vikenda lansirana je verzija 3.0, koja će im nedvojbeno osigurati ostanak na vrhu.

VLC sadrži sve prednosti interneta u jednom programu. Potpuno je besplatan, nema profesionalnih verzija, a sva su izdanja bez reklama. Njegovi razvojni programeri nikada nas nisu tražili ni lipe, što je zbilja lijepo. Možda se ne radi o najunosnijem poslu, ali iza ovog programa stoje volonteri.

Nadalje, izvorni mu je kod otvoren, pa ga lako možete kopirati, dijeliti, uređivati ili rastavljati na proste faktore. A što je možda najvažnije, univerzalan je – službeno funkcionira na svim platformama i operativnim sustavima. Osim Linuxa, Androida, iOS-a, Windowsa i macOS-a, ima podršku i za Windows Mobile, bez obzira na to što je taj sustav već neko vrijeme mrtav. To je sasvim nova razina pokrivenosti na više platformi. A da ni ne spominjemo da nema te ekstenzije koja se ne može otvoriti u VLC-u. Ima podršku za hrpetinu vrsta datoteka, brz je i jednostavan.

Kao što se jasno vidi, volimo VLC, čak i s njegovim pomalo zastarjelim dizajnom. A nakon 3.0 nadogradnje, Vetinari, lansirane ovog vikenda, voljet ćemo ga još više. S njom je došlo mnogo novih funkcija, ali korisnici ih možda neće sve uočiti – VLC je uvijek korak ispred ostalih, pa player sada ima podršku za formate koji su se tek nedavno pojavili (ali koje ćemo svi koristiti za par godina), poput videa od 360° ili onih u 8K formatu. A napokon smo dobili i dizajn s plošnim ikonama na macOS-u!

Evo osnovnih novih funkcija:

  • zadano hardversko dekodiranje za 4K i 8K videa,
  • podrška za iPhone X i Face ID,
  • videa od 360°,
  • 3D audio,
  • HDMI prolaz,
  • podrška za Chromecast,
  • Blu-ray Java izbornici,
  • 10 bit i HDR,
  • podrška za NAS i
  • podrška za SMB, FTP, SFTP i NFS.

Pazite, ovo je samo vrh ledenjaka. Trebali bismo promijeniti godišnju zalihu tonera da bismo isprintali sve novitete. Ako kojim slučajem niste upoznati s VLC-om, ali ga želite iskušati, besplatno ga preuzmite u App Storeu za iOS ili s VLC-ove službene stranice za macOS.

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!