imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Pronađen je značajniji sigurnosni problem u Intelovim procesorima


Sigurnosna rupa pronađena u jezgri utječe na sva računala s Intelovim procesorima koja su stvorena u proteklom desetljeću. Proizvođači znaju o kakvom problemu je riječ, ali konkretan opis problema će biti objavljen tek kada pronađu rješenje.

Ovaj sigurnosni problem s Intelovim procesorima je značajan i utječe na sve koji su u proteklih deset godina kupili računalo opremljeno s tom komponentom. Intel je na tržištu procesora nadmašio konkurentski AMD, što znači da ovaj problem pogađa većinu korisnika Windowsa i Linuxa, kao i cijelu korisničku bazu Macintosha.

Jezgra operativnog sustava nalazi se na procesoru računala i odgovorna je za dodjelu hardverskih resursa. Zahvaljujući ovom sigurnosnom problemu, privremeni podatci pohranjeni u memoriji procesora, poput na primjer lozinki, postat će dostupni malicioznom softveru. Ovo je hardverski problem kojeg neće biti lako riješiti sa softverske strane.

Proizvođači će morati objaviti ažuriranja za OS što je prije moguće kako bi riješili ovaj problem. Iako je problem tek djelomično otkriven, njegova priroda može predstavljati potencijalnu prijetnju Intelovim korisnicima. Čak i web program može imati pristup podatcima koji su pohranjeni na jezgri. Jedini način na koji se to može spriječiti jest odstranjivanje procesa operacijskog sustava iz memorije jezgre. To bi zahtijevalo stalno osvježavanje podataka, dajući više posla jezgri, i time bi usporilo procesore.

Prva web-stranica koja je izvijestila o ovom problemu, Register, procjenjuje pad brzine na između 5 i 30%. Ovo je samo teorijski dio, službeno stajalište i informacije o popravku softvera tek trebaju biti objavljene od strane Applea ili Microsofta. Međutim, problem se integrira u računala već deset godina: da su se dogodili veći napadi, Intel bi bio ozbiljno oštećen.

Pitanje je: što sada? Hoće li tvrtke pogoršati performanse milijuna računala kako bi bili sigurni, ili će moći pronaći uspješno, dugoročno rješenje? Gizmodo smatra da će prosječni korisnik osjetiti malo, ili gotovo ništa, za razliku od poslovnih korisnika, posebno u pogledu cloud računanja.

Iako, kada bi Apple na tržište stavio računala s vlastitim procesorima, to ne bi olakšalo život trenutnim korisnicima, ali mogli bi razmisliti o tome nakon problema s Intelom. Nema sumnje da bi mogli stvoriti dobar procesor za računala, budući da su vodeći na tržištu mobilnih procesora. Da i ne spominjem da u posljednjih nekoliko godina sami proizvode sve komponente za svoje telefone.

Izvori: The Register, Gizmodo

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!