imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

S novim iPhoneom XS i iPhoneom XS Max u rukama


Imali smo samo nekoliko sati za testiranje Appleovih novih top uređaja prije lansiranja, ali dali smo sve od sebe. Umjesto tehničkih stvari, ispričat ćemo vam naše prve dojmove.

Kada već ne možemo biti među prvima, bit ćemo među najboljima – to je naš stav u pogledu iPhonea XS i iPhonea XS Max. Stoga ćemo u narednom razdoblju stalno testirati ova dva najbolja Appleova pametna telefona do sada, a i vi ćete nam pomoći. Zbilja bismo vam bili zahvalni kada biste nas pitali sve što vas zanima, pa da idući tjedan možemo testirati uređaje s tim stvarima na umu.

Međutim, ovom smo prilikom napravili samo kratki test. Već smo pisali o tehničkim inovacijama iPhonea XS i iPhonea XS Max, a vidjeli smo i hrpe fotografija i videa stranih novinara i vlogera. Istovremeno, potpuno je druga stvar držati sam uređaj u rukama. Doduše, u ovom slučaju nas je šestero sjedilo za stolom s ta dva uređaja u sredini te smo u dodijeljenom nam vremenu raspravljali o njima i isprobavali ih što smo više mogli. Evo naših prvih dojmova: svatko će iznijeti svoje mišljenje o dizajnu uređaja, a potom navesti što ga je naviše dojmilo…

iPhone XS – Hordon

Kada je Tim Cook lani predstavljao iPhone X, koji je uistinu bio vrhunac inovacije u pogledu dizajna i znanja, opisao ga je kao uređaj koji će odrediti sljedeće desetljeće iPhonea, koji je tom prilikom slavio svoj 10. rođendan. Stoga nas nije začudilo kada je novi model predstavljen na ovogodišnjem Keynotu dizajnom uvelike nalikovao iPhoneu X.

Je li to dobro ili loše, prosudite sami. Zapravo, usudio bih se reći da pitanje nije je li to dobro ili loše. Jednostavno pogledajte sve najnovije pametne telefone. Što vidite? Ja vidim hrpu uređaja tanjih okvira, s usjekom, ali bez 3,5-milimetarskih ulaza…

Zaista se čini da lanjski iPhone X nije samo odredio smjer razvoja Appleovih tržišta pametnih telefona za narednih 10 godina, nego snažno utjecao na čitavo tržište pametnih telefona.

U redu je ako vam se dizajn ne sviđa, čak sam i ja imao određene sumnje. Možemo kriviti Jonyja Ivea za štošta, možemo mrziti oblik kamere ili dramiti zbog nestanka tipke Home i 3,5-milimetarskog ulaza. Kako god. Na stranu ukusi, činjenica je da iPhone diktira trendove.

Usput, moram dodati da uređaj ne smijete suditi samo na temelju slika. To sam naučio na vlastitom primjeru. Meni se ne sviđa kako izgleda na slikama. Ali uvijek kada sam u rukama držao X ili jedan od ovih novih modela, opčinila me njihova ljepota, te nevjerojatna količina pažnja posvećena baš svakom detalju.

Pojednostavljeno, jednak je osjećaj držati iPhone XS i iPhone X u rukama, a tako bi i trebalo biti. Kada smo već kod sličnosti, funkcionalnost se nije osjetno promijenila, što me nije puno iznenadilo jer je ovo S-godina. Naravno, to ne znači da uređaj nije postao pametniji.

Kako sada govorimo samo o prvim dojmovima, neću trošiti vrijeme na detaljan popis specifikacija. Poanta je da je mnogo elemenata poboljšano, od kamere, preko procesora i drugih unutarnjih komponenti, pa sve do zaslona. Nije to ogroman napredak, ali jest osjetan. Jednostavno je nemoguće svake godine pokoriti svijet novim uređajem, a iPhone XS to ni ne pokušava. Radi se o respektabilnoj nadogradnji, koja će savršeno sjesti svima koji nisu kupili iPhone X jer su se željeli strpjeti da se taj novi koncept stabilizira i usavrši.

Evo iPhonea XS, usavršenog koncepta.

iPhone XS Max – Viktor

Veličina

Nikada nisam imao Plus model, ali sam riskirao i pretplatio se na iPhone XS Max. Jako me zanimalo kakav će biti osjećaj držati ga u rukama. Znam da se radi o najvećem zaslonu na iPhoneu do sada, ali hoću li ga moći normalno upotrebljavati? Ima li to smisla? Ostavimo zadnje pitanje za kraj, te počnimo s ostalima.

Nakon iPhonea X, ova se nadogradnja ne čini kao velika promjena. Stane mi u džep, ne živcira me. Ako imate manje ruke, može vam se činiti prevelikim, ali meni veličina odgovara. Težina se osjeti, ali ni to mi ne smeta nakon iPhonea X, premda bi promjena mogla biti osjetna za one korisnike koji su do sada imali manje modele, poput iPhonea 5s ili SE. Ali veliki je zaslon stvarno fora. Sada će iskustvo gledanja uobičajeno spektakularnih slika biti još bolje.

Volim fotografirati i često to radim, ali obično gledam fotografije na mobitelu (ponekad ih pretvorim u album na iPadu, zahvaljujući novoj funkciji iOS-a 12 zvanoj Memories; smatram da je to najbolji način prezentiranja nekog događaja ili razdoblja). S obzirom na to da je kamera postala tako dobra, odlično je što zaslon ne zaostaje za njom u pogledu kvalitete, pa da u fotografijama možemo uživati izravno na uređaju.

Jednostavno sam oduševljen cijelim iskustvom, i znam da će mi sada biti puno lakše odraditi poslovne zadatke kada na raspolaganju imam samo mobitel. Za sve one koji su prešli s Plus modela na iPhone X, i nedostaje im veći zaslon, ovaj uređaj definitivno je must-have. Premda se ne radi o zaslonu gigantskih proporcija, nakon iPhonea XS Max imao sam osjećaj da je iPhone X minijaturan.

Boja

iPhone XS Max možete kupiti u tri boje – klasičnoj srebrnoj i svemirski sivoj, te novoj zlatnoj. Naravno, sve ovisi o ukusu, ali znajte da je zlatna boja najpopularnija. Pat je bio toliko oduševljen da je samo zaključio kako je Jony Ive sigurno propustio sastanak na kojem se raspravljalo o boji jer je ova „zlatna“ toliko fantastična da je on nikada ne bi nazvao tako prozaičnim imenom.

I stvarno jest veličanstvena, te potpuno drugačija od svega što možemo vidjeti na fotografijama i snimkama. Evo, sada kada sam je vidio uživo, prije bih rekao da se radi o bakrenoj nijansi! Pruge koje se protežu duž rubova stvaraju duboku, tamnu, bakrenasto-patinastu iluziju, pa kada uređaj položite tako da je zaslon okrenut gore, izgleda spektakularno. Stražnja strana nekada izgleda zlatno, ali pod određenim svjetlom i kutem gledanja gotovo je boje breskve. Vrlo lijepo i zbilja jedinstveno. Nikada nisam mislio da ću imati zlatni mobitel, ali ni trenutka nisam požalio svoju odluku.

Performanse/Kamera – Pat

Korisnici uvijek najviše pažnje posvećuju novim funkcijama kamere. One postaju sve brže i sve pametnije. Na prvi pogled, čini se da su sposobnosti kamere iPhonea XS potpuno jednake onima iPhonea X. Apple je radio s identičnim brojkama, pa opet imamo ukupno tri kamere, jednu naprijed i dvije sa stražnje strane. Zadržali su TrueDepth kameru od 7 MP, te široki kut od 12 MP i dvostruku kameru s telefoto lećama. Promjene se mogu vidjeti u osjetno većem broju piksela, što znači i bolje osvjetljenje.

Također, broj AF bodova doslovno se udvostručio. Ali to je sve – glavne promjene nisu se dogodile u kameri. Procesor ima najveću ulogu u razlikama između fotografskih i video sposobnosti iPhonea X i iPhonea XS. Apple je taj sustav koji objedinjuje nove značajke nazvao Smart HDR. Drugim riječima, sada nam softverska rješenja pomažu u stvaranju boljih fotografija i razlika je stvarno velika. Ali krenimo redom.

Za početak, kada otvorite aplikaciju Kamera, uređaj odmah napravi snimku četiri okvira pa je ekspozicija odmah dostupna. Snažne performanse jezgri CPU-a pomažu u bržem otvaranju aplikacija, što znači da sada možemo fotografirati praktički u istom trenutku u kojem to poželimo. Trenutno nema kamere koja je u tom pogledu bolja.

Smart HDR, u usporedbi s prethodnom HDR funkcijom, može stvarati bolje fotografije s prevelikom ili premalom ekspozicijom, što rezultira većim dinamičkim rasponom te mnogo detaljnijim fotografijama. Boje su jednostavno odlične i nisu prezasićene, dok procesor i kamera mogu vrlo brzo pronaći fokus i dobru ekspoziciju. Uistinu je teško napraviti lošu fotografiju iPhoneom XS ili iPhoneom XS Max.

Nova opcija Natural Light u portretnom načinu rada omogućuje vam naknadnu prilagodbu bokeha na snimljenim fotografijama, a tu je i opcija za prilagođavanje zamućenja pozadine. Novi Neural Engine traži lice na fotografiji, a potom obrađuje detalje. Dijeli prednji plan od stražnjeg, a uz pomoć mape dubine moguće je naknadno prilagoditi dubinu. I sve to odlično funkcionira.

Snimili smo mnogo fotografija, praktički sve što smo željeli. Nakon povratka u ured, imali smo vremena igrati se s oštrinom i bojama. Dok nisam sam isprobao novi uređaj, bio sam pomalo skeptičan, jer nisam navikao da sve važne vrijednosti fotografija možemo prilagođavati naknadno. Ali stvarno funkcionira i A12 Bionic čip diže fotografiju na sasvim novu razinu.

Ono što me još više šokiralo jest stabilizacija videa. U tom pogledu nema nekakvih konkretnih fizičkih promjena na stražnjoj kameri, a i optički je stabilizator ostao isti. Procesor i softver rade tako dobre stvari koje morate sami isprobati, jer nećete vjerovati kada o tome čitate, pa čak ni kada to vidite na snimci. iPhone XS i iPhone XS Max čine rješenje za gimbal stabilizatore poput onog na DJI-ju u potpunosti beskorisnima. Ako hodate normalnim tempom i držite kameru objema rukama, dobijete rezultate kao da je uređaj bio na pokretnom postolju na savršeno ravnoj podlozi. Faktor ljudske greške nekako je u potpunosti eliminiran.

U početku smo mislili da ćemo uspjeti zeznuti sustav te da će sigurno biti situacija kada će podbaciti, ali nismo bili u pravu. Čak smo 18 sekundi radili različite pokrete: držali smo je ispred sebe, pa iza sebe, pa je okretali, ali rezultati su nevjerojatni. Ova naizgled dosadna nadogradnja procesora nije Appleov marketinški trik – u pozadini se dogodilo ozbiljno poboljšanje hardvera i softvera.

Na temelju naših prvih dojmova, iPhone XS i iPhone XS Max imaju ne samo najbolju kameru u povijesti iPhonea, nego najbolju kameru trenutačno dostupnu na tržištu. U usporedbi s DSLR-om i MILC-om, senzor stalno postavlja ograničenja, ali povećanje osvjetljenja, novi procesor i UI pružaju nevjerojatno mnogo novih mogućnosti i znatno olakšavaju stvaranje fotografija i videa.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!