imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prodaja PC računala opada, ali Mac ostaje snažan


Iz Gartnera su stigle nove statistike koje potvrđuju činjenicu koju smo svi znali: tržište PC računala umire. Čak su i prodaje Mac računala bile u padu, ali daleko ispod svjetskog prosjeka.

Gartner je objavio svoje statističke podatke o prodaji u četvrtom kvartalu 2018. U protekla tri mjeseca nije bilo nikakvih iznenađenja. Prodaja je i dalje opadala, kao i u proteklih nekoliko godina. Svi proizvođači o kojima je riječ – osim Lenova i Della – prodali su manje uređaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pad doživio je Acer. U odnosu na prošlogodišnji Q4, prodali su 18.3% manje uređaja. Čini se da Lenovo nekako može preživjeti, te su zatvorili kvartal s malim rastom (5.9%).

Appleovo smanjenje od 3.8% je nevjerojatno, budući da bi prodaja Maca mogla ostati iznad svjetskog prosjeka (-4.3%). Kada je riječ o točnim brojkama, to znači da su korisnici kupili 1 milijun Mac računala manje nego prošle godine.

Unatoč ovom padu na tržištu, Apple je uspio povećati svoj sveukupan tržišni udio. Mac računala zauzimaju 7.2% ukupnog tržišta osobnih računala, a to je 0.1% više nego prije. Apple je zadržao svoje četvrto mjesto na ljestvici proizvođača nakon Lenova, HP-a i Della, a za njim slijede Asus i Acer.

Izvor: MacRumors

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!