imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Preokret u slučaju Apple-Qualcomm?


Pravno natezanje između Applea i Qualcomma nije koristilo toj tvrtki za proizvodnju čipova, a sam Apple nije u potpunosti izgubljen u svijetu sustava na čipovima. Štoviše, važan član Qualcomma, Esin Terziglou, napušta tvrtku nakon osam godina suradnje kako bi karijeru nastavio u Appleu.

Esin Terziglou vrhunski je inženjer, s mnogo iskustva na području mobilnih komunikacija. Doktorirao je na Sveučilištu Stanford, a u Qualcommu je počeo raditi 2009. godine. Zaposlen je kako bi vodio Appleovu ekipu sustava na čipu (System on a Chip, odnosno SoC). Na svom LinkedIn profilu napisao je da je jako uzbuđen što će raditi za Apple, te da je proveo osam krasnih godina s Qualcommom.

Nakon osam nevjerojatnih godina u Qualcommu, vrijeme je da krenem u novu avanturu.

01_new_turn_in_the_apple_qualcomm_case

Appleu proizvodnja čipova za mobitele nije nepoznato područje. Tvrtka je vodeća sila u proizvodnji procesora, ali postigli su i još uvijek postižu brojna ostvarenja na drugim razvojnim područjima. Nedavno smo saznali da će svom repertoaru dodati i proizvodnju grafičkih jedinica. Međutim, u razgovoru o iPhoneu često dolazimo do teme problema LTE čipova. Trenutno dvije tvrtke opskrbljuju iPhone 7 tim jedinicama: Intel i Qualcomm.

Ova druga upletena je u parnicu s Appleom, jer je tvrtka iz Cupertina svjedočila protiv njih pred američkim vlastima. Kolaju glasine da su Intelovi komunikacijski čipovi sporiji te da Apple zato vraća Qualcommu dostavljenu tehnologiju. Trenutno je sve jedan veliki kaos, pa je vrlo moguće da su u Appleu zaključili kako je najlakše uzeti stvari u svoje ruke. A zašto i ne bi? Ako mogu proizvesti kvalitetan mobilni procesor, zašto ne bi mogli proizvesti jednako dobre LTE čipove?

02_new_turn_in_the_apple_qualcomm_case

Qualcomm je izgubio Terzigloua u najgorem mogućem trenutku, a vjerojatno su uzeli prevelik zalogaj s ovom parnicom protiv Applea. Krajnji bi rezultati mogli biti pogubni za tvrtku. S obzirom na to da je Apple navodno iznio istinito svjedočanstvo na sudu, te da je trenutno na strani vlasti u ovom skandalu, tvrde da ih je Qualcomm počeo ucjenjivati. To su potvrdili i sljedećom izjavom:

Već dugi niz godina Qualcomm nepravedno inzistira na honoraru za tehnologije koje nemaju nikakve veze s njima. Što više inovacija s jedinstvenim značajkama Apple osmisli – poput TouchID-a, naprednih zaslona i kamera, da imenujemo samo nekoliko – to više novaca Qualcomm prikuplja bez ikakvog razloga, a time financiranje tih istih inovacija postaje sve skuplje za Apple. Qualcomm je izgradio svoj posao na starijim, naslijeđenim standardima, ali pojačava svoju dominantnost kroz taktike isključivanja i prekomjernih naknada.

Premda je samo jedna u nizu više od desetak tvrtki koje doprinose osnovnim mobilnim standardima, Qualcomm inzistira da im Apple isplati pet puta veće naknade nego svi ostali davatelji licenci za mobilne patente s kojima surađujemo zajedno. Qualcomm je poduzeo sve radikalnije korake kako bi zaštitio svoju etički upitnu poslovnu taktiku, a posljednja u nizu je neisplaćivanje jedne milijarde dolara naknade Appleu kao odmazda zbog naše iskrene suradnje s institucijama vlasti koje ih istražuju.

03_new_turn_in_the_apple_qualcomm_case

Appleu ne preostaje mnogo dobrih alternativa, osobito kada je nužno proizvesti ogromne količine proizvoda vrhunske kvalitete, slično kao što se događalo i prethodnih godina. Cijelo ovo natezanje s Qualcommom nikome ne koristi, i vjerojatno je zato Apple uvukao Intel u cijelu priču. Dolaskom Esina Terzigloua, možda će se stvoriti još složeniju situaciju na tržištu mobilnih telefona.

Bila mi je čast i povlastica surađivati s toliko nadarenih i marljivih pojedinaca u Qualcommu, gdje smo sva velika postignuća ostvarili kao ekipa… Smatram se povlaštenim što mi je dana prilika da svoju karijeru nastavim u Appleu.

Izvor: Apple Insider

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!