imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

S iOS-om 12, Face ID moći će autenticirati dva lica


Od predstavljanja Face ID-a, sve je više zahtjeva za autenticiranje nekoliko lica, jer bi tako više korisnika moglo pristupiti jednom uređaju. Čini se da je Apple ovog puta popustio…

Kada se saznalo da će Apple prijeći s prepoznavanja otiska prsta na Face ID na iPhoneu X, mnogi su korisnici bili skeptični. Što ako promijenim frizuru, počnem nositi naočale ili pokušam otključati mobitel mamurnim licem? Svi ti problemi s vremenom su zaboravljeni jer je Face ID dokazao svoju kvalitetu. Međutim, jedan nedostatak prisutan je od samog predstavljanja ove značajke:

Face ID može autenticirati samo jedno lice.

Ne tvrdim da je ova mana uzrokovala mnogo neprospavanih noći, ali i dalje ima više smisla (barem meni) da barem osobe koje žive u istom kućanstvu mogu međusobno otključavati mobitele s biometrijskom identifikacijom. U svakom slučaju, poanta je da su se te želje s vremenom pretvorile u pravu potražnju.

Čini se da je Apple barem djelomično ispunio tu želju. Naime, s iOS-om 12, u postavkama Face ID-a uvedena je stavka Alternative Appearance. Na temelju naziva logično je pretpostaviti da to nije namijenjeno za uvođenje još jednog korisnika, nego za učenje sustava da prepozna vlasnika uređaja u više izdanja (sa šeširom, sunčanim naočalama, posebnom šminkom i sl.).

Prema prvim izvješćima, opcija Alternative Appearance može se upotrijebiti za dodavanje novog korisnika i autentikacija funkcionira bez problema, pa pretpostavljamo da sustav može razlikovati lica.

Face ID za višestruku autentikaciju vjerojatno je u Appleovim planovima, jer mnogo znakova upućuje na to da nam stiže iPad Pro sa zaslonom preko cijele površine te s Face ID-om. A tablet je uređaj koji stvarno upotrebljava više korisnika.

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!