imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Pripazite! Podatke maskirane uz pomoć iOS-ovog alata za označavanje je jednostavno vratiti!


Jeste li među onima koji oduševljeno koriste jednu od novih funkcija u iOS-u 11, s kojom možete urediti nove snimke zaslona u samo nekoliko sekundi? Jeste li ikada maskirali osobne, intimne ili tajne informacije uz njegovu pomoć? Da? Onda to nemojte raditi! Nikada više.

U iOS-u 11, među mnogim drugim funkcijama, predstavljena je i nova značajka koja je prilično zgodna, jednostavna za upotrebu i intuitivna. Ako snimite snimku zaslona, njen pretpregled će se pojaviti na nekoliko sekundi u donjem lijevom kutu. Nakon toga, pojavi se alatna traka koja bi mogla biti praktična i uz čiju pomoć možete urediti vašu snimku zaslona prije dijeljenja ili spremanja u Photos.

Na alatnoj traci možete pronaći mnoštvo alata, na primjer, olovku, markere s nekoliko različitih poteza, gumicu, geometrijske oblike, povećalo i tako dalje. Mnogi žele dodati nekakav tekst snimci zaslona ili jednostavno istaknuti neke dijelove. Međutim, također se može dogoditi da na taj način pokušavaju sakriti prljave male tajne. Ili podatke o računu. Ili osobne podatke. Ili osobne podatke drugih ljudi.

Nemojte to raditi. Ponavljam. NE, NE i NE. NIKADA!!!

Ali zašto to govorimo ako se ništa od toga ne vidi? Pa istina je da je to u normalnom slučaju nevidljivo, ali čak i kod najjednostavnijih urednika fotografija moguće je vratiti označene podatke. Razlozi za to su svakidašnji…

Maskiranje se vrši markerom, zbog praktičnih razloga, budući da je on najdeblji. Nakon prvog poteza, svima je jasno da je riječ o kistu u boji, ali da je on u osnovi transparentan. Međutim, kada ponovite ovaj proces, stvarate slojeve, a nakon drugog ili trećeg sloja, izvorni tekst je nevidljiv za naše oči.

Kada to učine, ljudi često šalju fotografije prilično mirno, vjerujući da su osjetljive informacije maskirane. Što bi se moglo dogoditi, u konačnici? Zato nailazimo na takve fotografije na Facebooku, Redditu ili drugim Internetskim platformama, gdje svatko može imati pristup fotografijama. Pa ipak, zaista smo zabrinuti: ono što je skriveno, mora ostati skriveno.

Ne.

Radit ćemo s fotografijom iznad. Ona ne zahtijeva high-tech urednik fotografija, možete raditi s bilo kojom vrstom u kojoj je moguće raditi sa svjetlima. Zbog jednostavnosti, koristit ću opći urednik fotografija u macOS-u. To nema nikakve veze s magijom, samo ću promijeniti postavke. Postavim Light na maksimum, zatim ću u Curves odjeljku postaviti krivulju u gornji lijevi kut. Voilá, tekst koji je do prije dva dana bio potpuno siguran je sada gotovo kristalno čist i vidljiv.

Iluzija je misliti da ovo možete učiniti s bilo kojom bojom ili bilo kojim tekstom. Nekoliko čimbenika utječe na rezultat, stoga je boja markera zaista važna (za mene, crvena je bila najbolja), a također je važno koliko slojeva ste stavili na tekst (na slici iznad je prikazan tekst s tri sloja crnog markera), ali metoda je ista; ponekad samo trebate staviti slojeve u drugom smjeru i provesti malo više vremena na tome. Zaista, to ne zahtijeva ogromno znanje, samo malo igranja.

Zbog toga bi to moglo biti opasno. Ako netko nije upoznat s ovom činjenicom, može se dogoditi da slučajno podjeli osobne podatke s drugima, a druga krajnost je kada netko iskoristi tu situaciju.

(Teže je vratiti tekst koji je maskiran crvenom bojom, ali i on je čitljiv.)

Dakle, što možemo učiniti? 1, nemojte koristiti ovu funkciju za takvu aktivnost i 2, podijelite ovo znanje s drugima koji koriste funkciju. Na primjer, pošaljite im ovaj članak!

Izvor: 9to5Mac

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!