imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Procjena ljudske poze u pregledniku? Dobro došli u 2018.!


Googleova kreativna tvornica upravo je lansirala tehnologiju koja će vas zabezeknuti. Procjena ljudske poze u pregledniku! Isprobajte, bit će to dvije minute čiste zabave!

Unutar Googlea radi malena, nezavisna ekipa nazvana Google Creative Lab. Vezani su uz odjel marketinga, a zadatak im je pokazati svijetu sve fora stvari koje Google može raditi. To znači da ekipa radi na mnogo područja, od Androida do Chromea.

Posao im je zbilja zabavan, a većinu vremena samo se igraju i predstavljaju rezultate bez pretjerane pompe i pritiska. Imaju tri osnovna zakona: 1.) znati korisnike, 2.) stvarati magiju i 3.) povezati to dvoje. U prijevodu, posao im je zabavljati prosječne korisnike.

Chrome Web Lab – Trailer from Tellart on Vimeo.

Možemo reći da su sa svojom najnovijom objavom ispunili sve naše snove. Dan Oved, jedan od freelance kreativnih razvojnih programera Creative Laba, izradio je sustav za procjenu ljudskih poza temeljen na JavaScriptu, a koji se može pokrenuti u pretraživaču. Nešto slično mogli smo vidjeti u Xbox-ovom Kinectu. Jedina je razlika što za korištenje PoseNeta ne trebate nikakav poseban hardver, kamera na vašem mobitelu ili laptopu sasvim je dovoljna.

Ali krenimo od objašnjenja osnovnih termina. Procjena ljudske poze (human pose estimation) jest tehnologija koja omogućuje računalu da prati pokrete ljudskog tijela. To znači da sustav mora razlikovati ljude od okružja, tražiti referentne točke i pratiti njihove pokrete. Ljudskom mozgu to je lako raditi, ali računalu i ne baš.

Moramo naglasiti da tijekom praćenja nema određenog algoritma koji procjenjuje tko je na slici/videu – dakle, nema identifikacije kao u slučaju Face ID-a – moguće je samo pratiti pokrete tog nekoga. Kao što je radio Kinect. Zato je velika stvar što PoseNet radi s jednostavnom internetskom kamerom, za razliku od Kinecta kojem je trebalo na tisuće laserskih točaka i posebne mape dubine.

Drugo čudo je JavaScript. Trik sustava jest da ogromni paketi podataka ne lete naprijed-nazad internetom kako bi se procesuirali na nekom udaljenom serveru, nego se svi izračuni određeni aplikacijom izvode lokalno, i to putem samog preglednika.

Tijekom pisanja ovog članka, prošao sam ubrzani tečaj različitih ovisnosti, okvira, knjižnica i drugih magičnih stvorenja. Među njima je i Googleova knjižnica TensorFlow, koja sadrži različite pakete za umjetnu inteligenciju i strojno učenje. PoseNet se temelji na TensorFlow.js-u, što znači da koristi algoritme strojnog učenja kako bi prepoznao i pratio različite referentne točke, a to može raditi putem preglednika.

Zašto je ovo tako velika stvar? Preglednici u principu mogu raditi svašta ako je prisutna tražena tehnologija. Mogu upravljati aplikacijama i igrama. Stoga možete vidjeti da implementiranjem običnog JavaScript koda razvojni programeri mogu stavljati ove procjene na svoje internetske proizvode, što otvara mnoge mogućnosti.

Znači da PoseNet nije konačan proizvod, samo pozadinska tehnologija. Sada je na razvojnim programerima da je koriste za nešto korisno i kreativno. Broj mogućih svrha beskonačan je, od fitnes aplikacija, preko interaktivnog weba pa sve do animacija.

Radije neću ulaziti u dublje detalje ove tehnologije, dovoljno je da znate kako algoritam može prepoznati i pratiti 17 različitih referentnih točaka u realnom vremenu. Njih pet locirano je na glavi (oči, uši i vrh nosa), a ostalih 12 na različitim dijelovima tijela (ramena, zglobovi, koljena i sl.). Najbolje funkcionira kada prati jednu osobu, ali sa smanjenom preciznošću može prepoznati i kretnje više osoba.

Ne vjerujete? Evo demo stranice na kojoj se možete igrati s ovom tehnologijom (nije funkcionirala na Safariju, ali na Chromeu radi besprijekorno). Uživajte!

Izvor: Medium

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!