imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Reciklirani iPhone u biorazgradivoj ambalaži = budućnost Applea


Kao vodeća tehnološka tvrtka, Apple obraća posebnu pažnju na zaštitu okoliša. Što još multinacionalna tvrtka koja u potpunosti ovisi o obnovljivoj energiji može učiniti za okoliš? Je li zaista moguće voditi toliku organizaciju i pri tome smanjiti ekološki otisak?

Uz rastuću potražnju za Appleovim proizvodima diljem svijeta, tvrtka se suočila s nekoliko važnih problema: kako smanjiti postupke koji uništavaju okoliš, kako ih pretvoriti u bolja rješenja ili ih u potpunosti zanemariti i potražiti druge mogućnosti. Bez sumnje, to je važan cilj za tvrtku čija je tržišna kapitalizacija vrijedna 1 trilijun dolara i koja zarađuje dvostruko više od druge najbogatije tvrtke u SAD-u.

Apple ima stav kada je riječ o tome i pokušavaju biti ekološki prihvatljiviji. U posljednjih nekoliko godina, uveli su mnoge promjene na različitim područjima. Pogledajmo kako struktura izgleda.

1. Vodstvo, razvoj proizvoda

Ideji iPhonea je prethodilo desetljeće istraživanja i razvoja. U tim godinama, Apple je morao eksperimentirati s različitim materijalima, a mnoge procedure i planiranje su značili veliku potrošnju energije. Kada je Apple prerastao veličinu Apple Campusa koji se nalazio u Infinity Loopu, pokušali su prikupiti sve odjele pod isti krov, a bilo je važno odabrati one programere koji su ostavljali manji ekološki otisak tijekom posla.

Stoga su morali preusmjeriti planiranje i smjer u centar gdje bi sve to moglo biti moguće. 2011. je bila godina kada je Steve Jobs po prvi puta pred gradskim vijećem Cupertina pričao o Appleovom “svemirskom brodu”, koji je otvorio svoja vrata prošle godine. Novo sjedište postalo je poznato kao Apple Park, zahvaljujući svojoj gigantskoj zelenoj zoni, čije je uređenje trajalo godinu i pol dana. Kao što je Tim Cook ranije tvrdio, to nije bilo važno samo za okoliš, već i za zaposlenike koji se osjećaju bolje u takvom okruženju.

Grmlje, drveće, vlažni travnjak ili ne, sve to troši puno struje. Bili su dovoljno pažljivi i razmislili o tome, te su vrh Apple Parka prekrili sa solarnim panelima koji pokrivaju potrošnju energije čitavog centra, tako da ustanova koja je dom za 12 000 zaposlenika, radi na obnovljivoj energiji.

2. Proizvodnja, prodaja

Appleovi proizvodi nastaju zahvaljujući mnogim partnerima i dobavljačima, što se odnosi na 43 zemlje, ali tvrtka također ima nekoliko većih centara u Europi. Apple TV i određeni modeli iMaca proizvode se u Irskoj, što ste možda vidjeli na pakiranju. Većina iPhone i iPad uređaja proizvodi se u Indiji i Kini. Apple očekuje od svih svojih dobavljača da u svojim tvornicama rade s obnovljivom energijom. Tvrtka je prije 2 mjeseca objavila da su uspjeli iskoristiti obnovljivu energiju sa 100% učinkovitosti.

Tako su uspjeli doseći ovu razinu od planiranja do implementacije. Naravno, to se odnosi i na trgovine koje se mogu naći u gotovo svim dijelovima svijeta. Otkako je Angel Ahrendts postao Viši potpredsjednik maloprodaje u Appleu, App Store se suočio s mnogim transformacijama. To nisu samo unutarnje promijene, već i vanjske, jer zelena plantaža i atmosfera prirode odvode iskustvo kupaca na višu razinu.

3. Ambalaža, upotreba ekološki prihvatljivih materijala, recikliranje

Poruka i cilj su jasni: krug mora biti zatvoren, u budućnosti se više neće upotrebljavati vanjski resursi za proizvodnju iPhonea, iPada ili Maca. To je zaista ambiciozan cilj, ali jednom kada Apple odluči nešto, oni to i učine. Lisa Jackson, Appleova Potpredsjednica za Okoliš, politiku i društvene inicijative prošle je godine tvrdila da će u skladu s planovima, Apple u budućnosti proizvoditi svoje proizvode u zatvorenom krugu.

To je prilično cool. Naravno, čak i sada postoje mnoge komponente koje se proizvode na spomenuti način, ali kada bi svaka komponenta iPhonea bila napravljena od recikliranih materijala, to zvuči kao prilično ‘zeleno’ rješenje. Daisy pomaže s time, budući da može rastaviti 200 iPhonea u satu, čiji se dijelovi kasnije ponovno upotrebljavaju. Uređaji koji se nađu ovdje otkupljeni su od strane Applea ili su vraćeni matičnoj tvrtki putem iPhone Green Programa.

Apple također mora djelovati i u svoje uređaje staviti komponente koje emitiraju manje štetnih supstanci i koje se mogu reciklirati. Čini se da je proces pozitivan, budući da su dva najveća proizvođača aluminija na svijetu obavijestili Apple da su otkrili kako proizvesti aluminij bez emisije stakleničkih plinova.

Apple je bio najbolji izbor za njih, a procjenjuje se da bi do 2024. godine širenje ove tehnologije moglo doseći svjetsku razinu. Samo ambalaža ostaje upitna, budući da moraju proizvesti pakiranje koje je estetski, ali i ekološki prihvatljivo. Srećom, obično ne bacamo ambalažu iPhonea, ali bilo kako bilo, to je zaista pažljivo od Applea, iako nisu uspjeli dosegnuti potpuno “ekološki prihvatljivo” stanje.

Više od polovice pakiranja izrađuje se od recikliranog drvnog vlakna, ali smanjenje njihove veličine je veće postignuće. Trenutno, kako bi proizveli pakiranje 21.5” Maca, trebaju 53% manje papira u odnosu na količinu koja im je bila potrebna ranije. Odlično postignuće, ali još uvijek ima mjesta za poboljšanje.

4. Internetske usluge

Duša cijelog postupka su usluge, pohranjivanje podataka korisnika i upravljanje mrežnom infrastrukturom. Koliko god to čudno zvučalo, Google pretraživanje nije ekološki prihvatljivo. Pogotovo preuzimanje videozapisa i albuma s fotografijama s Clouda. Apple upravlja s puno većih podatkovnih centara, među kojima se nalazi i farma poslužitelja smještena u Sjevernoj Karolini koja zapošljava oko 150 operatora. Općenito, Sjeverna Karolina je poznata po sličnim ustanovama, i kao što izreka kaže, to je “dom Interneta”.

Apple ne bi bio Apple, kada ne bi izgradili ogromnu farmu solarnih panela odmah pored. Kladim se da nikada ne biste pogodili, ali vaš iMessage, vaša glazba i Pages datoteke rade zahvaljujući ‘zelenoj’ energiji. To nije bilo jeftino, a izgradnja je koštala oko 2 milijarde dolara, ali od tada su gotovo sva sjedišta počela koristiti zelena rješenja.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!