imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Štala stara 100 godina na posjedu sjedišta Apple Campus 2

Štala stara 100 godina na posjedu sjedišta Apple Campus 2


Ne možete protiv tradicije, čak i ako ste najvrijednija tvrtka na svijetu. Tehnološki giganti dolaze i odlaze u Cupertino, ali štala će ostati.

Već mnogo znamo o novom Appleovom sjedištu, Apple Campus 2, koje se polako dovršava. Znamo kako će prostor imati 80% zelene površine. Znamo kako će energija koja je potrebna za sjedište u potpunosti dolaziti iz obnovljivih izvora energije. Znamo koliko su pazili na nevidljive detalje. Ali, nikada ne bismo pomislili kako se odmah pored zgrade iz snova Stevea Jobsa nalazi štala.

Točnije je reći kako se Apple Campus 2 nalazi pored štale, jer je ista na tome mjestu u Cupertinu već preko stotinu godina. Iako je posjed prodan više puta od 1916. godine, nitko nije imao srca uništiti štalu.

Štala stara 100 godina na posjedu sjedišta Apple Campus 2

Posjed je pripadao obitelji Glendenning. Robert Glendenning stigao je u SAD iz Australije 1850. godine sa svojom novom ženom. Tada je u SAD-u još bio “divlji zapad”, a Zlatna Groznica je počinjala. SAD je 1848. godine kupio Kaliforniju od Meksika, a kada je pronađeno zlato u tom području, mnogi avanturisti krenuli su u SAD, s nadom o boljem životu.

Obitelj Glendenning preselila se vjerojatno iz istog razloga, a zapravo i nisu kupili ovu zemlju, nego su je preuzeli, što je bilo moguće prema tadašnjem sustavu. Nisu sagradili ni navedenu štalu, nego je to učinila njihova unuka, Margaret, i njezin muž 1916. godine. Obitelj je pokrenula farmu marelica, koje su prodavali tvornici dječje hrane Gerber.

Kako je vrijeme prolazilo, mijenjao se susjedstvo. Tehnološke tvrtke počele su se pojavljivati 1970-ih. Zbog njih, ljudi su počeli nazivati ovaj prostor Silicijska Dolina. Tehnološke tvrtke počele su kupovati obiteljski posjed dio po dio. Napokon je tvrtka Hewlett-Packard kupila kuću Glendenning, koju je uništila tijekom izgradnje svoje građevine. Nekako je štala ostala netaknuta, a tvrtka ju je čak koristila kao spremište, te je štala postala glavni dio tvrtkinog prostora za piknik. Zaposlenici su štalu šaljivo nazvali Apricot Division (Odjel marelica).

Štala stara 100 godina na posjedu sjedišta Apple Campus 2

Tako dolazimo do Applea, koji je kupio posjed od HP-a 2011. godine, kako bi izgradio Campus 2. Lokalno stanovništvo brinulo se što će se dogoditi sa štalom zbog promjene vlasnika. Apple je obećao kako će ostaviti štalu netaknutom. Ali, trenutna pozicija štale nije odgovarala planovima novog kampusa, pa je tvrtka morala rastaviti štalu na neko vrijeme. Planiraju ju ponovno sastaviti kada završe Apple Campus 2, a napravit će ju u istom obliku, samo na drugoj lokaciji.

Zanimljiva stvar je što će završni radovi na novom Apple Campus sjedištu biti obnova stare štale.

Štala stara 100 godina na posjedu sjedišta Apple Campus 2

Možemo reći kako je Apple poprilično promijenio Silicijsku Dolinu, ali stvarno je dirljivo što ostavljaju ovu štalu. Ako bismo bili malo zlobni, mogli bismo reći:

Zanimljivo je da 100 godina stara štala može ostati, a 100 godine star ulaz za slušalice mora nestati.

Izvor: Curbed San Francisco

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.