imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Savjeti za produktivnije korištenje programa Pages


S obzirom na to da se koristi diljem svijeta i nudi neograničene opcije, Microsoft Word alfa je i omega za uređivanje tekstova. Ali, kao i obično, za istu tu stvar postoji i aplikacija – Pages. Ima jednake mogućnosti kao i njezin stariji brat, ali mnogo je jednostavnija. Ali kako biste postigli savršena rezultate, dobro je znati neke trikove.

Većina novih korisnika Maca koja je prije koristila Microsoft obično odmah postavi Word na svoje novo računalo. Premda je Pages jednako dobar, naviknuli su se na Word, pa i ne čudi da je taj Microsoftov program toliko popularan. S njim možete raditi doslovno što god poželite: on ispunjava sve korisnikove želje. S vremenom je Microsoft osmislio i ekstenziju .doc(x) – ako šaljete nekome dokument, najbolje je da odaberete taj format kako biste bili sigurni da će ga primatelj moći otvoriti. Microsoftov program koriste multinacionalne tvrtke, škole, uredi, gotovi svi. Pa zašto onda uopće koristiti Pages?

01_tips_for_more_productive_pages_use

Kada sam kupio svoj prvi MacBook, isprobao sam sve Appleove programe i ostao sam na Pagesu. Prvi i osnovni razlog činjenica je da se može besplatno preuzeti. Ako imate bilo koji model Appleovog računala, s njim ćete dobiti i iWork Suit. S druge strane, nabavljanje Office programa na legalan način (odnosno kupnja) košta vas malo bogatstvo. Premda vrijedi uložiti u kvalitetne programe, nema razloga to raditi ako postoje i druge mogućnosti. Također, Pages je brži i optimiziran je za rad na Macu. Posljednji i najvažniji razlog zašto sam odabrao Pages jest njegovo pregledno sučelje i jednostavnost korištenja. Sviđa mi se što se opcije za uređivanje nalaze na bočnim trakama – jako mi je važno da vidim samo one najvažnije tipke.

Pisanje i uređivanje teksta u Pagesu nevjerojatno je lako. Međutim, izvršavanje kompliciranijih zadataka i korištenje zahtjevnijih funkcija može vam biti problematično. Nećete ih naći u izbornicima u kojima ćete ih tražiti ako koristite logiku koja vrijedi za Word. Nekada se kriju u različitim pod-izbornicima. Nakon kratkog pretraživanja interneta, lako ćete ih pronaći, a možda i shvatite da njihov smještaj ima više smisla nego Microsoftov. U ovom vam članku donosim nekoliko savjeta i trikova kako biste produktivnije i uspješnije koristili Pages.

02_tips_for_more_productive_pages_use

Automatsko ažuriranje sadržaja

Uspio sam izbjegavati stvaranje dokumenata sa sadržajem sve dok nisam upisao fakultet. I tada su počeli problemi. U početku sam ga pokušao sam napisati, kopirajući naslove i podnaslove te dodajući brojeve stranica odvojene tabulatorom. Rezultati su bili katastrofalni.

Konačan bi rezultat trebao izgledati otprilike ovako.
Konačan bi rezultat trebao izgledati otprilike ovako.

Ali onda sam shvatio da mora postojati neka funkcija za oblikovanje i uređivanje sadržaja. Nakon konzultiranja s Googleom, otkrio sam da sam bio u pravu. Puno je jednostavnija za uporabu nego što se čini. Jedino što trebate jest odabrati kakvu strukturu naslova želite koristiti, te u kakvom formatu želite da vam tekst bude oblikovan. I sadržaj je tada spreman za korištenje.

Sve što trebate napraviti jest pronaći oznaku „Format“ u gornjem desnom kutu te otvoriti prvu padajuću listu, „Paragraph Styles“. Na tom popisu možete pronaći zadane stilove, ali i oblikovati vlastiti. Kako biste to napravili, trebate označiti naslov odlomka, a zatim kliknuti na znak „+“ u padajućoj listi. Imenujte svoj stil te stvorite prečac pritiskom na strelicu s desne strane.

04_tips_for_more_productive_pages_use

Nastavite to raditi sve ne dodijelite stil svakoj razini naslova. Nakon toga samo trebate pratiti isti uzorak te oblikovati svaki od naslova prema odabranom stilu tako da označite tekst te pratite stvoreni prečac ili pritisnete na odgovarajući stil. Kada dovršite sve korake, sam program obavit će ostalo.

05_tips_for_more_productive_pages_use

Odite na mjesto gdje namjeravate smjestiti sadržaj, odaberite Insert > Table of Contents > Document. I tada će sadržaj oživjeti. Ovdje možete oblikovati stilove svih odlomaka, veličine, razmake i sl. Možete upravljati i numeriranjem te prelamanjem riječi. Sve je fora i automatizirano. Možete otići na željenu stranicu preko sadržaja čak i kada dokument pretvorite u .pdf formatu. E, to je čarolija!

06_tips_for_more_productive_pages_use

Raspareni brojevi stranica

Kada uređujete neki službeni dokument, vrlo brzo naučite da naslovne stranice, sadržaj, bibliografija i dodaci nemaju označene brojeve stranice, premda ostatak teksta, naravno, ima. Drugim riječima, trebat ćete odijeliti zaglavlja i podnožja. Srećom, uz malo razmišljanja, to je vrlo jednostavan zadatak.

Kada kliknete na „View“ u gornjem lijevom kutu, možete odabrati pregled teksta. Ako vaš dokument ima više stranica, prikazat će vam se u nizu, s time da će prva biti uvećana. One čine jedan odjeljak (Section). Problem je što sva zaglavlja i podnožja unutar jednog odjeljka moraju biti jednaka, što znači da ih ne možete uređivati pojedinačno.

07_tips_for_more_productive_pages_use

Rješenje je da stvorite više odjeljaka – jedan za naslovnicu, jedan za sadržaj, itd. Kako biste stvoriti novi odjeljak, odaberite Insert > Section. Sada ćete u pregledu vidjeti da je prva stranica svakog odjeljka veća od stranica koje mu slijede. Stvorite koliko god odjeljaka želite i tako uredite različita zaglavlja i podnožja.

Na taj ćete način lako izbjeći numeriranje odabranih stranica. A što ako želite svaki odjeljak numerirati posebno? Lako – kliknite na „Document“ u gornjem desnom uglu i odaberite „Section“. Ovdje možete postaviti sinkronizaciju odabirom „Matching previous section“ ili ostaviti prvu stranicu bez broja pritiskom na „Hide on first page of section“. Također, možete odabrati oblik i redanje brojeva. U suštini, ovdje možete urediti svaki detalj.

08_tips_for_more_productive_pages_use

Dobro planiranje jako je važno. Puno je jednostavnije stvoriti odjeljke kada počnete stvarati dokument, nego ih umetati u gotov tekst. Možete mijenjati redoslijed stvorenih odjeljaka unutar trake s lijeve strane – primjerice, ako želite premjestiti sadržaj s kraja na početak, samo ga odvucite na željeno mjesto. Kada već spominjemo sadržaj, umjesto da ga samo ubacite, pametnije je da ga zalijepite kao poseban odjeljak odmah na početku i to pritiskom na Insert > Table of Content > Section.

Prilagođavanje predložaka

Kada stvarate novi dokument, Pages vam uvijek nudi mnogo različitih predložaka. To su najljepši i najjednostavniji predlošci koje sam ikada vidio. Ali, ponekad ćete trebati nešto drugačije.

09_tips_for_more_productive_pages_use

Kada pišem članke za iMagazin, volim istaknuti naslov drugom bojom i postaviti mu veličinu slova od 18 px-a, za uvodni odlomak uvijek koristim masna slova (bold), a za ostatak teksta koristim veličinu slova 12 px te 1.5 x prored. Ne postoji takav predložak, a prilično je naporno prilagođavati te postavke svaki put kada pišem članak. Ali postoji jedan zgodan trik.

Kada oblikujete čitav tekst, samo odite na File > Save as Template, i od sada ćete moći naći svoj predložak na kraju popisa. Kada odaberete svoj predložak, moći ćete ga jednim potezom primijeniti na čitav tekst i tako više nećete gubiti vrijeme na uređivanje korak po korak. Ali ovo je ipak Apple, pa možemo podići ljestvicu kvalitete.

10_tips_for_more_productive_pages_use

Postoji nedostatak ovako stvorenih predložaka. Kada ih koristite, to je kao da iznova otvarate i preoblikujete jedan te isti tekst. S druge strane, kada koristite originalne predloške Pagesa, možete označiti čitav tekst samo jednim klikom na bilo koji njegov dio i tako ga u trenu preoblikovati u stil predloška. Čak je bolje unijeti novi tekst preko postojećeg Lorem ipsuma nego preko vlastitih riječi.

Kako biste stvorili univerzalan predložak, prvo trebate naći Lorem ipsum tekst, zatim ispuniti dokument te oblikovati svaki dio kako želite. Kada odaberete jedan po jedan dio teksta (primjerice naslov, uvod, tijelo), idite na Format > Advanced > Define as Placehold Text. Pages će tretirati svaki taj dio kao oblikovanu osnovu te se ponašati kao što je maloprije opisano. Tako možete uštedjeti mnogo vremena stvarajući predloške od dokumenata koje često stvarate i koristite.

11_tips_for_more_productive_pages_use

Nadam se da su vam ovi savjeti bili korisni. Ako i vi znate za neki trik u Pagesu, slobodno nam ostavite komentar. A u međuvremenu koristite ovaj program jer se zbilja isplati, ali nemojte zaboraviti prebaciti dokument u neki drugi format za sve one koji ne koriste Mac.

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.