imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Prvi e-mail iz svemira poslan je prije 26 godina putem Maca


Čovječanstvo je poslalo prvi e-mail iz svemira putem Maca, 28. kolovoza 1991. Zvuči nevjerojatno, ali ekipa svemirske letjelice Atlantis imala je prijenosni Mac iz 1989. godine, kojega su inženjeri preinačili kako bi se mogao koristiti tijekom ekspedicije.

Prije 26 godina, slanje e-maila nije bio jednostavan, svakodnevan zadatak ni na Zemlji, a pogotovo ne iz svemira. Međutim, ekipa svemirske letjelice Atlantis imala je Macintosh Portable, kojega je Apple predstavio 1989. godine. Nakon nekoliko preinaka (bestežinsko stanje može biti veoma važan faktor), uspjeli su učiniti da ondašnji minijaturni laptop radi u svemiru. Koristili su ga prvenstveno za slanje e-maila putem AppleLinka, starog servisa za elektroničke poruke kojega su koristili prodavatelji Appleovih proizvoda i razvojni programeri.

Ta misija, kodnog imena STS-43, bio je deveti let Atlantisa te 42. let NASA-e. Osnovni je cilj misije bio je postaviti TDRS, satelit za praćenje i odašiljanje podataka, te je on uspješno obavljen. Tijekom gotovo devetodnevnog leta, koristili su Appleovo računalo za slanje e-mailova, ali su na njemu i postavljali alarm za određene aktivnosti.

Taj je Mac Portable imao i softver za praćenje lokacije same letjelice u realnom vremenu, a ti su se rezultati mogli usporediti s kartom svijeta na kojima su se prikazivale izmjene dana i noći. Još jedna zanimljiva značajka bio je WristMac, svojevrsna preteča Apple Watcha. Međutim, tada je to bio pravi Mac smješten u ručnom satu, koji je koristio serijski ulaz za slanje podataka astronautima.

Izvor: Cult of Mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!