imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Prvi put u povijesti smanjio se broj aplikacija u App Storeu


Appleu nije bilo lako u zadnje vrijeme, a sada smo se zbog strožih pravila morali zauvijek oprostiti od mnogo aplikacija. Naravno, to se odrazilo na populaciju App Storea i ovo je prvi put u povijesti da su se dogodili ovako drastični rezovi.

Na blogu AppFigures provedeno je veliko istraživanje koje se bavilo izborom aplikacija u App Storeu i Google Play Storeu. Prema rezultatima, 2017. godine, prvi put u povijesti, broj aplikacija u App Storeu smanjio se. Ali to nije problem.

Početkom godine, korisnici su mogli birati između 2,2 milijuna aplikacija, dok je krajem godine ta brojka pala na 2,1 milijun. To znači pad od 5 %, što nije zanemarivo. No razlozi su očigledni. Viši potpredsjednik međunarodnog marketinga u Appleu, Phil Schiller, još je 2016. najavio reformu App Storea, pa su 2017. uvedena nova, stroža pravila.

Prvo su uklonjene sve aplikacije koje duže vrijeme nisu bile nadograđene te koje nemaju podršku za 64-bitnu arhitekturu. Procijenjeno je da je ukupno 187.000 takvih aplikacija, ali dio njih vjerojatno je spašen nadogradnjom u zadnji tren. Međutim, dobar dio aplikacija koje nedostaju vjerojatno su pale kao žrtve ove odredbe.

Potom su uklonjene sve aplikacije koje su izrađene na temelju predloška ili koje su imale dupliciran ili kloniran sadržaj. Tu ih je bilo više tisuća, a nestale su i sve one koje su imale riječ FREE u naslovu.

Također, valja istaknuti da je Apple postrožio pravila, a razvojni ih programeri moraju poštovati ako žele ostati. Sve postojeće aplikacije opet su pregledane, a sve koje nisu zadovoljavale nove kriterije, eliminirane su.

Jasno se vidi da je uvedeno mnogo promjena koje su ubile na tisuće aplikacija. Međutim, na AppFiguresu su izračunali da postoje i neki drugi razlozi u pozadini. Tako tvrde da je u App Store postavljen manji broj aplikacija nego inače. Međutim, dodali su da to ne mora značiti kako ih je manje izrađeno, samo da ih je manje zadovoljilo kriterije.

U principu, vrijeme aplikacija još uvijek nije gotovo, samo je došlo vrijeme za čišćenje. U Storeu i dalje ima čitava gomila aplikacija. Samo što je sada manja mogućnost da ćemo pronaći nekvalitetne aplikacije.

Grafikoni pokazuju i trenutno stanje u Google Play Storeu. Vidi se da su trendovi nepromijenjeni u slučaju Android uređaja te da ti korisnici mogu birati između većeg broja aplikacija. Ne znamo jesu li razlozi za to manje stroga pravila Play Storea ili činjenica da je ta zajednica razvojnih programera aktivnija.

Ipak, ne vjerujem da bilo tko u godini 2018. može tvrditi kako ne može naći aplikaciju koja odgovara svim njihovim željama.

Izvor: TechCrunch

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!