imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Kako promijeniti Sirin glas


Iako ovu funkciju ne koristimo toliko puno, Siri je zaista važan dio Appleovih planova. Glasovna asistentica je stekla status ikone jednak Marimba zvuku zvona. Međutim, to se može lako promijeniti. Pogledajmo kako!

Puno puta sam bio predmet smijeha u uredu zato što mi se Siri obratila muškim glasom. Izuzev mene, svi kolege koriste klasični, ženski glas – što je prilično očito, s obzirom na to da smo navikli na taj način. Ali ja imam svoje razloge zašto koristim muški glas, iako bi oni mogli zvučati pomalo geeky.

Uglavnom iz znanstvenih razloga, za mene Siri nije digitalna asistentica na prvom mjestu već dobro konstruirani sintetizator govora i – detektor. A kao sintetizator govora obavlja svoj posao na najbolji način kao Britanac i nisam spreman na kompromise.

Sintezi govora se može pristupiti iz različitih smjerova. Možemo govoriti kako govorimo zato što imamo govorne organe, dok ih strojevi nemaju. Stoga, ako žele imitirati prirodni ljudski glas, imaju dvije različite opcije: mogu pokušati modelirati govorne organe ili imitirati akustičnu strukturu govornih signala.

Ovo je digitalizirana akustična struktura vašeg govora.

Kao prva opcija, poznati govorni stroj Wolfganga vom Kempelena je bio jedan od ranijih pokušaja. Od tada se tehnologija uvelike razvila, a izmišljeni su i drugi, poput source-filter modela koji su nas doveli korak bliže rješenju, ali je to ipak manje uspješan postupak. Prekomplicirano je mapirati biološki spoj ljudi – možda bi nanotehnologija mogla donijeti nešto inovativno.

Do tada se moramo zadovoljiti drugim načinom, imitacijom akustičnih signala. Postoji nekoliko različitih pristupa. Nakon izvornog kodiranja pokušavaju izdvojiti bitne informacije iz govornih signala i koriste to kao podatke za sintezu. Formirana sinteza je ono što možete čuti kao glas Stephena Hawkinga. Takozvano Linear Predictive Coding ili LPC.

Druga, puno proširenija metoda je sinteza povezivanja, kada stvarno ljudsko biće čita na glas različite rečenice. Snimljeni glas se zatim izrezuje na jedinice različite veličine – glasove, slogove i riječi. Iz tih dijelova stvaraju različite biblioteke, a algoritam jednostavno može povezati elemente koji su dostupni. To je poput vrlo razvijenog i delikatnog kopiranja i lijepljenja.

Siri koristi istu metodu, a ikoničan glas koji nam je poznat zapravo pripada Susan Bennett. Sirin glas je kontinuirano uređivan i prilagođen ali možete čuti sličnosti slušajući ju kada govori uživo.

Među opcijama na vašem iPhoneu možete pronaći prirodnije i robotske tonove, ali po mom mišljenju najbolji od njih je muški sintetizator s britanskim naglaskom. Isplati se isprobati ga i uvjeriti se sami.

Sve što trebate učiniti je ući u Postavke na iOS uređaju, odabrati Siri & Pretraživanje i Glas za Siri, te postaviti željenu kombinaciju.

Mogu vas samo potaknuti da to učinite budući da postoji stvarna razlika između sintetizatora.

Na Macu morate ući u System Preferences > Siri kako bi birali između različitih tonova.

Nakon promjene, sustav će preuzeti potrebni paket zvuka s interneta, što bi moglo potrajati. Tijekom tog vremena možete pozvati Siri s osnovnim sintetizatorom, ali je njegov glas više robotski nego glas bilo kojeg navedenog sintetizatora. Napredni tonovi pružaju puno bolje iskustvo.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!