imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Službeno je zabranjeno učitavati aplikacije za kripto rudarenje na App Store


Možda se još uvijek sjećate ove teme. Bila je veoma popularna tijekom proljeća, kada Apple zapravo nije imao službeno stajalište o ovom pitanju. Sada su ažurirali svoje smjernice i posvetili cijeli paragraf ovom problemu.

Prošlog ožujka došlo je do mini-skandala, vezano za aplikaciju Calendar 2, koja je bila legitimna i potvrđena članica Mac App Storea. Programeri aplikacije odlučili su rudariti kriptovalutu nakon što je aplikacija postala dostupna korisnicima, a zauzvrat, korisnici bi dobili plaćene funkcije. Drugim riječima, za korištenje neaktivnog kapaciteta svojih računala, korisnici su dobili premium funkcije “besplatno”.

Iako su ove radnje bile posve legalne, istovremeno su bile vrlo neuobičajene. Programeri su pravilno informirali korisnike o ovoj opciji, tako da nije trebalo biti nikakvih problema. Međutim, nakon ažuriranja, opcija je postala obvezna za sve, iako su programeri tvrdili da je to samo pogreška. Nakon što je Ars Technica saznao za to, obavijestili su Apple o ovom problemu. Apple neko vrijeme nije reagirao na to. Kasnije su uklonili aplikaciju, ali nisu dali nikakvo objašnjenje ili komentar.

Tako su aplikacije za rudarenje kriptovalute ušle u zonu sumraka i nitko nije znao kako postupiti u toj situaciji. Što je bilo ispravno, što je bilo pogrešno, što je bilo legalno, a što zabranjeno. Sada se čini da je Apple donio odluku. U njihovim najnovijim smjernicama, izričito su zabranili kripto rudarenje za aplikacije u svim App Storeovima. Ovo su njihove upute:

  1. Apple će dozvoliti aplikacije virtualnih novčanika, sve dok su ponuđene od strane programera koji su upisani kao organizacije.
  2. Jedine aplikacije za rudarenje kriptovalute koje su dozvoljene su one koje rudare izvan uređaja, poput rudarenja na bazi clouda.
  3. Aplikacije mogu pomoći korisnicima plaćati, trgovati i primati kriptovalutu na odobrenoj burzi, ali aplikacije moraju biti od same burze.
  4. Slično tome, aplikacije koje su uključene u početne ponude novca, trgovanja bitcoinom, ili drugo trgovanje kriptovalutom moraju biti od banaka, tvrtki ili drugih odobrenih financijskih institucija. I moraju biti zakonite.
  5. Aplikacije kriptovalute ne mogu nuditi korisnicima virtualan novac za zadatke poput preuzimanja drugih aplikacija, nagovaranja drugih korisnika da preuzmu aplikaciju ili povećanja aktivnosti na društvenim mrežama.

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!