imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sljedeći iMac možda će biti snažniji no ikad


Apple je već priznao „svoj najveći grijeh“ u vezi Mac Proa te obećao da će uskoro napraviti nešto spektakularno za liniju profesionalnih proizvoda. Ako tehnološki blog Pike’s Universum ima točne informacije, i iMac će dobiti nadogradnju.

Odnedavno napokon možemo očekivati da će se izrazi „Apple“ i „profesionalna upotreba“ pojaviti u istim vijestima. Korisnici jedva čekaju čuti nekakve novosti o ažuriranju profesionalnih uređaja, a čini se da će ih dočekati najkasnije sljedeće godine. Međutim, ako je vjerovati Pike’s Universumu, imat ćete gdje rezati svoje video uratke jer će i iMac dobiti opširno ažuriranje ove jeseni.

01_new_imacs_will_be_stronger_than_before

Autor tog bloga dobio je informacije od izvora koji su se do sada pokazali točnima, a koji navode da bi krajem listopada trebao izaći iMac sa sljedećim specifikacijama:

  • Procesor: Apple će u novi iMac navodno staviti Intelov Xeon E3-1285 v6 procesor. Intel još uvijek nije izbacio taj čip, ali sudeći po prethodnim generacijama E3-1285 procesora, ovaj novi mogao bi zapravo biti E3-1280 v6 procesor uparen s integriranom Intelovim HD Graphicsom P630. Važno je napomenuti da Xeon procesori podržavaju ECC RAM.
  • RAM: kada smo već spomenuli ECC RAM, na blogu se spominje osnovni 16GB ECC RAM, koji se može konfigurirati na 32GB ili 64GB. Velika je prednost ECC RAM-a to što može otkriti i popraviti pogreške koje uzrokuju gubitak podataka i pad sustava. Ne zna se hoće li biti DDR3L ili DDR4.7.
02_new_imacs_will_be_stronger_than_before
  • Pohrana: glasine tvrde da će sljedeći iMac imati brži flash sustav za pohranu baziran na NVM Express PCIe-u, s kapacitetom do 2TB. Ovo je značajno elegantnije rješenje od sadašnjeg Fusion Drivea kojeg iMac ima.
  • Grafika: Apple bi volio zadržati AMD čipove, ali također žele staviti veći naglasak na podržavanje virtualne stvarnosti i profesionalnih aplikacija. Bloomberg je spominjao mogućnost uključivanja AMD grafike u sljedećem iMacu. Ne spominje se točan tip čipova, ali oni sigurno moraju biti bolji od AMD Radeon R9 GPU-a koje sadašnji 27” iMac koristi.
  • Ulazi: bez ikakvih iznenađenja, Apple će vjerojatno koristiti Thunderbolt 3 ulaze, s obzirom na to da oni omogućuju spajanje punjača, USB-a, DisplayPorta, HDMI-a i VGA-a putem samo jednog kabela.
03_new_imacs_will_be_stronger_than_before

U izvješću se spominje da bi prezentacija trebala biti krajem listopada te da će se na njoj predstaviti nova računala, ali i potpuno nova tipkovnica. Vrlo je moguće da se radi o Touch Bar Magic Keyboardu.

Za kraj, evo još nekih informacija:

  • Apple će sa sljedećim macOS-om možda prekinuti tradiciju imenovanja tih OS-a po planinskim lancima. U izvorima se spominju dvije mogućnosti, od kojih jedna počinje slovom M. Appleovi karakteristični nazivi koji odgovaraju tom opisu uključuju Monterey i Mojave.
  • U izvješću na blogu tvrdi se da Apple radi na 8K eksternom zaslonu za Appleov „potpuno redizajniran“ Mac Pro, koji će biti jednako kvalitetan kao nedavno lansiran 32” Dellov 8K zaslon.
  • I na kraju, imamo neke informacije o Mac miniju. Taj uređaj, za kojeg Apple tvrdi da ima visoko mjesto na listi čekanja za proizvodnju, možda i neće stvarno biti „mini“. U izvješću s bloga spominje se da bi najskuplji model mogao imati veći ili viši dizajn, kako bi hardver bio dovoljno velik za kućište.

Pike’s Universum predvidio je mnogo stvari vezanih uz iMacove čija smo lansiranja očekivali te operativne sustave, a koji su se u konačnici pokazali točnima. Nadamo se da je i ovoga puta u pravu, jer bi to značilo da iMacove čeka vrlo svijetla budućnost.

04_new_imacs_will_be_stronger_than_before

iMac će ponovno nositi naziv pro,
Te biti dostojan njegove duge i značajne tradicije.

Izvor: Macrumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!