imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Procurile osnove izvornog koda iOS-a 9


Ako ste se uvijek pitali što Apple krije u svom trezoru, sada je idealna prilika da bacite oko na dijelove izvornog koda iOS-a. Prema nekim stručnjacima, ovo bi moglo biti „najveće curenje do sada“ i to s ozbiljnim posljedicama. Trebamo li se bojati?

Anonimni korisnik postavio je ključan dio izvornog koda iOS-a 9, takozvani iBoot niz, na popularnu stranicu GitHub. Ispostavilo se da je neka osoba nadimka apple_internals već napravila istu stvar na Redditu, ali ondje nitko nije obraćao pozornost. Međutim, prašina se sada nesumnjivo podigla. Pogledajmo što smo saznali!

iBoot sadrži bootloader – odnosno program za učitavanje sustava – Appleovog sustava, poznatiji kao iOS-ov BIOS. Kada uključite svoj mobitel, odvija se mnogo skrivenih procesa dok vi na zaslonu vidite samo Appleov logo. Za početak, pokreće se kod pohranjen u UEFI Boot ROM-u, kojim se aktivira hardver te koji odabire operativni sustav. U sljedećoj fazi aktivne su dvije komponente (Low-Level Bootloader [LLB] i iBoot), s time da LLB postavlja nekoliko firmware postavki, te autentificira jezgru iOS-a. Ako taj zadatak podbaci, uključit će se način rada za oporavak, kojim upravlja iBoot.

Premda čitav postupak zvuči komplicirano, jasno je da se radi o osnovnom, ali i ključnom dijelu koda. To je prva stvar koja se pokrene na vašem uređaju kada ga uključite – taj proces čini vaš uređaj funkcionalnim, daje mu život. Upravo zato Apple čuva taj kod kao suho zlato, a sada nude 200.000 dolara svakoj osobi koja pronađe bilo kakvu grešku u njemu.

Ako ste zainteresirani za taj honorar, sada imate priliku provjeriti kod iBoota. Međutim, veći je problem što je kod dostupan i onima s lošijim namjerama, koji žele naći način da se domognu vaših osobnih podataka te provale u vaš zaključani iPhone. Imamo li razloga za strah?

Generalno rečeno, nemamo. Ipak se radi o dijelovima izvornog koda iOS-a 9, dok danas svi koristimo 11. verziju. Doduše, možda postoje određene sličnosti između ta dva sustava – to ne možemo znati sa sigurnošću jer nemamo uvid u kod iOS-a 11. Bez obzira na to, činjenica je da je procurio samo dio koda iBoota, a oni dijelovi koji nedostaju zasigurno će otežati život svim hakerima i onima s lošim namjerama.

Moramo nadodati kako je sigurnost iOS-a uvelike poboljšanja od 9. verzije sustava. Najvažniji osobni podaci pohranjeni su na Secure Enclave procesoru, u koji je teško provaliti čak i kada nam je poznat čitav izvorni kod. Stoga nema razloga za brigu.

Zašto je onda ovo diglo toliku prašinu? Zašto je Jonathan Levin rekao da se možda radi o najvećem curenju informacija u povijesti? Prvenstveno zato što su moguće brojne posljedice. Teško je predvidjeti koje, ali vjerojatno je da će pozorne oči pronaći greške, koje bi Apple onda brzo mogao riješiti. Umiruće jailbreak društvo možda sada ostane aktivno, jer bi otkriveni iBoot mogao otvoriti novu eru provaljivanja u vlastite uređaje radi njihovog poboljšanja.

Naravno, ne možemo odbaciti ni mogućnost da će neki vješti programeri naći načina da oponašaju iOS na nekom uređaju koji nije Appleov – sjetite se samo Hackintosha. Kladimo se da bi im ekipa iz Cupertina imala štošta reći na to…

Izvor: Vice Motherboard

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!