imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

S iOS-om 11 dolazi i proširena stvarnost


AR ludilo dolazi i na iPhone te iPad. Jučer je Apple najavio ARKit, pa razvojni programeri imaju mogućnost stvarati odlične aplikacije s proširenom stvarnosti.

U našem posljednjem članku prije WWDC-a, spomenuli smo da bi Apple trebao podržati razvojne programere AR aplikacija. Možda znate o čemu govorimo. Ako ne, bacite oko na početak tog članka, gdje smo popisali sve vrste proširene stvarnosti. Razlike između proširene i virtualne stvarnosti mogu biti zbunjujuće, ali obje su spomenute i opisane.

01_augmented_reality_in_ios11

Ukratko: virtualna stvarnost može se izjednačiti s video igrama. Ona stvara iluziju da smo dio svijeta kojeg su osmislili programeri, i to uz pomoć kacige. S druge strane, proširena stvarnost jednostavno nadopunjuje naše stvarno okruženje, poput nekih karata, Snapchata i Pokémona GO. Sve su to sustavi temeljeni na proširenoj stvarnosti.

Apple bi želio potaknuti razvoj što većeg broja AR aplikacija. S obzirom na to da je ova tehnologija primjenjiva na svim područjima, samo je nebo granica. Stvorili su platformu, nazvanu ARKit, i ako sve dobro prođe, Appleovo će rješenje vrlo brzo postati najveća AR platforma na svijetu, zahvaljujući prodaji milijuna iPhonea i iPada te brzoj ekspanziji iOS nadogradnje.

Stvar je vrlo jednostavna. Za proširenu stvarnost trebate samo iPhone ili iPad. Ti su uređaji opremljeni najkvalitetnijim kamerama, senzorima pokreta, procesorima vrhunskih performansi te grafičkim akceleratorima. A sve to zaokruženo je Core ML API-jem, koji pomaže stroju da uči. Pogledajmo što to Apple nudi razvojnim programerima.

ARKit

Poput HomeKita i HealthKita, stvorili su sustav za AR razvojne programere. ARKit nudi brže i stabilnije praćenje pokreta, čime se predmeti lakše integriraju u 3D prostor, umjesto da lebde zrakom. To znači da će iPhone i iPad moći prepoznati primjerice površinu stola, te postaviti šalicu na nju pomoću ARKita.

03_augmented_reality_in_ios11

Paket za razvojne programere sadržavat će Xcode predloške, procjene za uvećavanje te alate vezane uz osvjetljenje. Iz Applea su rekli da će ARKit biti dostupan i za macOS High Sierru te da su uključili poznate programe za kreiranje igara u razvojnu fazu. To znači da nam uskoro stiže podrška za Unity, Unreal Engine i SceneKit.

Umjetna inteligencija

Tijekom prezentacije, nekoliko su puta spomenuli strojno učenje. macOS, iOS i watchOS pokušat će ga primijeniti. Strojno učenje zbilja bi moglo biti od velike pomoći kako bi se iskoristile sve mogućnosti koje pruža ARKit. AR nadogradnje predstavljene u iOS-u 11 koristit će kameru za prikupljanje informacija. Povezivanjem te funkcije s umjetnom inteligencijom, moglo bi se omogućiti prepoznavanje i pohranjivanje važnih informacija, čime bi iPhone i iPad bili pošteđeni gomile nepotrebnih računica.

04_augmented_reality_in_ios11

Dobri su primjeri prepoznavanje lica i praćenje, baš kao i prepoznavanje predmeta, oznaka i barkodova. Moći će prepoznavati trokute, te pratiti predmete i bilježiti sve nove informacije. Razvojni programeri dobit će sve te mogućnosti s Core ML API-jem. U Apple su istaknuli da će ovaj sustav rezultirati bržim i tečnijim korisničkim iskustvom. Točnije, navode da će u praksi raditi šest puta brže od umjetne inteligencije Google Pixela.

Već se spominjala opasnost toga da naši mobiteli znaju previše stvari o nama. Ako bi AR aplikacije mogle prikupljati previše informacije putem kamere, svi Appleovi sigurnosni protokoli pali bi u vodu. Ipak, neće doći do toga. Naglasili su da uređaji neće slati podatke nijednom serveru te da će se svi proračuni izvoditi na samom uređaju, a ne na nekom odvojenom serveru. Neće biti vanjskih uređaja koji bi vršili proračune umjesto iPhonea ili iPada. Sva magija događa se u našim rukama.

05_augmented_reality_in_ios11

Appleove naočale

Ova mogućnost trenutno ne postoji. Ali ARKit može otvoriti put kako bi Apple jednom predstavio AR naočale. Naravno, oni nisu jedina tvrtka koja razmišlja o tome te koja radi na toj vrsti tehnologije. Prema jučerašnjim informacijama, vjerujemo da bi ARKit mogao biti odlična platforma te da bi se mogao jako brzo proširiti – za razliku od Google Tanga. Nešto slično vidjeli smo s Facebookom, ali platforma društvene mreže nije izravna konkurencija Appleu, kao ni Qualcomm, koji vodi vlastiti projekt umjetne inteligencije nazvan Neutral Processing Engine.

Izvor: 9to5mac, The Verge

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.