imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Siri bi se mogla suočiti s najvećom promjenom u svojoj povijesti


Ako ste pratili vijesti o osobnoj asistentici, onda ćete znati da je Sirin razvoj prebačen Eddy Cueovom timu Usluge a zatim i iOS timu Craiga Federighia. Iako bi to moglo izgledati kao beznačajan detalj, ova promjena bi mogla donijeti najveće poboljšanje u Sirinoj povijesti. Objasnit ćemo zašto.

Taj korak bi se čak mogao činiti kao Appleova kazna za Eddya Cuea. Iako je Cue napravio neke čarobne razvoje stabilizacijom i uređivanjem usluga poput Apple Mapsa, iClouda i Apple Musica, ne možemo shvatiti činjenicu da iz nekog razloga, razvijanje Siri nije tako dobro napredovalo u njegovim rukama. Naravno, dogodilo se nekoliko stvari, ali nisu uvedene mnoge promjene koje bi korisnici mogli očekivati od virtualne osobne asistentice koja je u trenutku svog objavljivanja bila pionirska tvorevina.

Koji je razlog tome? Ne, nije to da Cue ne zna što radi, već upravo suprotno:

Razvoj Siri se usporio upravo zato što Cue zaista zna što je njegov posao.

Eddy Cue.

Segment Usluge obično je onaj koji zahtjeva “popravljača” koji će upravljati njime. Ako razmislite o tome, Apple Maps, Apple Music i iCloud su sve usluge od kojih prvenstveno očekujemo da rade na stabilan i pouzdan način, bez ikakvih problema, a ne da iz mjeseca u mjesec donose spektakularne razvoje i nove funkcije. Ako postoji jedna stvar u kojoj je Eddy Cue pravi profesionalac, onda je to upravo ovo područje. Kada je riječ o tim uslugama, problemi su većinom bili s funkcionalnošću, a ne sa samim funkcijama.

Razlog Sirinog sporog razvoja djelomično je činjenica da je Cue radio na asistentici koristeći recept koji je dobro radio s ostalim uslugama. Spori i sitni razvoji u zamjenu za stabilno i pouzdano funkcioniranje. Što je sve dobro i odlično, ali Siri je upravo takva vrsta funkcije u kojoj bi češće mogli očekivati vidjeti nove funkcije, čak i ako one možda neće raditi savršeno od samog početka.

Ako vas bole leđa, potreban vam je specijalist za kralježnicu, a ne kardiokirurg.

Činjenica da je upravljanje Siri prebačeno timu za OS Craiga Federighia jednostavno znači da sada stavljaju razvoj asistentice na mjesto na koje je oduvijek pripadao. Uopće nije riječ o tome da je Federighi bolji ili učinkovitiji od Cuea – obojica vrlo dobro znaju različite stvari, a posao koji Apple treba napraviti, Federighi može napraviti dobro (ili bolje) u ovom slučaju. Cupertinova infrastruktura je bila prilično stabilna proteklih godina jer nije bilo nikakvih poteškoća sa Siri. Možda je vrijeme da se ponovo okrenu korisnicima. Za to je tu OS tim, koji je uvijek usredotočen na proizvode i razvoje koji zahtijevaju brza i inovativna rješenja. To je ono što znaju, područje za koje su specijalizirani.

Ovaj korak je možda mogao biti načinjen i prije nekoliko godina. Sada je na Timu Cooku da usmjeri stvari natrag na pravi put. Ova promjena je bila odlična ideja za prvi korak. Imamo puno pravo imati povjerenja i u Federighia. On je već bio taj koji je predstavio najviše razvoja povezanih sa Siri na ovogodišnjem WWDC-u i sudeći po njegovoj prezentaciji, on i njegov time već imaju mnoštvo odličnih ideja.

Craig Federighi.

Međutim, važno je naglasiti da odgovarajući voditelj i pregrupacija sami po sebi nisu dovoljni. Federighi će također morati napraviti rekonstrukciju. Samo tim načinjen od osoba koje vole ono što rade uz to što točno znaju što trebaju učiniti može stvoriti dobar proizvod. Osim toga, učiniti Sirinu važnost većom unutar tvrtke je također jedan od zadataka. To bi moglo zvučati kao jednostavan zadatak, ali sigurno neće biti lako u tako ogromnoj tvrtki.

Ako Apple uspije u stvaranju stvarne i opipljive promjene u Siri, onda bi to moglo donijeti vrlo plodan ciklus u život osobne asistentice. Novi razvoji bi mogli voditi do većeg zadovoljstva korisnika, što će povećati pažnju koja se posvećuje asistentici, a prestiž tima za Siri bi mogao rasti unutar tvrtke. To bi privuklo druge nove stručnjake i mlade talente ovom projektu, koji će stvoriti još više inovacija, i tako dalje i tako dalje sve do kraja vremena…

To mora biti primarni zadatak na Appleovom popisu. Put na kojem se nalaze je dobar, i to ne samo zbog ovog koraka. Nedavno su poduzeli nekoliko koraka koji su primarno bili usmjereni na stručnjake ovog područja, kako bi pokušali povećati njihovu želju za tim da se pridruže timu. Kao prvo, nedavno su kupili nekoliko malih, povezanih startup tvrtki. Zatim imamo koncesije koje je Apple napravio, po kojima zaposlenici mogu slobodno objaviti svoje istraživanje, pa znanstvenici mogu povezati razvoj Siri s napredovanjem njihove znanstvene karijere, što je također vrlo važan aspekt. Konačno, nedavno pokrenut časopis AI je vrlo suosjećajan korak koji je tvrtki prošle godine donio nagradu.

Možemo imati nade za sve ove razloge vezane za budućnost, što je prilično neophodno, budući da su AI i virtualni osobni asistenti očito smjer prema kojem se tvrtke mogu kretati jednom kada tržište telefona bude posve puno. Ne bi bilo dobro za tržište, ili za nas, Apple korisnike, kada bi naša omiljena tvrtka ispala iz natjecanja.

Izvor: iPadInsight

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!