imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Sans Forgetica – Font za pamćenje


Pa, možda malo pretjerujem s ovim “nezaboravnim” dijelom, ali kognitivni znanstvenici s Instituta za tehnologiju u Melbourneu tvrde da ćete ga pamtiti više od bilo kojeg klasičnog fonta.

Nikada nije bilo boljeg razdoblja za studente. Baze podataka, knjige, digitalne bilješke koje su dostupne online, dokumenti koje mogu potražiti, različiti softveri, Pomodoro tehnike, natipkane teze koje se mogu lako ispraviti i istinski razvijeni sustavi za otkrivanje plagijata. Uz to, sada je dostupna i nova vrsta fonta.

Kognitivni znanstvenici s Instituta za tehnologiju u Melbourneu zaista vjeruju da su uspjeli razviti vrhunski font za studente (i naravno, za sve ostale koji uče). Sve to su postigli uz pomoć najnovijih rezultata istraživanja kognitivne psihologije i testova pamćenja.

U teoriji, trik je u tome da je ovaj font teže pročitati nego uobičajene fontove. U svakom znaku su uklonjeni dijelovi, ali tekst se i dalje može relativno dobro pročitati, iako obrada zahtjeva veći kognitivni napor. Međutim, ova namjerna poteškoća je ključ: mozak je prisiljen obraditi tekst u “dubljim” slojevima, i zahvaljujući tome, bolje ćete se sjećati sadržaja.

Tijekom razvoja, najveća je poteškoća bila pronaći sredinu. Ni najlakši fontovi za čitanje ni oni najteži nisu mogli rezultirali dubokim memorijskim uzorcima. Kako bi pronašli najprikladniji font, znanstvenici su uključili 300 studenata koji su sudjelovali u memorijskim testovima, i iz tih rezultata su izabrali najučinkovitiji font.

Srećom, sada ga možete besplatno preuzeti za Mac, kao i za Windows. Također, dostupan je i kao proširenje za Chrome. Gotovo bih se usudio reći da jedva čekam ispitni rok…

Izvor: Sansforgetica

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!