imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Siri bi trebao biti ovako dobar – Komentar


Većina nas koristi iPhone od 2007., i premda se Siri pojavila kao dodatak još 2011., ne koristi se previše. Ne zato što ne govori na svim jezicima, nego zato što nije ni približno dovoljno pametna koliko bi trebala biti.

Premda 98% korisnika iPhonea isproba Appleovu digitalnu pomoćnicu Siri, mnogo manje korisnika koristi tu funkciju svakoga dana.

Zamislite sljedeću situaciju: London, nekoliko sati nakon objavljivanja iPhonea 4s. Dva tipa hodaju pored vas, a jedan od njih obraća se svom novom iPhoneu i pita ga gdje može naći pivo. Druga grupa testira Siri psovanjem, vrijeđajući sirotu pomoćnicu takvim izrazima kakve nećete čuti ni od najprostijeg kočijaša. Premda su te priče smiješne, činjenica je da Siri nije mnogo napredovala od tada. S njom možete voditi jednak razgovor kao s osobom koja je već riješila bocu viskija i sada vas gleda zamućenog pogleda, uopće ne shvaćajući vaša pitanja.

01_this_is_how_a_good_siri_should_be_like

Kakav bi uopće trebao biti dobar osobni pomoćnik? Pa, u svakom slučaju, pametniji nego što trenutno jest. Zamislimo da je jutro i da vas je probudio alarm na mobitelu. Siri shvaća da ste uzeli mobitel u ruke pa zna da ste budni. Dok hodate prema kuhinji, kaže:

Dobro jutro! Danas nas očekuje krasno vrijeme s mnogo sunčanih razdoblja. Trebali biste malo požuriti jer vas na putu na posao očekuje gužva. Prvi sastanak zakazan je za 10 sati.

Kasnije, Siri prepoznaje da ste povezali mobitel s autom putem Bluetootha, pa zna da ste krenuli na posao.

Na vašoj uobičajenoj ruti došlo je do zastoja zbog gužve, pa preporučujem da idete drugim putem. Želite li da prikažem taj novi put?

Ne, ne želite, ali zahvalite Siri na ponudi. Dok vozite, Siri vam prepričava najnovije članke objavljenje na internetskim stranicama koje redovito pratite. Ne priča puno s vama dok radite, ali oko podneva vas podsjeća da je vrijeme za ručak. Pažljiva kao i obično, predlaže vam da odaberete zdraviji obrok, poput piletine sa salatom, umjesto uobičajenog hamburgera, a sve zahvaljujući podacima prikupljenima putem Withingsove pametne vage.

Zahvaljujući GPS podacima, Siri zna kada ste došli kući pa uključuje Philips Hue svjetla koja najviše koristite te vas obavještava da je najnovija epizoda vaše omiljene serije upravo na Netflixu. Kako se približava ponoć, Siri prigušuje svjetlost, a 15 minuta prije vašeg uobičajenog odlaska na spavanje, obavještava vas da biste trebala odložiti laptop te se početi pripremati za krevet.

Sve ove opisane značajke nisu nimalo pretjerane: iPhone već raspolaže svim potrebnim podacima, pa jedino preostaje da ih Siri sve poveže te da počne komunicirati s nama na razumljiv način. Naravno, Appleu je najteže razviti te detalje, a jedan od glavnih razloga za to je činjenica da ne prikupljaju naše osobne podatke. Googleu i Amazonu nije stalo do zaštite osobnih podataka, i upravo se zato Alexa razvija mnogo brže od Siri.

02_this_is_how_a_good_siri_should_be_like

U Appleu bi zbilja što brže trebali smisliti neko rješenje, jer umjetna inteligencija može brzo učiti samo kada ima pristup većoj količini podataka. Međutim, Apple ne uzima sve vaše osobne podatke – oni su pohranjeni na vašem uređaju pa zato Siri ne može brzo učiti. Dobro rješenje bilo bi pružiti mogućnost korisnicima da daju Appleu dopuštenje da pristupi njihovim privatnim podacima te ih koristi. Naravno da ne bi svi dali takvo dopuštenje, ali velik broj korisnika sigurno bi, a to bi pomoglo Appleu da pruži Siri koliko god podataka ona traži.

Druga je mogućnost dopustiti da svaki iPhone uči te potom podijeli svoja iskustva s nekakvim centralnim umom. To bi podrazumijevalo žrtvovanje računalnih performansi te brzine, pa to nije opcija koja bi se mogla realizirati tako brzo. Ako vas zanima veza između Applea i umjetne inteligencije, o tome možete naći pregršt informacija na internetu.

Jako nas veseli Siri zvučnik o kojem se naveliko priča te jedva čekamo vidjeti koje će mu biti mogućnosti. Također nas zbilja zanima hoće li Apple uspjeti napraviti čudo sa Siri ili će ga konkurencija potpuno pregaziti.

iPhone_SE_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.