imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Siri protiv Cortane ili koliko je jak položaj Appleove AI asistentice?


Siri je već dugo vremena dio Appleovih uređaja. Ova integracija ima mnogo potencijala i ostali AI asistenti jedva uspijevaju održati korak s njom. Pogledajmo što Cortana, koja je od nedavno dostupna i za iOS, može donijeti na stol u svakodnevnoj upotrebi.

Da pojasnimo, kada smo odlučili usporediti Cortanu i Siri, bili smo svjesni toga da ishod možda neće biti čista pobjeda za Siri, ali tijekom par dana testiranja i aktivne upotrebe otkrili smo iznenađujuće stvari. Iako je Cortana nedavno lansirana i za iOS, za sada je dostupna samo na US App Storeu. Drugi aspekt koji nam daje razlog za pisanje ovog članka je dolazak HomePoda koji se očekuje za nekoliko mjeseci i koji će raditi uz pomoć Siri.

Budući da ni Siri ni Cortana ne govore hrvatski, to zaista smanjuje broj aktivnih korisnika u Hrvatskoj stoga smo pokušali testirati glavne značajke koje bi korisnici koristili u svakodnevnim situacijama.

Siri je ‘rođena’ 2011. godine kao nova značajka iOS-a 5 na novom iPhoneu 4s i postala je sve bolja i bolja u proteklih 6 godina, ali se nije dogodilo ništa revolucionarno. Nije bilo radikalnih promjena i očito nije u središtu pažnje izvornih govornika engleskog jezika. Došlo je do poboljšanja u iOS-u 8 i 9 i s pojavom koprocesora M-serije koji su učinili ’Hey Siri’ dostupnim. Također, iOS 11 je donio profinjeniji glas. Apple neprestano ažurira svoj blog o strojnom učenju gdje govore o Sirinom trenutnom stanju što je odličan izvor naprednih informacija o toj temi.

Vratimo se na Siri protiv Cortane. Cortana je procvjetala s lansiranjem Windowsa 10. Microsoft je ušao na ovo tržište kasnije od Googlea i Applea, ali nije doživio neuspjeh. Iako ima manje prilika za poboljšanje strojnog učenja od Siri, Cortana vrlo dobro održava korak s njom. Tijekom naših par dana testiranja pokušao sam procijeniti Sirin položaj o odnosu na konkurenciju i pokušao sam saznati koji asistent je korisniji u svakodnevnoj uporabi.

Iako Siri možemo ‘oživjeti’ uz pomoć ‘Hey Siri’ funkcije, Cortanu smo morali preuzeti s US App Storea te također registrirati Microsoft račun za prijavu. Onima koji su se upravo prebacili iz sustava Windows, upotreba Cortane neće biti veliki problem. Bilo je potrebno puno vremena kako bi ju učinio dostupnom i na mom telefonu i na radnoj površini posuđenog PC-a. Iako nismo navikli koristiti Siri na Macu, postavljanje je zahtijevalo puno manje posla. Međutim, pretraživanje datoteka i dokumenata nije bilo jednostavno ni s jednim ni s drugim asistentom pa smo promijenili taktiku.

I odmah prešli na posljedična pitanja. Prvo smo pitali o rezultatima našeg omiljenog nogometnog kluba, što je bio jednostavan zadatak za obje asistentice. Cortana je također uspjela pokrenuti OneFootball aplikaciju, zapamtiti što preferiramo te navesti najnovija postignuća kluba. Pokušali smo izbjeći osnovno Google pretraživanje uglavnom zbog toga što Cortana još uvijek koristi Bing i nismo željeli da Siri bude ljubomorna. Rezultat je bio neriješen.

Slanje poruka sa Siri je bilo jednostavno. Od iOS-a 10, sve više i više aplikacija je počelo dijeliti svoje podatke sa Siri kako bi poboljšali njeno učenje te uz Sirinu pomoć možemo slati poruke putem Skypea i Whatsappa, itd. U međuvremenu, s Cortanom smo otkrili da je teško odabrati primatelja, morali smo upisati broj ili ga ručno odabrati iz kontakata i također smo morali upisati poruku. Tako da, 1:0 za Siri.

Zatim je došla tema prijevoza, usmjeravanja i “odvedi me kući” naredbe. Cortana je stala na preporuci aplikacije karte, dok je Siri razumjela naredbe i ponudila nekoliko mogućnosti. To bi mogla biti jedna od najrealističnijih situacija u kojoj biste mogli koristiti asistenta, tijekom vožnje. 2:0 za Siri.

Ako govorimo o HomePodu, također smo isprobali nekoliko funkcija vezanih uz reprodukciju glazbe. Budući da nismo aktivni korisnici Apple Musica (sram nas bilo) koristili smo našu Spotify pretplatu. Prebacivanje pjesama, pokretanje, pauziranje i zaustavljanje nije bio problem. Jedina funkcija koja nije bila dostupna je ‘shuffle’ te nam je Siri pristojno savjetovala upotrebu aplikacije Glazba. Što se tiče Cortane, s njom nikako nismo uspjeli pokrenuti glazbu. To je 3:0 za Siri.

Pokušali smo pronaći područje u kojem bi Microsoftova asistentica mogla zasjati: postavljanje podsjetnika, alarma i događaja je bilo prilično jednostavno s Cortanom, budući da sama aplikacija sadrži te funkcije. Njeno rješenje je bolje od Sirinog. Ovdje su sve stvari bile navedene u istom prozoru i u isto vrijeme, dok je Siri otvarala različite aplikacije kako bi obavila svoj posao. Kalkulacije i promjena valuta su radili dobro u obje aplikacije. Recimo da je to bod za Cortanu, tako da je 3:1.

Na kraju, isprobali smo i povremene naredbe. Uključi/isključi naredbe su sa Siri radile jednostavno, uglavnom zbog novog upravljačkog centra; može u potpunosti isključiti Wi-Fi i Bluetooth i ne moramo kopati kroz postavke kako bi ih isključili. Cortana se zaista trudi približiti računala i iPhone uređaje te ponuditi rješenje za prebacivanje između dva uređaja tijekom pretraživanja. To zahtjeva samo registraciju na Windows Insider i ogromnu količinu truda i sate pokušaja da proradi. I bespotrebno je reći da prebacivanje s uređaja na uređaj nije bilo tako glatko kao što je obećano. Ovaj bod ide Siri, 4:1.

Cortana nudi mnoštvo rješenja za povezivanje s Microsoftovim uslugama, ali očigledno nije fokusirana na iOS i nismo mogli koristiti glasovno pretraživanje u svakoj situaciji. Tako da je tijekom testiranja postalo jasno da bez obzira na to što je predloženo, Siri bolje odgovara iPhoneima, ali trebali bismo znati kako se s njom nositi.Puno se poboljšala i ako je ono što Apple kaže istina, s lansiranjem HomePoda strojno učenje će se ubrzati, a to bi moglo rezultirati iznimno brzim poboljšanjem Siri. Budući da je Cortana Microsoftova aplikacija, nismo očekivali da će raditi besprijekorno na iOS-u, ali smo očekivali da će biti malo učinkovitija, čak i ako se ne može nositi sa zadatcima koji zahtijevaju pristup sustavu.

Sve u svemu, performanse obje asistentice su bile izvan naših očekivanja, uglavnom zbog toga što ih ne koristimo svakodnevno zbog nepoznavanja jezika. Siri razumije stvari bolje nego prije i ima neke zaista korisne aspekte. Ali Cortana na iPhoneu se osjeća pomalo napušteno. Nije da je manje pametna ili gora, ali ne možete ju zapravo koristiti na način na koji bi ju trebali koristiti. Možete ju s lakoćom dohvatiti iz widgeta, ali Sirine funkcije su korisnije od integracije Officea 365 ili drugih Microsoftovih usluga. Dakle, u našem mini natjecanju Siri je izašla kao pobjednik i još uvijek je prava stvar za korisnike iPhonea.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!