imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

R.I.P. MagSafe – bio si najbolji ulaz na svijetu


MacBook Air je bio posljednji Appleov laptop s ovim ulazom, ali s predstavljanjem novog modela, karijera MagSafea službeno je okončana.

Ako postoji neki ulaz za koji smo emotivno vezani, to je zasigurno MagSafe. O njemu imamo samo i isključivo riječi hvale, možda zato što se radi o tome da je bio jedinstveno obilježje MacBooka koje vam nitko nije mogao posuditi u slučaju da ste svoj zaboravili ili izgubili.

Evo samo nekoliko razloga zašto je to svojevremeno bila genijalna ideja:

  • Nikada ga niste mogli povući sa stola s kabelom.
  • Lako ste mogli puniti MacBook u mraku.
  • Jasno ste vidjeli kada vam je računalo bilo napunjeno.

Ipak, s predstavljanjem 12-inčnog Retina MacBooka, Apple je odlučio zamijeniti MagSafe gorim rješenjem. Doduše, možemo pronaći i opravdane razloge za prelazak na USB-C.

Primjerice:

  • Prije ili kasnije svi će upotrebljavati USB-C za punjenje, pa možemo govoriti o univerzalnom rješenju (dobro, djelomično univerzalnom zbog iPhonea).
  • Možemo upotrebljavati vanjsku bateriju za punjenje.
  • Možemo puniti uređaj s bilo koje strane (pod pretpostavkom da su ulazi s obje strane uređaja).
  • Tako je moguć i prijenos podataka, a da ne spominjemo i Thunderbolt 3.
  • Komponente USB-C ulaza prilično su jeftine (čime se mogu ostvariti velike marže).
  • Nekako ima smisla da su adapter i kabeli razdvojeni. Primjerice, tako lakše možete zamijeniti pokvareni dio te je jednostavnije za spremanje.

Ipak, da imam priliku, rado bih zamijenio dva od četiri USB-C ulaza MagSafeom 2. Na žalost, nikada neću dobiti tu priliku.

Naime, s dolaskom novog MacBooka Air, karijera ovog ulaza službeno je okončana te se on više neće pojavljivati ni na jednom MacBook modelu.

Zbogom, MagSafe!

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!