imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Prva knjižnica na Mjesecu sadržavala bi cijelu Wikipediju


Toliko smo napredovali s naseljavanjem Mjeseca da moramo razmišljati o tome što će prvi doseljenici čitati te kako će se zabavljati. Srećom, jedna se tvrtka već počela baviti tim problemom, a rezultati će biti odlični.

Pročitao sam tek jednu rečenicu u jednom članku, i odmah sam ostao toliko zabezeknut da sam je morao pročitati još nekoliko puta kako bih se uvjerio da ne izmišljam:

Organizacija Arch Mission Foundation planira ispisati čitavu Wikipediju na engleskom jeziku na malene metalne listove i poslati ih na Mjesec kao knjižnicu.

Evo i objašnjenja.

Zapanjujuća činjenica br. 1 – Arch Mission Foundation

Prvi dio ove rečenice nije me osobito zainteresirao jer nikada nisam čuo za ovu neprofitnu organizaciju. Ali što sam više čitao o njoj, to je obožavatelj znanstvene fantastike u meni bio uzbuđeniji.

Ova organizacija osnovana 2015. godine ima vrlo jednostavan, ali iznimno ambiciozan plan: žele proširiti što više ljudskog znanja diljem Sunčevog sustava, stvarajući tako sigurnosne kopije za slučaj da dođe do sudnjeg dana. U tom kontekstu, sam naziv tvrtke i više je nego primjeren; naime, riječ „arch“ skraćenica je za „archive“ (arhiv) i odnosi se na informacije koje namjeravaju poslati sa Zemlje, ali izgovara se kao „arc“, što je jasna aluzija na Noinu arku.

Riječima osnivača tvrtke, Nove Spivacka:

Kamo god išli ljudi, ići će i Arch. Kamo god išao Arch, ići će i čovječanstvo.

Ovo očigledno nema osobit utjecaj na naše trenutne živote, ali lijepo je znati da postoje ovakvi projekti.

Zapanjujuća činjenica br. 2 – Sitni metalni listovi

Ako želite da ove informacije budu trajne, nije dovoljno napisati ih na običnom papiru. Svemir je nemio: kozmičko zračenje, temperaturne razlike i vakuum samo su neki od brojnih izazova s kojima se ovi stručnjaci moraju suočiti kako bi uspješno pohranili podatke za budućnost.

Arch ima još neviđena rješenja za ovaj problem. Kada je Elon Musk lansirao svoj Tesla Roadster u svemir, Spivack ga je putem Twiittera zamolio da mu dopusti staviti trilogiju Foundation Isaaca Asimova u suvozački pretinac. Čelniku SpaceX-a i Tesle ta se ideja svidjela pa ju je i proveo u djelo. A to je bila i odlična prilika da organizacija testira svoje metode.

Odlučili su se za 5D kvarcno lasersko printanje, koje krije mnoge mogućnosti. U teoriji, informacije urezane u metalne listove trebale bi ostati čitljive 14 milijardi godina, što bi ovu tehnologiju činilo najtrajnijom metodom pohrane podataka koje je čovječanstvo smislilo; listovi su otporni na kozmičko zračenje, a mogu izdržati temperature preko 1000°C. Uz to, jedan disk može primiti 360 TB podataka.

Međutim, sam projekt Lunar Library mogao bi koristiti drugačiju metodu pohrane. Ovoga puta namjeravaju laserom urezati informacije na 1.7 cm dugačke te 20 mikrometara debele listove od nikla. Kako biste bolje percipirali te dimenzije, recimo samo da je ljudska dlaka deblja od te pločice, a poštanska marka veća od nje. No nemojte da vas veličina zavara, na jednom listu može se smjestiti 16 000 stranica sadržaja.

Ovi diskovi spremat će se u pakete veličine kutije za CD, što će omogućiti Archu da šalje slike i podatke opsega od 25 do 50 milijuna stranica ravno na Mjesec. Druga velika prednost ove tehnologije jest da se listovi nikla mogu čitati optičkim čitačem sa 1000x zoomom. Uz to, nikl je otporan na kozmičko zračenje i neće korodirati.

Kako bi ova tehnologija ugledala svjetlost dana, organizacija se udružila s tvrtkom Stamper Technology, čija im patentirana metoda graviranja omogućuje da ispišu sve diskove za manje od tjedan dana. To znači da će u trenutku lansiranja svi podaci biti aktualni i ažurirani.

Zapanjujuća činjenica br. 3 – Mjesečeva knjižnica s Wikipedije

Činjenica da postoje ljudi koji smatraju da je potrebno imati knjižnicu na Mjesecu vrlo mi je zabavna. Arch već radi na ideji knjižnice na Marsu, jer je taj planet trenutna top svemirska destinacija. Konačni je cilj proširiti informacije čitavim Sunčevim sustavom, pa je Arch otvoren za suradnju s bilo kime tko ima mogućnost pomoći im realizirati snove i poslati diskove širom svemira.

Druga stvar je Wikipedija. Kada govorimo o ukupnom znanju čovječanstva, ne bismo trebali uzimati u obzir Wikipediju, jer je ona puna netočnih informacija, te zapravo ne sadrži ni jednu knjigu. S druge strane, možemo je smatrati svojevrsnim pregledom svega što smo do sada kao čovječanstvo napravili.

Ova Mjesečeva knjižnica trebala bi se sastojati od čitave Wikipedije na engleskom jeziku, a najvažniji dijelovi bit će dostupni na više jezika. Također, sadržavat će i Rosetta Project zaklade Long Now Foundation, koja sadrži detalje preko 1500 ljudskih jezika. Arch planira i nadopuniti knjižnicu dodatnim informacijama. Ne namjeravaju stati nakon slanja čitave knjižnice na Mjesec – želja im je stalno je nadopunjavati.

Nova Spivack

Na trenutnom projektu surađuju s Astroboticom, tvrtkom koja bi prva željela pružati uslugu kupnje zemljišta na Mjesecu. Ova misija nazvana Peregrine čeka odobrenje od strane Vlade, a plan je da počne s realizacijom sredinom 2020., uz pomoć Atlas V rakete. Ako se ostvari, ovo bi mogla biti prva komercijalna misija na Mjesec u povijesti čovječanstva.

Izvor: The Verge

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!