imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Probajte stare Appleove programe iz 80-ih!


Napokon možete putovati kroz vrijeme i to pomoću internetske stranice koju ni Terminator ne može nadmašiti. Internetski arhiv (Internet Archive) svojevrstan je futuristički muzej: stranica sadrži mnogo starih filmova, knjiga, glazbe pa čak i programa, a upravo vam oni mogu dati uvid u Apple 1980-ih godina.

S obzirom na to da područje informacijske tehnologije danas ima najsnažniji utjecaj na našu svakodnevicu, razne grane umjetnosti pokušavaju ga prezentirati kao dio naše povijesti. Brojne televizijske serije daju nam uvid u Silicijsku dolinu kakva je nekoć bila i kakva je sada (Halt and Catch Fire, Silicon Valley), a snimljeni su i filmovi o Facebooku i Googleu. Dva su filma – manje ili više uspješno – pokušala ispričati priču o radu Stevea Jobsa. Uz to, napisan je i ogroman broj knjiga koje se bave velikim umovima informacijske tehnologije i značajnim misliocima današnjice. Razvitak tehnologije zapravo je postao glavni razvojni faktor današnje kulture.

01_old_apple_programs_on_the_internet_archive

Upravo je zato važno da postoje stranice poput Internetskog arhiva – na njima se sakuplja i čuva to golemo znanje. Zahvaljujući emulatorima na toj stranici, možete besplatno iskušati neke od starih softvera. Danas su nam ti programi smiješni jer i najjednostavnija aplikacija na iPhonu može napraviti više od njih, ali oni su svojedobno predstavljali revolucionarne napretke informacijske tehnologije. Apple je uspio približiti informacijsku tehnologiju običnim ljudima, i to putem grafičkog sučelja, upotrebe miša, ikona, simbola i znakovnog sustava, premda je prvi Macintosh potpuno podbacio i odveo tvrtku u lošem smjeru.

Možda ćete se naježiti od oduševljenja kada pokrenete MacPaint 1.5: u filmu o Steveu Jobsu iz 2015. ima jedna scena s ovim programom u kojoj Steveova kćer Lisa sama pokreće program i crta u njemu. Možete isprobati i neke druge programe jer su dostupne i stare verzije OS X-a i Microsoft DOS-a – tako možete igrati i igrice kreirane za njih, a samo zamislite kako je to iskustvo katarzično. Doslovno kao da ste se vratili u prošlost. Ako ste profesor informacijske tehnologije, proučite ovu stranicu te podučite svoje učenike osnovama IT-a. Oni možda ni znaju da nismo oduvijek imali ovakve mobitele s pregršt mogućnosti.

02_old_apple_programs_on_the_internet_archive

Ako ste fanatici poput nas, obavezno provjerite ovu stranicu. Obećavamo da nećete požaliti. Ako niste pretjerano zainteresirani za kolekcije 30 godina starih programa, možda ćete pronaći druge zanimljive stvari: ovaj arhiv sadrži mnogo povijesnih zapisa, pa čak i kolekciju zapisa o uzročno-posljedičnim vezama, poredanih po datumima. Vrlo su zanimljivi te svaki dan možete naučiti nešto novo.

Izvor: The Verge

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.