imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Pričajmo o skandalu s uljepšavanjem


Popravlja li prednja kamera novih iPhonea fotografije namjerno ili mi vidimo nešto čega zapravo nema?

Prošao je još jedan rujan i opet se štošta dogodilo kod Applea. Početkom mjeseca, ekipa iz Cupertina predstavila je tri nova iPhonea, a krajem mjeseca svi su pričali o novom skandalu. Odnosno, o novim skandalima. Osim onog kozmetičkog, dio korisnika imao je problema s punjenjem uređaja, ali Apple je to riješio ovog tjedna.

Mrzitelji uvijek sretno dočekaju svoj trenutak te šansu da pišu o „kraju Applea“. Doduše, u ovom slučaju svi su pogriješili – i naši čitatelji, i korisnici Androida, pa čak i poznata imena u svijetu tehnoloških vijesti.

Ali o čemu se radi? Što se događa s tim neželjenim uljepšavanjem? Hoće li Apple i to popraviti? Sva ta pitanja korisnika koji su kupili Appleove nove uređaje i više su nego opravdana. Kako bismo bolje razumjeli što se zapravo događa, testirali smo i usporedili prednje kamere iPhonea 7, iPhonea X i iPhonea XS Max (čija je kamera identična onoj u iPhoneu XS). U početku se čini da kamera najnovijeg uređaja ima automatske anti-aging efekte, ali ako se zagledate malo bolje, sve vam je jasno.

Isprobali smo selfie kameru svih navedenih modela u mnogo različitih uvjeta i okruženja, a rezultati koje smo dobili zbilja su nas iznenadili. Također, moramo dodati kako je fotografija snimljena iPhoneom XS znatno bolja od ostalih. I sami to jasno vidite na slici. Taj uređaj automatski postavlja najbolju ekspoziciju u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Osim toga, nikako nismo mogli odlučiti radi li ovaj efekt uljepšavanja bolje kada je svjetlost jača ili kada je slabija.

S lijeva na desno: iPhone 7, iPhone X, iPhone XS Max

Mogli bismo reći da iPhone XS Max radi nešto s pozadinom zbog čega se neki detalji gube. To je točno i nije nikakva tajna. Već je na Keynotu otkriveno što uzrokuje ovaj efekt uljepšavanja. Radi se o Smart HDR-u. Ukratko, kada krenete snimati fotografiju, iPhone XS istovremeno snimi nekoliko fotografija s premalom i prevelikom ekspozicijom, pa ih sve stopi u jednu fotografiju. Ako želite znati više o HDR-u, ovdje ćete naći odgovore na sva pitanja.

Dakle, ova značajka omogućuje i prednjoj i stražnjoj kameri snimanje fotografija većeg dinamičkog raspona. Također, zahvaljujući ovom rješenju, prednji i stražnji plan mogu se približiti u ekspoziciji, a da se na samoj fotografiji ništa ne vidi. Doduše, taj automatski proces podrazumijeva i gubljenje nekih detalja na slici.

Naše zaključke potvrdio je i vlogger Jonathan Morrison, koji je dodatno začinio svoju priču. Naime, na svom je Instagramu objavio selfie s natpisom „snimljeno Pixelom 2“. Komentatori su bili puni hvale za kameru tog Googleovog pametnog telefona, te nisu propustili priliku posramiti Apple zbog cijele afere s uljepšavanjem. Jedini je problem bio što je fotografija zapravo snimljena iPhoneom XS. Tako je Morrison jednostavno dokazao da su online rasprave o kvaliteti kamera uistinu besmislene.

U konačnici, nema nikakvog skandala. Jednostavno se radi o tome da kamera iPhone XS radi drugačije od kamera starijih modela iPhonea. Pitanje koje su fotografije bolje stvar je osobnog ukusa. Meni je, pak, zabavna činjenica da i nakon dva tjedna testiranja novih uređaja i dalje pronalazimo nove i neobične značajke.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!