imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Samo Apple i autorizirani pružatelji usluga mogu popravljati iMac Pro i MacBook iz 2018.


Od sada svi pružatelji usluga trećih strana, restorani brze hrane, samoprozvani stručnjaci i bilo koje druge strane bez autorizacije ne smiju vršiti popravke na T2 čipu, a tako i treba biti…

Prema internom dokumentu kojeg se dokopao Motherboard, Apple će zabraniti neslužbene popravke iMaca Pro i MacBooka Pro iz 2018. godine, i to pomoću softverskog rješenja. Uskladu s tim, samo će Apple i drugi autorizirani pružatelji usluge servisa (poput iSTYLE-a) smjeti i moći obavljati određene popravke.

Povod ove inicijative jest činjenica da T2 čip ima mnogo sigurnosnih funkcija od ključne važnosti – zato tvrtka mora biti iznimno oprezna. S obzirom na to da samo dva uređaja trenutno imaju taj čip, ovo pravilo vrijedi samo za njih, ali pretpostavlja se da će se popis takvih uređaja u budućnosti povećati.

Određeni popravci hardvera od sada se neće moći smatrati potpunima prije no što se AST 2 System Configuration Suite pokrene na uređaju. Ako se taj korak ne odradi, sustav neće biti funkcionalan, a popravak će biti nepotpun. S obzirom na to da će samo autorizirani pružatelji usluge servisa imati pristup tom softveru, svi ostali servisi otpadaju kao opcija.

Što se tiče MacBooka Pro, zamjena zaslona, Touch ID-a, matične ploče i gornjeg kućišta spadaju u kategoriju ranije opisanih popravaka. U slučaju iMaca Pro, softver se mora upotrijebiti ako se mijenjaju matična ploča ili flash prostor za pohranu.

Oni skloni kritici smatraju da je ovo Appleov trik kojim žele povećati vlastitu zaradu od popravaka. Međutim, ovaj se potez može protumačiti kao trud tvrtke da zadrži kontrolu nad popravkom najvažnijih komponenti, te da zaštiti T2 čipove zadužene za sigurnost.

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!