00_early_ipad_prototype_shown_to_public_cover

Rani prototip iPada otkriven javnosti

#Vijesti
2017. 05. 16.

Uvijek je uzbudljivo vidjeti rane prototipe Appleovih uređaja dok još imaju razne glupe programe. Isto vrijedi i sada kada imamo priliku vidjeti razvojni prototip iPada iz siječnja 2010. – možemo se smatrati veoma sretnima što to nije bio završni proizvod koji je završio na policama dućana.

Prvi iPad, ponos i dika Stevea Jobsa te prilično uspješan izum, objavljen je 2010. godine, a tvrtka je prilično dugo izbacivala novi model svake godine (kao što sada rade s iPhoneom). S vremenom je popularnost iPada – ali i tržišta tableta općenito – opala, ponajviše radi činjenice da su korisnici shvatili da im ne treba novi uređaj svake godine.

01_early_ipad_prototype_shown_to_public

Ove rane slike iPada iste kao i sve slike prototipa: ovaj prikazan na slici prilično je ružan. Sa stražnje strane možete vidjeti neke neobjašnjive mrlje, a s prednje strane izgleda kao jeftin kineski proizvod. iPad koji ovdje možemo vidjeti vjerojatno nije izrađen od materijala koji su u konačnici odabrani, ali veličinom i dizajnom odgovara modelu kojeg je Steve Jobs kasnije predstavio publici.

Ako je vjerovati izvoru iz kojeg su procurile ove slike, snimljene su tri mjeseca prije službenog lansiranja, pa postoji šansa da su autentične. Na pozadini iPada možete vidjeti naljepnice koje označavaju kojem razvojnom timu uređaj pripada, ali i četiri prilično čudne rupe za spajanje na WiFi. Apple je, srećom, ostavio stražnju stranu čistom, a uspjeli su i instalirati bežične antene.

02_early_ipad_prototype_shown_to_public

Na naljepnicama nisu samo identifikacijske oznake razvojnih ekipa, nego i popis na kojem je označeno koji je dobavljač dodao koji dio uređaja. Osim toga, najočiglednija razlika je softver, koji uopće ne izgleda kao iOS – i to zato što to i nije. Ovaj je prototip imao firmware nazvan SwichBoard. Izvor navodi da je ovaj rani prototip iPada otkriven prije nekoliko godina u debelom metalnom spremniku, u kojem je bio smješten kako ne bi privukao ničiju pozornost.

03_early_ipad_prototype_shown_to_public

Apple već duže vremena nije napravio ozbiljno unaprjeđenje iPada, s izuzetkom ažuriranja ovog proljeća. Mnogi su izvori prethodnih mjeseci potvrdili da Apple planira predstaviti 10,5 ” iPad (veličine 26 cm). Kuo pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi na ovogodišnjem WWDC-u. Iako obično vjerujemo ovom KGI-jevom analitičaru, u ovom smo slučaju pomalo skeptični premda je uistinu vrijeme da iPad Pro serija dobije nadogradnju.

Izvor: 9to5mac

Komentiraj