imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sirijine najnovije mogućnosti nadahnute holivudskim filmom


Možete li pogoditi o kojem se filmu radi? U njemu Scarlett Johansson osvaja publiku svojim krasnim glasom, a ne samo izgledom. Ima i važnu ulogu u produkciji.

Kada je Alex Acero, šef zadužen za tehnološku osnovu Siri, prvi put pogledao američki film Her iz 2013., ostao je potpuno opčaran njime, kao i većina drugih gledatelja. Odlučio ga je pogledati još jednom, ali iz perspektive stručnjaka za govor u tehnologiji.

Alex Acero s desne strane.

Ako još niste pogledali taj film, morate (s izvornim zvukom, naravno). Ipak, evo sažetka radnje:

Theodore je usamljenik, čija se rastava privodi kraju. Kada ne radi kao pisac pisama, slobodno vrijeme provodi igrajući video igre te se povremeno družeći s prijateljima. Odlučuje kupiti novi OS1, reklamiran kao prvi operativni sustav na svijetu s umjetnom inteligencijom. Theodora uskoro osvaja Samantha, glas iza OS1. Kako počnu provoditi sve više vremena zajedno, zbliže se te zaljube. – IMDb

U ovom filmu ključnu ulogu ima inteligentni operativni sustav sposoban pričati. A kako krasno priča! Možda nisu svi obožavatelji Scarlett Johansson, ali njezin glas u ovom filmu apsolutno je očaravajuć i osvojit će sve gledatelje. Tonom glasa izražava čitav raspon emocija, svojim stankama, tempom govora, ma popis je predug. Sve to nadahnulo je i Alexa Acera:

„Prirodan je! Nije robotski! Radi prave stanke, ima pravu intonaciju, tečnost. Te samo mrvicu metalnosti u zvuku“, rekao je stručnjak.

Njegov je cilj od tada postao stvoriti sličan efekt sa Siri. Naravno, ako išta znate o tome kako se Siri razvija, jasno vam je da se ne radi o jednostavnom zadatku. Ipak, znamo da su ostvarili neke uspjehe s time u iOS-u 11. Sirijin je glas glađi i tečniji, a sada može ponavljati istu rečenicu različitom intonacijom, čime se postiže prirodniji zvuk.

Acero je dao intervju Wiredu, u kojem je išao u detalje pa ondje možete naći mnogo zanimljivih činjenica o Siri. Nema potrebe da i mi ulazimo u detalje – samo ćemo podijeliti dio intervjua u kojem citiraju Grega Joswiaka:

Izluđuje me što ljudi uspoređuju virtualne pomoćnice postavljanjem pitanja iz opće kulture, jer Siri tako uvijek ispadne loša. Pa nismo je radili da bi zaigrala na Milijunašu! –kazao je.

Izvori: Cult od Mac i MacStories

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!