imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine


Suosnivač Applea, Steve Wozniak napustio je tvrtku 6. veljače 1985. godine, nakon desetljeća rada. Riječ je o živućoj legendi u industriji intormatičke tehnologije.

Dva osnivača Applea, Steve Jobs i Steve Wozniak napustili su tvrtku 1985. godine, zbog različitih razloga. Apple je krenuo u krivom smjeru prema Wozniaku, zbog čega je prestao raditi na razvoju Apple II. Nije obavijestio Jobsa o ovoj odluci, koji se zbog toga razljutio na njega. Tada su obojica dobili nagradu National Medal of Technology and Innovation. Dogovorili su se da će Woz ostati Appleov zaposlenik na papiru za plaću od 20000 dolara. Jedina stvar koju je Jobs zahtjevao je da Wozniak predstavlja tvrtku na profesionalnim događajima. Wozniak je dioničar Applea i dan danas.

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine

Za razliku od Stevea Jobsa, Woz je volio raditi za tvrtku kada je bilo manje ljudi. Jobs je bio rođeni vođa. Živio je za organizaciju i koordiniranje ideja; ali, Appleov suosnivač volio je biti dio malog tima. Smatrao je kako se Apple potpuno promijenio u odnosu na početne godine, pa se više nije osjećao kao kod kuće. Kada su ušli na burzu, njegova motivacija se sve više smanjivala, te je sve manje interesa imao za rad u Appleu; više se koncentrirao na svoje ideje.

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine

Woz je bio posebno bijesan kada tvrtka nije pohvalila rad Apple II tima. Njegova frustracija je bila opravdana jer su ta računala bila dostupna 5 godina poslije izlaska. Apple II je dobro prošao u početku, jer je ispravio sve greške koje su imali prijašnji modeli. Macintoch 128K je prodan u samo 50000 uređaja u tri mjeseca, a Apple II je prodan u 52000 uređaja u samo 24 sata.

Unatoč svemu tome, Woz i njegov tim su uvijek bili drugi po redu. Vrijeme je dokazalo koncept Macintosha, unatoč činjenici da je Steve Jobs napustio tvrtku iste godine. Osnovao je novu tvrtku NeXT, koja nije bila konkurencija Appleu, ali Jobs nije mogao uvjeriti dioničare u to. Nisu mogli postići dogovor, pa je Jobs napustio Apple. Wozniak također nije bio miran: stvorio je univerzalan daljinski upravljač za sve medijske uređaje.

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine

Potencijal toga je tada bio kao danas s HomeKitom. Wozniak je osnovao novu tvrtku s Joeom Enisom kako bi mogao ostvariti ovu ideju. Nazvali su tvrktu CL9. Predstavili su CL9 daljinski upravljač u 1987. godini, koji nije najbolje prošao, pa su odustali iduće godine. Woz se vratio na UC Berkeley. Zanimljiva činjenica je kako je njegovo ime bilo toliko poznato da je odlučio koristiti alias: Rocky Raccoon Clark.

Steve Wozniak napustio je Apple prije 32 godine

Gli Amelio je preuzeo poziciju CEO-a Applea u 90-ima. Steve Wozniak vratio se Appleu u ulozi savjetnika. Danas nije aktivan član Appleovog odjela razvoja, iako je na popisu zaposlenika. Tvrtka mu plaća 120000 dolara godišnje, a pojavljuje se dosta često u medijima. Trenutno je viši predavač na University of Sydney.

Izvor: Cult of Mac

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!