imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sljedeća verzija Face ID-a bi mogla vidjeti kroz vašu kožu


Biometrijska autentifikacija iPhonea X s infracrvenim sustavom skeniranja koju je predstavio Apple bi u budućnosti mogla postati još sigurnija. Sljedeća verzija autentifikacije bi skenirala uzorke vena na licu korisnika.

Kada je prošlog rujna GM verzija iOS-a 11 procurila veću količinu informacija o novim proizvodima, tvrtkin biometrijski sustav autentifikacije je uzburkao stvari. Apple je obećavao tako sigurnu i temeljiti autentifikaciju koju niti jedan konkurent ne može ponuditi.

Međutim, uvijek ima prostora za poboljšanje, pa tako i u slučaju sustava s nevjerojatnom tehnološkom pozadinom. Primjenom patenta koji opisuje prikazivanje vena pomoću zračenja pulsa, sustav ne samo da može otkriti površinu lica, već i uzorak krvnih žila ispod površine kože.

Što bi, zapravo, sadržavalo optički odašiljač koji bi odašiljao višestruke impulse infracrvenog svjetla prema području korisnikovog tijela (poput na primjer, ruke ili lica, itd.). Infracrveno svjetlo bi prošlo kroz kožu, ali ne i kroz vene, te bi uređaj mogao primiti povratnu svjetlost.

Generirane slike bi mogle temeljito mapirati krvne žile unutar određenog područja ljudskog tijela. Na temelju vremena leta impulsa, mogli bi generirati trodimenzionalnu kartu površine tijela. Naravno, to postavlja pitanje u kojoj smo mjeri izloženi zračenju. Ipak, budući da autentifikacija ne radi samo s licem, moguće je raditi s manjim površinama, poput prstiju.

Autentifikacija temeljena na uzorku vena bi također pružila rješenje za ‘problem blizanaca’. Paralelno s dolaskom iPhonea X, blizanci, braća i sestre, rodbina pa čak i mačke su pokušavali prevariti sustav. Sustav radi s točnosti od 1:1 000 000, tako da ne možemo u potpunosti isključiti da bi identični blizanci jedan drugome mogli otključati uređaj.

Vene u ljudskom licu se razlikuju čak i u slučaju identičnih blizanaca, tako da bi se spomenuta stopa mogla poboljšati. Da i ne spominjemo pokušaje s maskama načinjenim od pravog materijala, u koje bi bile umetnute vene.

Iako je ova tehnologija za sada samo patent, ne trebamo zanemariti da je usjek dostupan, a u pogledu novih trendova zasigurno će ostati na pozornici. Zapravo, dodavanjem još dva senzora, biometrijska autentifikacija bi postala još sigurnijom. Čini se da to i nije tako neizvedivo. U Cupertinu su uspjeli riješiti i složenije probleme od toga.

Izvor: Apple Insider

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!