imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Smiju li aplikacije iz App Storea legalno rudariti kriptovalute?


Ne radi se o teorijskom pitanju jer je već došlo do omanjeg skandala vezanog uz tu temu. Jedna kalendarska aplikacija otkrila je novi način naplaćivanja svojih usluga korisnicima, ali omakla im se greška – a Apple nije reagirao kao što bismo očekivali.

Ovih smo dana imali vrlo zanimljivu i još nikada viđenu situaciju u Mac App Storeu. Aplikacija Calendar 2, koja je bila odobren i pozitivno ocijenjen dio ponude App Storea, odlučila je iskušati novu metodu zarađivanja. Njezini korisnici u početku su mogli prijeći na premium verziju klasičnim doplaćivanjem nakon preuzimanja aplikacije. Imali su opciju plaćati 0,99 dolara mjesečno ili odjednom platiti 17,99 dolara za trajno korištenje premium verzije.

No njezini razvojni programeri prate najnovije trendove, pa im je na pamet pala jedna nova ideja. Omogućili su korisnicima „besplatan“ pristup svim naprednim funkcijama, a sve što su korisnici zauzvrat trebali napraviti – a što je bilo jasno rečeno – jest dopustiti aplikaciji da u pozadini rudari kriptovalutu Monero, koristeći resurse s njihovih računala. Očigledno se radi o riskantnom potezu koji je otvorio brojna pitanja, a glavno među njima jest što će se dogoditi ako dođe do greške u sustavu.

Razvojni programeri tvrde kako im nije bila namjera da se ta „funkcija“ automatski uključuje prilikom pokretanja sustava na računalu svakog korisnika. Bez obzira na to, svi korisnici koji su instalirali te nadogradili tu aplikaciju posuđivali su svoje resurse za zajedničko rudarenje. Ne trebamo ni isticati da je to i više nego riskantna stvar. Nije trebalo dugo da se digne prašina, a urednici Ars Technice odmah su prijavili slučaj Appleu. A što su oni učinili, pitate se?

NIŠTA.

Puna 24 sata nakon prijavljivanja slučaja, aplikacija je i dalje bila dostupna u App Storeu, a nije objavljena ni jedna službena izjava. Stoga nam ne preostaje drugo nego pogađati zašto je tako:

  • Apple nije reagirao jer su dopustili aplikacijama u App Storeu rudarenje kriptovaluta. U ovom slučaju radi se samo o grešci koja će biti popravljena.
  • Apple je otvorio istragu i slučaj još nije zaključen. Naravno, ne mogu ukloniti aplikaciju na temelju nasumične optužbe.
  • Jednostavno ih nije briga za Mac App Store.

Kako su tenzije postajale sve veće, razvojni programeri aplikacije, iz ekipe Qbix, odlučili su reagirati. Njihov osnivač, Gregory Magarshak, rekao je Ars Technici da im je iskreno žao zbog svega te da se zbilja radi o pogrešci koja će biti riješena sljedećom nadogradnjom aplikacije. Kasnije je izmijenio izjavu, te umjesto ispravka greške obećao uklanjanje sporne funkcije iz aplikacije. Svoju je odluku objasnio sljedećim argumentima:

  • Tvrtka koje je omogućila program rudarenja odbila je otkriti njegov izvorni kod. To bi značajno usporilo rješavanje problema.
  • Sadašnja verzija puna je grešaka i samo se čini kako su namjerno počeli rudariti. Ipak, to nije u skladu s njihovom politikom.
  • Njegovo osobno mišljenje jest da će korištenje algoritma Proof of Work (on osigurava sigurnost transakcija u slučaju kriptovaluta) dovesti do trošenja prevelike količine energije na globalnoj razini, a njegova ekipa ne želi sudjelovati u tome. Također se nada da će ovime podići svijest o tom problemu i među drugim tvrtkama.

Na vama je da odlučite jesu li ovo samo isprike ili pak istina. Ali jedno je sigurno: aplikacija Calendar 2 uklonjena je iz ponude Mac App Store bez ikakvih objašnjenja. Nemamo više informacija o ovom slučaju, pa ne znamo je li aplikaciju uklonio Apple ili Qbix, ali nesumnjivo je da se radi o značajnom potezu.

Ako je to napravio Apple, znači da je zabranjeno postavljati aplikacije koje podržavaju rudarenje kriptovaluta, bez obzira na to što je samo rudarenje u potpunosti legalno. S obzirom na to da su u Appleu jako oprezni kada se radi o aplikacijama koje nude u svom App Storeu, ovaj je scenarij vrlo vjerojatan. Uostalom, financijske institucije diljem svijeta složne su u mišljenju da su kriptovalute vrlo riskantan oblik ulaganja zbog nepredvidljivog kretanja njihove vrijednosti.

Nije važno jesu li razvojni programeri ove aplikacije imali dobre ili loše namjere – ovaj slučaj svi trebamo shvatiti kao upozorenje. Zaluđenost kriptovalutama očito je u punom zamahu i ovakve se stvari mogu sve češće događati. Uvijek je dobro znati što vam se događa na računalu.

Napomena: Nakon dovršetka pisanja ovog članka, potvrđena je informacija da je Apple povukao aplikaciju iz App Storea zbog kršenja pravila. Očito im treba malo više vremena za istraživanje ovakvih slučajeva.

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!