imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Qualcomm podigao tužbu protiv Applea


Kada je američki Federal Trade Commission ustanovio da su Qualcommove poslovne strategije protiv propisa, i kada je Apple još povrh toga dodao i tužbu od milijardu dolara, tvrtka koja se bavi proizvodnjom čipova je podnijela 134 stranice dugu tužbu protiv Applea. Hrabar potez od strane Qualcommovih odvjetnika, iako ne pobjeđuju – premda, sve je moguće.

Cirkuska predstava između Qualcomma i Applea se nastavlja. Kompanija bazirana u San Diegu odbija pustiti Appleovu tužbu od milijardu dolara unatoč prigovorima mnogih nezadovoljnih tvrtki, te podižu protutužbu protiv Applea. Da sažmemo, tužba glasi ovako: američki Federal Trade Commission je inicirao postupak protiv Qualcomma, po njihovom mišljenju tvrtka je prisilila svoje partnere da kroz svoje patente naprave nepogodne poslovne dogovore, ili su pak proizvođače držali pod kontrolom prijetnjama tužbom. Apple je imao iste brige u vezi tvrtke, između ostalih, i kada su vlasti reagirale, iz tvrtke sa sjedištem u Cupertinu su također razgovarali s njima.

01_qualcomm_countersues_apple

Apple je tada dao sljedeću izjavu:

Već dugi niz godina Qualcomm je nepravedno inzistirao na honoraru za tehnologije s kojima oni nemaju nikakve veze. Što više inovacija Apple postigne s jedinstvenim značajkama poput TouchIDa, naprednim zaslonima i kamerama, da imenujemo samo par, više novaca Qualcomm prikuplja bez ikakvog razloga i time financiranje ovih inovacija postaje skuplje za Apple. Qualcomm je izgradio svoj posao na starijim, naslijeđenim standardima ali pojačava svoju dominantnost kroz taktike isključivanja i prekomjernih naknada.

Unatoč tome što je samo jedna od desetak tvrtki koje su doprinijele osnovnim mobilnim standardima, Qualcomm inzistira na tome da Appleu naplaćuje barem pet puta više od svih ostalih davatelja licence za mobilni patent s kojima imamo dogovore skupa. Kako bi zaštitili ovaj poslovni nacrt, Qualcomm je poduzeo radikalne mjere, nedavno zadržavajući skoro 1 milijardu dolara u isplatama od Applea kao odmazdu za Appleovu iskrenost prema agencijama za provedbu zakona tijekom istrage.

02_qualcomm_countersues_apple

Qualcomm nikada nije tajio ove postupke. Prema općim informacijama u industriji, 70% Qualcommovog prihoda dolazi od tužbi za patent a preostalih 30% dolazi od prodaje stvarne tehnologije. Tvrtka je, naravno, opovrgnula sve te navode, štoviše kao i u prijašnjim slučajevima, opet su oštro odgovorili. Po njihovom mišljenju, Apple koristi veličinu tvrtke u industriji kako bi tlačio manje tvrtke i kako bi zadržao mutne poslove u tajnosti, pa tako ni u ovom slučaju vlastima ne govore istinu.

Appleov cilj je jasan – žele iskoristiti svoju ogromnu moć kako bi prisilili Qualcomm na prihvaćanje manje vrijednosti za patentirane tehnologije koje su dovele do inovacija u mobilnoj tehnologiji i pomogle Appleu da zaradi više od 760 milijardi dolara kroz prodaju iPhonea.

-rekao je Qualcomm u svojoj tužbi

Iz tvrtke su također dodali da je Apple prekršio ugovorne sporazume više puta. Kočili su sporazume i poslovne odnose s drugim tvrtkama na štetu Qualcomma. Također su zadržavali isplate za određene patente oko kojih su se obje strane već dogovorile. Qualcomm je također izjavio u tužbi da su ogorčeni zbog neistinitih tvrdnji koje je Apple iznio protiv njih vlastima, te time opet oštetio Qualcommov posao. Kao odgovor na Appleove optužbe da je proizvođač čipova značajno oštetio poslovnu aktivnost, napisali su: “do mjere u kojoj je Apple pretrpio štetu, ako je uopće ima, sva šteta je prouzročena Appleovim vlastitim postupcima.”

03_qualcomm_countersues_apple

Zanimljiva stvar o ovom slučaju je da je Qualcomm reagirao na kontroverzu koja okružuje LTE čipove koji se trenutno mogu pronaći u iPhoneu 7. Qualcommovi i Intelovi čipovi su zaslužni za mobilnu komunikaciju u trenutnoj generaciji iPhonea. Iako uređaji imaju različite tehnologije iz različitih tvrtki, iz Applea poručuju da nema razlike između njih. Međutim, Qualcomm misli kako uopće nije istina: navodno tvrde da je tvrtka sa sjedištem u Cupertinu namjerno “under-clocked” Qualcommove čipove kako bi ih mogli zadržati na istom nivou kao i Intelove čipove. Povrh toga, u tužbi su također naveli kako je Apple zabranio Qualcommu da ikada priča o tome ili objavi bilo koju informaciju vezanu uz to.

Izvor: 9to5mac

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!