imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sprijateljimo se s novim Kontrolnim centrom iOS-a 11


Došao je i taj dan: Appleov najnoviji, najsvježiji mobilni operativni sustav, iOS 11, napokon je svima dostupan za preuzimanje. Ipak, prije no što nadogradite sustav, vjerojatno bi bilo dobro da se prvo upoznate s najvažnijom promjenom sustava, potpuno novim Kontrolnim centrom.

Ovaj je članak prije svega namijenjen onima koji nisu pratili vijesti oko Applea nekoliko prošlih mjeseci, osobito nakon WWDC-a, pa ne znaju što mogu očekivati večeras nakon što pritisnu tipku za pokretanje nadogradnje. Ne želimo nikoga strašiti, ali najbolje je da budemo izravni pa započnemo s rečenicom koja je vjerojatno najbolnija:

jednostavno nećete prepoznati novi Kontrolni centar.

Sada kada smo odradili prvi šok, možemo prijeći na objašnjenje zašto je to dobro za vas, te gdje možete pronaći sve važne postavke.

Što se promijenilo?

Ukratko: sve. Ali, stvarno. Kontrolni centar dobio je potpuno novi izgled, te – što je još važnije – potpuno novi koncept. Primjerice, sve upravljačke sklopke sada su prikazane na jednoj stranici, pa možemo zaboraviti na naviku prelaska sa stranice na stranicu koju smo stekli s iOS-om 10. Međutim, nama najvažnija promjena jest da je Kontrolni centar napokon prilagodljiv individualnim potrebama korisnika. Naravno, Apple se nije promijenio za punih 180 stupnjeva, pa i dalje postoje neka ograničenja. Ali najvažnije je da sada postoje stvari o kojima sami odlučujemo.

Kako mu pristupamo?

Kao i do sada: samo povucite prema gore od donjeg dijela ekrana. To je to.

Prilagođavanje

Kao što smo već rekli, Apple nije dao korisnicima apsolutnu slobodu u pogledu prilagođavanja Kontrolnog centra, što znači da ćemo neke elemente, kontrole te tipke morati prihvatiti takve kakve jesu jer nisu promjenjive. To su stvari poput zrakoplovnog načina rada, WiFi-ja, Bluetootha, prekidača za mobilne podatke, panela za upravljanje glazbom, aktivacije portretne orijentacije, Do Not Disturba, AirPlay zrcaljenja, te traka za prilagođavanje svjetla i glasnoće.

Međutim, tim ćete elementima moći dodavati hrpu novih tipki i prekidača koje sami želite imati u Kontrolnom centru. Kako biste to napravili, samo slijedite sljedeće korake:

  • Odite na Settings > Control Center.
  • Odaberite opciju „Customize Controls“.
  • Potom možete dodavati i uklanjati prekidače pomoću dobro poznatih + i – znakova, a ako pritisnete na tri crte s desne strane, možete ih i poredati kako želite.

Kako ga možemo isključiti?

Premda se nećete u potpunosti moći riješiti Kontrolnog centra, u nekim opravdanim slučajevima možete onemogućiti opciju da mu izravno pristupite. Možete izbjeći razne slučajne i iritantne situacije tako da ga onemogućite unutar aplikacija; a ako ga onemogućite i na Lock Screenu (gdje mu možete pristupiti bez lozinke), spriječit ćete da vam prijatelji pripreme spačke, poput postavljanja ponoćnog alarma.

Unutar aplikacije

  • Odite na Settings > Control Center.
  • Isključite opciju „Access Within Apps“.
  • Nakon toga, Kontrolnom centru moći ćete pristupiti samo preko početnog te zaključanog ekrana.

Lock Screen

  • Odite na Settings > Touch ID & Passcode.
  • Unesite svoju lozinku.
  • Odite na dno stranice, do opcije „Allow Access when locked“.
  • Prebacite prekidač pored Kontrolnog centra na isključeno.

Voilà. Gotovi smo.

Ako se i dalje osjećate izgubljeno u bespućima mogućnosti novog Kontrolnog centra, slobodno nas pitajte sve što vas zanima u komentarima. Pokušat ćemo vam pomoći kako god znamo.

Ovdje možete pronaći članak u kojem smo popisali sve uređaje koji će imati podršku za iOS 11.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!