imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Sirijine najnovije mogućnosti nadahnute holivudskim filmom


Možete li pogoditi o kojem se filmu radi? U njemu Scarlett Johansson osvaja publiku svojim krasnim glasom, a ne samo izgledom. Ima i važnu ulogu u produkciji.

Kada je Alex Acero, šef zadužen za tehnološku osnovu Siri, prvi put pogledao američki film Her iz 2013., ostao je potpuno opčaran njime, kao i većina drugih gledatelja. Odlučio ga je pogledati još jednom, ali iz perspektive stručnjaka za govor u tehnologiji.

Alex Acero s desne strane.

Ako još niste pogledali taj film, morate (s izvornim zvukom, naravno). Ipak, evo sažetka radnje:

Theodore je usamljenik, čija se rastava privodi kraju. Kada ne radi kao pisac pisama, slobodno vrijeme provodi igrajući video igre te se povremeno družeći s prijateljima. Odlučuje kupiti novi OS1, reklamiran kao prvi operativni sustav na svijetu s umjetnom inteligencijom. Theodora uskoro osvaja Samantha, glas iza OS1. Kako počnu provoditi sve više vremena zajedno, zbliže se te zaljube. – IMDb

U ovom filmu ključnu ulogu ima inteligentni operativni sustav sposoban pričati. A kako krasno priča! Možda nisu svi obožavatelji Scarlett Johansson, ali njezin glas u ovom filmu apsolutno je očaravajuć i osvojit će sve gledatelje. Tonom glasa izražava čitav raspon emocija, svojim stankama, tempom govora, ma popis je predug. Sve to nadahnulo je i Alexa Acera:

„Prirodan je! Nije robotski! Radi prave stanke, ima pravu intonaciju, tečnost. Te samo mrvicu metalnosti u zvuku“, rekao je stručnjak.

Njegov je cilj od tada postao stvoriti sličan efekt sa Siri. Naravno, ako išta znate o tome kako se Siri razvija, jasno vam je da se ne radi o jednostavnom zadatku. Ipak, znamo da su ostvarili neke uspjehe s time u iOS-u 11. Sirijin je glas glađi i tečniji, a sada može ponavljati istu rečenicu različitom intonacijom, čime se postiže prirodniji zvuk.

Acero je dao intervju Wiredu, u kojem je išao u detalje pa ondje možete naći mnogo zanimljivih činjenica o Siri. Nema potrebe da i mi ulazimo u detalje – samo ćemo podijeliti dio intervjua u kojem citiraju Grega Joswiaka:

Izluđuje me što ljudi uspoređuju virtualne pomoćnice postavljanjem pitanja iz opće kulture, jer Siri tako uvijek ispadne loša. Pa nismo je radili da bi zaigrala na Milijunašu! –kazao je.

Izvori: Cult od Mac i MacStories

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!