imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Samsungovom monopolu nad OLED zaslonima dolazi kraj, Appleu će isporučivati i LG


Apple je poznat po tome što se voli oslanjati na više od jednog dobavljača, ali do sada je samo Samsung mogao opskrbiti tvrtku iz Cupertina s OLED zaslonima. KGI smatra da LG može staviti znatnu težinu u opskrbu iPhone zaslona od 2018. godine pa nadalje.

Dok su Apple i Samsung nevjerojatni suparnici na površini, kada je u pitanju posao, mogu raditi prilično dobro zajedno. Na primjer, jedina tvrtka od koje je Apple mogao naručiti nove OLED zaslone koji će biti predstavljeni s iPhoneom 8 bila je južno-korejska tvrtka, a to je i ujedno bio odličan ugovor za Samsung. To je sve u redu i dobro, ali ne daje Appleu mnogo temelja za pregovore: Samsung može dati koliko god visoku cijenu želi za ove zaslone, a Apple jednostavno mora pristati.

To bi moglo biti ono čega se Cupertino zasitio. Prema poznatom analitičaru KGI Securitiesa, Ming-Chi Kuo, Apple i LG su postigli dogovor u vezi OLED zaslona. Točnije, dogovor u vrijednosti od 2.7 milijardi dolara. LG definitivno može početi proizvoditi OLED zaslone s tim novcem; zauzvrat, Apple neće morati ovisiti o samo jednom proizvođaču. Win-win situacija.

Ovaj je ugovor već neko vrijeme bio u zraku. Zadnji puta kada smo pisali o tome kako LG zaista želi uzeti dio kolača iPhoneovog uspjeha, te da je voljan izgraditi tvornicu zaslona u vrijednosti od 3.5 milijarde dolara, bilo je krajem svibnja. Apple je u posljednjih nekoliko mjeseci imao puno problema s ovim novim dijelom, budući da su neke vijesti prenosile kako Samsung ne može proizvesti dovoljno OLED zaslona na vrijeme.

U idealnom scenariju, kada bi Apple mogao stvoriti konkurenciju između dobavljača, to bi bilo dobro i za nas, korisnike. Trenutna situacija je ta da ako Samsung kaže cijenu, Apple mora pristati na to, i odjednom imamo iPhone po cijeni od 1.300 eura. S druge strane, ako imaju nekoliko dobavljača, mogu se dogovoriti za manju cijenu, što bi lako moglo rezultirati jeftinijim iPhoneima.

Naravno, ova promjena se neće dogoditi preko noći. Ovo neće imati utjecaj na iPhone 8, ili čak na iPhone koji treba biti predstavljen 2018. godine, samo će 4-6 % imati LG zaslone, prema riječima Ming-Chi Kuoa. Međutim, taj će broj skočiti između 10% i 20% do 2019. godine, a mogao bi se povećati čak na 30% do 2020. godine.

Izvori: 9to5mac i Macrumors

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!