imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sigurnije za izradu, sigurnije za uporabu


Danas slavimo Svjetski dan zaštite okoliša, pa ćemo iskoristiti priliku i podsjetiti vas na sve što je Apple poduzeo kako bi zaštitio okoliš, ali i korisnike.

Ako želite zaštiti okoliš ili maksimalno smanjiti svoj ekološki otisak, nije više dovoljno upotrebljavati obnovljive izvore energije ili stvarati robote za rastavljanje iPhonea. Jednako je važno sprječavati buduće nastajanje onečišćenja prirode do kojeg može doći zbog ekstrakcije i uporabe određenih materijala te sortiranja neiskorištenih uređaja.

Kako bi to postigao, Apple je postavio stroge standarde za materijale koji se upotrebljavaju za njihove uređaje. Proces evaluacije počinje vrlo rano, već u postupku dizajna te rane proizvodnje, a cilj im je odbaciti sve potencijalno opasne kemikalije. Ako zamjene nisu dostupne, surađuju s dobavljačima kako bi pronašli druga rješenja te nekako eliminirali te štetne elemente.

Također, Apple ozbiljno brine o zdravlju korisnika te učinku koji svakodnevno korištenje uređaja ima na njih. Upravo su zato izgradili laboratorij za okolišno testiranje, u kojem njihovi kemičari i toksikolozi pokušavaju otkriti potencijalno štetne elemente. Čak su osmislili umjetni znoj da bi procijenili sigurnost materijala koje upotrebljavaju, a koji dolaze u doticaj s našom kožom (primjerice, remeni Apple Watcha). Brojke nam sve govore: laboratoriji su danas 30 veći u odnosu na 2006. godinu.

Na kraju, tu je i treći važan aspekt, a to je da su postavili visoke standarde zaštite za sve stručnjake koji rade na njihovim uređajima. Uz kontrole, stroge propise i popis tvari čija je uporaba zabranjena, daju sve od sebe kako bi njihovi radnici bili sigurni.

Na popisu su berilij, živa, željezo, arsen, PVC i ftalati te bromirani usporivači gorenja (BFR-i). Cilj im je smanjiti ili potpuno izbaciti njihovu uporabu te razviti nove materijale koji su sigurniji te koji će pridonijeti zaštiti našeg planeta. Ako je ovaj članak pobudio vaše zanimanje, bacite oko na Appleovu stranicu za više informacija.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!