imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
BB-8 test

Sphere BB-8 – ovo je Star Wars droid kojeg ste tražili


Svi vole Ratove zvijezda. Ok, barem Episode 4,5 i 6, nećemo spominjati zadnje tri. Uskoro u kina dolazi Epizoda 7 i svi se nadamo da će novi film biti odličan… barem po traileru koji smo mogli vidjeti. Ako se pogledali taj trailer, vrlo vjerojatno ste primjetili malog, okrulog droida koji se kotrlja u nekoliko scena, onaj kojemu u velikoj brzini padne glava. E pa, malo smo se družili s njim zadnjih par dana.

bb8_trailer

BB-8 je najluđa Star Wars igračka ikad! Uvijek je bilo kul Star Wars figura koje smo mogli kupiti, ali ništa slično ovom slatkom, malom droidu.

Sve što ćemo vidjeti u novom Star Wars filmu, od Millenium Falcona do R2D2 droida, kojega u filmu glumi čovjek koji se nalazi unutar robota, izrađeno je za snimanje filma. Čak i BB-8 droida koji smo mogli vidjeti u traileru. Njega je oživila tvrtka SPHERO, poznata po svojim robotima Sphero i Ollie. Na našu sreću (iako je to zapravo loša vijest za naš novčanik) SPHERO nije propustio priliku izraditi minijaturnu inačicu robota prije izlaska filma. Naravno, ni mi nismo propustili priliku odmah isprobati malog robota.

bb8_apple

Sama kutija u kojoj dolazi BB-8 kvaliteno je izrađena i izgleda odlično. Toliko dobro da nam je nekolicina kolega jedva dopustila da otvorimo kutiju.

“Jeste li poludjeli? Ne otvarajte kutiju, da li ste uopće svjesni koliko će BB-8 vrijediti za deset godina ako ga u potpunosti očuvate?”

Nakon što smo uspjeli pobijediti tamnu stranu sile s našim virtualnim svjetlosnim mačevima, napokon smo uspjeli otvoriti kutiju u kojoj se nalazi BB-8. Malo me je strah spomenuti cijenu, ali mogu vam reći kako sam u tom trenutku samo razmišljao o tome kako ću sakupiti “ogromnu količinu galaktičkih kredita kako bih kupio ovu stvarčicu… 🙂

Nakon što otvorite kutiju, BB-8 gleda u vas sa svojim asimetričnim “očima”, a ispod njega nalazi se postolje za indukcijsko punjenje baterije na kojemu se nalaze svima poznate riječi – Star Wars. Kao svaki dobri Jedi vitez, unaprijed smo se pripremili za prvu interakciju s našim novim prijateljem i instalirali smo besplatnu Sphero BB-8 aplikaciju koju možete preuzeti putem App Store aplikacije, tako da smo brzo završili s početnim podešavanjem. Nekoliko pritisaka kasnije i spremni smo za našu prvu interakciju. Naravno, BB-8 nije ograničen samo na iOS, postoji i aplikacija za Android uređaje.

Nakon što smo uparili droida s mojim iPhoneom, BB-8 je oživio. Doslovce! Najzanimljiviji dio BB-8a je da njegova glava zapravo nije spojena s ostatkom tijela, sila ga drži na mjestu. Naravno, u pitanju je magnetska sila. Činjenica da se glava čitavo vrijeme pomiče daje malom robotu dodatnu osobnost. I iako smo znali kako glava ne sadrži kameru, nismo se mogli oduprijeti osjećaju da robot gleda u nas. Bio je nevjerojatno sladak. Nakon što smo podesili postavke droida uz pomoć ugrađene LED lampice, odmah smo bez ikakvih problema počeli kontrolirati BB-8 uz pomoć iPhonea. Sam robot je dosta brz, kao i Sphero 2.0 na kojemu se zasniva, a nakon malo vježbe, mogao sam ga kontolirati bez problema.

Sphero BB-8 aplikacija također omogućava da izrazi svoje osjećaje. BB-8 može kimnuti ili zatresti svojom glavom, ispustiti sretan usklik i paničariti, sve što je potrebno je pritisnuti jednu od mogućnosti unutar aplikacije. Ali ovo je daleko od svih mogućnosti koje BB-8 pruža, možemo čak njime upravljati uz pomoć našeg glasa. Naravno, prepoznaje samo naredbe na engleskom, ali ako mu date naredbu “BB-8, move forward” on će to i učiniti. Možete mu čak narediti da ode na spavanje, ili da vam kaže kako se osjeća u tom trenutku.

bb8_mozgasban

Jedna od najboljih značajki je patrolni način rada. Ako odaberete taj način, BB-8 će odmah početi patrolirati sobom i paziti da vas nitko ne “napadne”. Robot će se u početku nekoliko puta sudariti sa zidovima ili drugim preprekama u sobi, i izraziti svoje nezadovoljstvo, ali će nakon nekog vremena naučiti raspored pedmeta u sobi, te u budućnosti izbjegavati namještaj i druge predmete. Ako ga stavite na stol, robot će vrlo vjerojatno pasti na pod, ali to vas ne mora zabrinjavati jer je izrađen iz izuzetno čvrstog materijala koji ga štiti i od padova s nekoliko metara visine.

Ali to nije sve. BB-8 može prikazivati i holografke poruke, kao u filmovima. Naravno, te hologramske poruke moguće je vidjeti samo na zaslonu našeg mobilnog uređaja. Ono što možemo je snimiti kratke video poruke uz pomoć prednje kamere našeg telefona, a droid će ih reproducirati nakon što u njega usmjerite stražnju kameru telefona. Sve mogućnosti koje smo naveli možete pogledati u ovom SPHERO videu.

Ukratko, Droid BB-8 je mala kugla slatkoće. Sladak je i dok ga punite na njegovom postolju jer stalno okreće glavu i mrmlja nešto za sebe. Sama baterija traje sat vremena, što je i više nego dovoljno, dok se baterija može u potpunosti napuniti za samo 3 sata.

Iako BB-8 nije inteligentan robot, već moramo s njime upravljati, tvrtka Sphero uspjela je dati malom robotu određenu osobnost.

“Vjerujemo kako će u budućnosti svaka kuća imati barem jednog robota.”

Na žalost, u pitanju je budućnost, ali do tada možemo uživati u lijepim trenucima sa slatkim, malim BB-8. Sigurno vas zanima koliko će vas to iskustvo koštati. Moramo biti iskreni, BB-8 nije jeftin, pogotovo kada znamo kako se radi o igrački. Ali ako uzmemo u obzir kako će neki veći set Star Wars Lego kockica koji ne priča doći nekoliko tisuća kuna, 1.399 kn za BB-8 nije puno (cijena za gotovinske načine plaćanje). Ali, budimo iskreni. Ako stvarno želite kupiti originalnog Star Wars droida, morati ćete otvoriti svoj novčanik.

bb8_selfie

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!