imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Samo najosnovnije – B&O Play Beoplay H4 Test


B&O Play je ubacio u višu brzinu što se tiče predstavljanja novih proizvoda: svakog mjeseca predstavljaju nešto novo, bilo da je riječ o Beoplay A2 Active zvučniku ili njihovom najnovijem zvučnom sustavu Beoplay M5. Prošlo je neko dulje vrijeme od kada su predstavili nove slušalice, pa je danska tvrtka odlučila ponuditi nešto novo u toj kategoriji.

Vrijedi se prisjetiti kako je nastao brend B&O Play. Prestižna tvrtka Bang & Olufsen stvorila ga je kako bi ponudila nešto korisnicima koji su htjeli sjajnu kvalitetu i dizajn, po čemu je tvrtka poznata, ali po povoljnijoj cijeni. Kroz godine, moda je dobivala sve veću ulogu u procesu dizajna proizvoda, a danas je jedna od ključnih značajki ovog brenda, uz kvalitetu. Ponuda proizvoda je u početku bila siromašnija, ali značajno je narasla (te raste svakog dana!): trenutno u ponudi postoji 9 modela zvučnika, 7 modela slušalica preko glave i 5 modela slušalica koje idu u uho.

Beoplay H4 su bežične slušalice koje u potpunosti prekrivaju uho (over-ear). B&O Play je nedavno predstavio mnoštvo Bluetooth modela, što ne čudi, s obzirom da se cijelo tržište počinje pomicati u tom smjeru, a ne zaboravimo kako na iPhoneu 7 ne postoji ulaz za slušalice (vjerojatno ga neće biti ni na novijim modelima). H4 model je posebno zanimljiv iz još jednog razloga: nije riječ o istom dizajnu kao u slučaju H6, H7, H8 i H9 slušalica. Ne tvrdimo kako je bilo koji dizajn bolji, ali nekada je dobro imati raznolikost.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Vanjština

Započnimo s pakiranjem, kao što to uvijek radimo. Beoplay H4 dolazi u sjajnoj kutiji, koja je slična kutiji A2 Active zvučnika, iako ovaj dizajn kutije više odgovara zvučniku. Nakon što smo otvorili kutiju, odmah smo vidjeli slušalice na mekanom pokrovu, ispod koje su se nalazili dodaci, kojih nema previše. B&O Play je svjesno uštedio na dodacima kako bi ove slušalice mogle imati nižu cijenu – to znači kako dobijete samo kabel s 3.5 mm izlazom i kratki kabel za punjenje, a ne dobijete nikakvu kutiju ili torbu za nošenje, što je jedna od negativnih strana. Kada smo kod negativnih strana, kabel za punjenje također nije pretjerano dobar: vrlo je kratak, oko 30 cm. S obzirom da je riječ o USB-A nastavku, nećete ga vjerojatno spajati u utičnicu, ali mogao bi vam biti prekratak za punjenje i na prijenosnom računalu u nekim slučajevima. Ali, možete koristiti bilo koji kabel s navedenim ulazom, pa to nije toliki problem.

To su sve negativne strane, osim toga je riječ o vrlo lijepom komadu tehnologije. Svatko ima svoje mišljenje i ukus, ali nama je dizajn predivan. Vrlo je jednostavan: sivu unutrašnjost okružuju aluminijske linije bakrene boje. Dizajn je u isto vrijeme moderan, retro, tradicionalan i jednostavan. Jakob Wagner dizajnirao je cijelu H liniju slušalica, pa i Beoplay H4, a definitivno se vidi kako je bio pravi čovjek za taj posao. U ponudi je samo jedna boja, siva, ali postoje glasine kako će B&O Play sezonski u ponudu dodavati posebne boje.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Iako je riječ o jeftinijem modelu slušalica u ponudi tvrtke, materijali su svejedno vrhunske kvalitete. Poveznica između slušalica izrađena je od fleksibilnog nehrđajućeg čelika prekrivenog tkaninom i kožom, dok su same slušalice prekrivene janjećom kožom, što je tipično za tvrtku. Zvučnici se nalaze u plastičnom kućištu, koje je izrađeno od mekše plastike. Elektronika ne prolazi kroz poveznicu, nego je u posebnoj tkanini koja ide oko poveznice. Slušalice se okreću do 90 stupnjeva, što znači kako ih možete “izravnati” kako biste ih stavili u torbu ili na vrat. Gumbi i ulazi nalaze se na desnoj strani slušalica. Dimenzije su 195 x 220 x 50 mm, a teške su 235 grama, što znači kako su u kategoriji lakših slušalica.

Unutrašnjost

Beoplay H4 povezuju se s uređajima preko Bluetootha, a koriste 4.2 standard. Nadalje, koriste AAC codec, što znači kako sinkronizacija slike i zvuka ne bi trebala biti problem, ako želite nešto gledati na Apple TV-u. Tvrtka kaže kako imaju domet od 10 metara, što je više nego dovoljno za naše potrebe. Nismo imali problema s dometom, zapravo se zvuk počeo gubiti kada smo se udaljili 15 metara od uređaja. Slušalice mogu zapamtiti do 8 uređaja odjednom, te se mogu spojiti automatski s tim uređajima.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Dva elektro-dinamična zvučnika od 40 mm odgovorna su za zvuk slušalica. Potrebna je i baterija, jer je riječ o bežičnim slušalicama. Ugrađena je baterija od 600mA, a nije promijenjiva kao u ostalim B&O Bluetooth slušalicama. Tvrtka govori kako možete slušati 19 sati, a do 100% se napuni za 2.5 sata. Ne trebate se brinuti ako vam se baterija isprazni, jer uvijek možete uključiti slušalice kabelom i tako nastaviti slušati.

Na kabelu nema mikrofona ili gumbi, jer se nalaze na slušalicama. Nije riječ o touch površini, kao u nekim drugim modelia, nego o fizičkim gumbima. To se možda čini kao bolje rješenje, jer touch zaslon nekada može predstavljati problem s kontroliranjem glasnoće. Malo smo se brinuli kako će funkcionirati s obzirom da su gumbi mali, ali nismo imali nikakvih problema. Nažalost, postoji greška, vjerojatno u softveru: kada preskačete pjesmu (dva puta pritisnete srednji gumb), pjesma se zaustavi, te počinje nakon trećeg pritiska. Ovo nije previše iritantno, ali ne radi kako bi trebalo, te se nadamo kako će ovaj problem uskoro biti ispravljen. Još jedna stvar koju treba napomenuti je kako ne postoji gumb za paljenje ili gašenje slušalica, ako ih probate ugasiti držanjem play/pause gumba, aktivirat ćete Siri.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Kvaliteta zvuka

Stigli smo do najbitnije stavke. B&O Play koristi riječ “nefiltriran” kako bi opisao zvuk u svojim promotivnim materijalima, što znači kako bismo trebali očekivati čisti zvuk, bez magije ili pretjerivanja. Danci su počeli koristiti izraz “zvuk Bang & Olufsena” za ovakav zvuk. H4 ispunjava obećanje tog zvuka, jer zvuči sjajno. Potpuno subjektivna napomena je kako je bas ipak malo izraženiji, pa možda zvuk nije toliko čist kako govore, ali u vrlo maloj mjeri. Ali, ako vam to smeta, možete mijenjati zvuk ToneTouch funkcijom u Beoplay aplikaciji, kao što je slučaj s mnogim drugim Beoplay uređajima. Moguće je stvoriti sjajan, čist zvuk uz ovu opciju, srednje frekvencije ne nestaju, a visoke frekvencije su jasne i predivne. To se odnosi na normalnu glasnoću, jer se zvuk distorzira kada pojačate na maksimalnu glasnoću.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Pričanje preko Skypea ili telefonskog poziva nije problem, što znači kako su napravili i dobar mikrofon. Slušalice su vrlo udobne, zahvaljujući tome što su lagane, a neće vam smetati ni ako ih koristite satima dok šetate ili gledate film. Možete jasno čuti što se događa oko vas sa slušalicama na glavi (pritom ne mislimo da vam smetaju vanjski zvukovi).

Konačna presuda

Beoplay H4 su sjajna vrata za ulaz u svijet bežičnih slušalica. Osim za slušanje glazbe, možete ih primjerice koristiti kako biste gledali TV, a da ne smetate ukućanima. Osim toga, dolazi nam proljeće, što znači kako bi vam mogle dobro doći za jutarnju šetnju na posao, a, s obzirom da iPhone 7 nema ulaz za slušalice, možda je dobra ideja početi razmišljati o bežičnim slušalicama.

Samo najosnovnije - B&O Play Beoplay H4 Test

Dizajn Beoplay H4 slušalica je sjajan. Kvaliteta zvuka je također dobra, iako ne zvuči toliko dobro kao H9 ili H6, ali bolji je omjer kvalitete i cijene. Možda ćete smatrati kako je cijena još uvijek prevelika, ali kada pogledate ostale slušalice u ponudi i usporedite kvalitetu, cijena će vam biti prihvatljivija. Ako vam cijena ne predstavlja problem, sigurno se nećete razočarati dizajnom ili zvukom. B&O Play je stvorio još jedne slušalice vrhunske kvalitete.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!