imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Rusija zabranila aplikaciju Telegram


Vrijeme kriptiranog dopisivanja u Rusiji završeno je, jer je aplikacija odbila primijeniti protuterorističke zakone uvedene 2016. godine. Razvojni programeri aplikacije Telegram usprotivili su im se i ruska je vlada jednostavno zabranila tu aplikaciju u svojoj državi.

Ovaj slučaj zabrane Telegrama nije jedinstven. Ono što se u Europi smatra temeljnim ljudskim pravima nema isto značenje u komunističkoj Kini ili Turskoj. Očigledno se i Rusija pridružila iznimkama jer ondje vrijede pravila bliskog nadzora svih online aktivnosti – a to znači da vlasti prate sve što građani rade na internetu i čitaju sve poruke koje prime i pošalju.

Takvo stanje nikako se ne poklapa s poslovnom politikom Telegrama, koji je utemeljio Rus Pavel Durov. Premda tvrtka ima sjedište u Njemačkoj, njezine su usluge popularnije u manje demokratskim državama. To je Snapchat usluga za dopisivanje, što znači da se svaka poruka briše nakon čitanja (Viber i Messenger imaju istu tu funkciju), samo što Telegramovi serveri ne pohranjuju te obrisane poruke. Međutim, ruske vlasti zahtijevale su pristup podacima korisnika koji svakodnevno koriste tu aplikaciju.

Aludirali su na spomenuti protuteroristički zakon, ali razvojni programeri odbijaju suradnju. Situacija je rezultirala potpunom zabranom te aplikacije u Rusiji, što nije prvi takav slučaj. Turske vlasti zabranile su sve društvene medije jer ih nisu uspjeli staviti pod svoj nadzor. U Kini nema Facebooka; umjesto toga, koriste Weibó. Prema kineskim zakonima, podaci kineskih korisnika moraju se pohranjivati na kineske servere kojima upravljaju kineske tvrtke.

I Apple se susreo s tim problemom, te su se do sada uglavnom uspješno borili za zaštitu svojih korisnika – sjetite se drame s FBI-jem i iPhoneom – ali u Kini su podbacili. Takav je zakon i to su pravila koja moraju poštivati, tvrdi Tim Cook. To i jest istina, zapadnjačke tvrtke ne mogu zanemariti stvarno stanje stvari i manje demokratske države praktički su onemogućile tvrtkama poput Applea i Telegrama da se drže vlastitih temeljnih principa.

Telegram je osnovan 2013. godine. Njegovi razvojni programeri napustili su Rusiju i otvorili sjedište u Berlinu nakon što je Putinova administracija nacionalizirala rusku društvenu mrežu vkontakte.com (koja je također pripadala Pavelu Durovu). Telegramovi serveri skriveni su u UK-u, gdje ih ruske vlasti ne mogu doseći. Sam Telegram nastao je upravo kao sigurno mjesto za svoje korisnike, ali na kraju je zabranjen.

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!