imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Prodaja PC računala opada, ali Mac ostaje snažan


Iz Gartnera su stigle nove statistike koje potvrđuju činjenicu koju smo svi znali: tržište PC računala umire. Čak su i prodaje Mac računala bile u padu, ali daleko ispod svjetskog prosjeka.

Gartner je objavio svoje statističke podatke o prodaji u četvrtom kvartalu 2018. U protekla tri mjeseca nije bilo nikakvih iznenađenja. Prodaja je i dalje opadala, kao i u proteklih nekoliko godina. Svi proizvođači o kojima je riječ – osim Lenova i Della – prodali su manje uređaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pad doživio je Acer. U odnosu na prošlogodišnji Q4, prodali su 18.3% manje uređaja. Čini se da Lenovo nekako može preživjeti, te su zatvorili kvartal s malim rastom (5.9%).

Appleovo smanjenje od 3.8% je nevjerojatno, budući da bi prodaja Maca mogla ostati iznad svjetskog prosjeka (-4.3%). Kada je riječ o točnim brojkama, to znači da su korisnici kupili 1 milijun Mac računala manje nego prošle godine.

Unatoč ovom padu na tržištu, Apple je uspio povećati svoj sveukupan tržišni udio. Mac računala zauzimaju 7.2% ukupnog tržišta osobnih računala, a to je 0.1% više nego prije. Apple je zadržao svoje četvrto mjesto na ljestvici proizvođača nakon Lenova, HP-a i Della, a za njim slijede Asus i Acer.

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!