imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Qualcomm traži zabranu uvoza za iPhone


Neslaganje između Applea i Qualcomma postaje sve zagrijanije. Prvo je Apple tužio proizvođača čipova, koji je zauzvrat podigao protutužbu protiv Applea. Ova u početku bezazlena rasprava je dobila ozbiljan preokret: Qualcomm traži obustavu uvoza iPhonea.

Pravne rasprave s drugim tvrtkama su svakodnevna pojava za veliku tehnološku tvrtku poput Applea. Dio ovih pravnih postupaka je pokrenuto od strane manjih tvrtki koje ciljaju na troll-anje Applea za patente i nadaju se kako bi mogli zaraditi nešto novca od toga. Ipak, drugi dio uključuje stvarne ratove koji odlučuju o milijardama dolara. Samo razmislite o pravnim postupcima koji su se odvijali godinama između Samsunga i Applea. Trenutna situacija s Qualcommom pripada toj skupini.

Priča započinje s United States Federal Trade Commission (Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Država), FTC skraćeno, koja je započela pravni postupak protiv Qualcomma, jer prema njima, tvrtka je prekršila savezni zakon protiv tržišnog natjecanja. U osnovi, to znači da je tvrtka koja se bavi proizvodnjom čipova pokušala steći nepravednu prednost nad ostalim tvrtkama, prvenstveno korištenjem svojih veza. To u praksi znači da je tvrtka pokušala ostati dobavljač broj jedan baseband procesora (LTE čipova) u očima tvrtki koje se bave proizvodnjom mobilnih uređaja; na bilo koji mogući način.

01_qualcomm_asking_for_import_ban_on_iphone

Da, sve je lijepo i odlično, ali ovaj plan nije legalan prema postojećim zakonima. FTC-a kažu kako je Qualcomm iskoristio situaciju te činjenicu da su vlasnici brojnih patenata, te su time prisilili proizvođače da sklope nepravedne ugovore s njima. Jedna od tvrtki koju su posebno prisiljavali na takav ugovor je Apple, koji se odjednom našao u dogovoru s FTC-om te su podigli tužbu od 1 milijarde dolara protiv Qualcomma, izjavljujući: dobavljač je htio prodati tehnologiju s kojom Apple ne može ništa učiniti.

Qualcomm se toliko naljutio zbog toga da su odmah uzvratili, gurajući ozbiljne optužbe u Appleovom smjeru; poput te da je tvrtka iz Cupertina prekršila mnoge točke ugovora između dvije tvrtke, i da je otežavala dogovore i poslovne odnose s drugim tvrtkama, sve na štetu Qualcomma, naravno. Također su zadržali neke isplate za patente o kojima su se obje strane prethodno dogovorile. Štoviše, mišljenja su kako je Apple namjerno vratio satove na komponentama korištenim u iPhoneu 7s, a koje su proizvedene od strane Qualcomma, kako bi ih zadržali na istoj razini s čipovima koji su proizvedeni od strane Intela. U dokumentu koji objašnjava razloge za ovo djelovanje, Qualcomm je naveo kako im je Apple zabranio da javno govore o ovome.

02_qualcomm_asking_for_import_ban_on_iphone

Do sada su ove dvije tvrtke vrlo oprezno psovale jedna drugu, ali Bloomberg kaže kako tvrtka za proizvodnju čipova želi podići igru na posve novu razinu. Qualcomm je spreman pokrenuti postupak pri Komisiji za međunarodnu trgovinu kako bi zabranili uvoz iPhonea iz Azije – gdje su sastavljeni – s posebnim fokusom na model čiji je izlazak zakazan za rujan ove godine. Anoniman izvor časopisa ne daje nikakve posebne razloge, ali možemo pretpostaviti da razloga nema, jer se čini da je Qualcomm negativac u ovoj situaciji. FTC je već jednom osudio tvrtku. Ponekad zadnji postaju prvi…

Izvor: Macrumors

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!