imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Psi koji mogu namirisati elektroničke uređaje


Sigurno znate da postoje policijski psi trenirani za otkrivanje droge ili eksploziva. Ali znate li da FBI ima pse koji mogu nanjušiti elektroničke uređaje? E, TO je baš fora.

Godina je 2018. i krijumčarenje droge dio je svakodnevice. Naravno, i kriminalci vole održavati korak s trendovima, pa su i metode krijumčarenja sve modernije: danas one uključuju laptope, hard driveove, ukradene uređaje te hakiranje.

Stoga ni policiji i drugima na prvoj liniji obrane sigurnosti ne preostaje ništa drugo nego također biti u trendu – to je jedini način da održe uspješan „radni odnos“ sa svojim klijentima. Tako sva policija i povezana tijela za borbu protiv kriminala imaju IT stručnjake, gurue za kodiranje i mahere za digitalnu sigurnost. Oni mogu riješiti mnogo misterija, ali u nekim segmentima istrage i dalje su najbolje tradicionalne metode. Poput posebno obučenih pasa.

Tom posebnom redu specijalaca pridružila se i nova divizija; naime, FBI i državna policija Connecticuta istrenirali su hrpu pasa da budu živuće verzije funkcije „Find my iPhone“.

Dobro, malo preuveličavamo stvar, ali poanta je da K9 policijski psi mogu nanjušiti elektroničke uređaje. Da, ti uređaji imaju poseban miris koji psi mogu naučiti prepoznati. Međutim, to je težak zadatak, čak i za one pse s izvrsnim njuhom. Samo jedan od 50 pasa može nanjušiti elektroničke uređaje.

Kako je to moguće? Za otkriće tog trika zaslužan je Jack Hubball, kemičar u Forenzičnom znanstvenom laboratoriju države Connecticut. Naručio je vanjske memorije, SD kartice i hard driveove raznih proizvođača te počeo istraživati koliko su svi oni slični na kemijskoj razini. Odgovor je u TPPO-u, odnosno trifenilfosfin-oksidu. Izoliranjem te tvari, postalo je moguće trenirati pse.

Sam projekt traje već godinama, a FBI i druge državne policije rade sa 17 tzv. ESD pasa (psi za njušenje elektroničkih uređaja). Najuspješniji među njima jest zlatni retriver zvan Medo. Prije tri godine otkrio je hard drive punih dječje pornografije u domu glasnogovornika Subwaya, Jareda Foglea. Bravo, mali!

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!